back to top

Nastavnik navodno zlostavljao učenice. Roditelji ga prijavili, još radi u školi

Majka učenice jedne škole u Imotskoj krajini podnijela je prijavu Prosvjetnoj inspekciji protiv nastavnika zbog navodnog spolnog zlostavljanja djevojčica, javlja Slobodna Dalmacija.

Ona je s još jednim roditeljem učenice iz istog razreda podnijela prijavu radi “počinjenja kaznenih djela protiv braka i djece – povreda djetetovih prava, grubo kršenja prava djece”, a koji su “počinjeni u duljem periodu na štetu djece”.

Kaže da je njezina kći tijekom prvih tjedana škole kući dolazila uplakana. Kako joj je dijete ispričalo, njoj i njezinim kolegicama u zadnjoj klupi nastavnik se približio, dirao ih po tijelu te se svojim tijelom naslanjao na njih.

Nastavnik se vratio na posao

“Približi joj se s leđa dok sjedi u školskoj klupi i nasloni se svojim prsima na njezina leđa pa je počinje maziti. Njezinoj prijateljici uvlači ruke u grudi, a drugu uznemirava tako što ju grli i štipa po tijelu”, naveli su roditelji u prijavi.

Oni su se zbog svega sastali i s ravnateljem 16. listopada, a škola je prijavu podnijela i policiji. Nastavnik je poslan na bolovanje 4. studenoga prošle godine, ali se nakon zimskih praznika vratio na poslao. Međutim, ne predaje u razredu učenica čiji su roditelji poslali prijavu. Ovo nije bila prva prijava – roditelji tvrde da su slične prijave već godinama podnošene, ali da nije bilo odgovarajućih mjera.

Majka zaradila kaznenu prijavu

Majka jedne od učenica poslala je prijavu Prosvjetnoj inspekciji 18. svibnja zbog istih radnji u generaciji njezina sina tijekom prošle nastavne godine, ali se prijava nije odnosila na njezina sina.

Unatoč uključivanju institucija u ovaj slučaj, nastavnik i dalje predaje, a majka koja je prijavila slučaj zaradila je prijavu. Nakon sastanaka sa školskim predstavnicima, protiv nje je podignuta kaznena prijava zbog prijetnji.

Sumnjiči se kako je majka na sastancima s ravnateljem govorila kako “neće dočekati Božić” zbog čega je čelnik obrazovne institucije, kako se navodi, podigao kaznenu prijavu “strahujući za život i zdravlje”. Majka tvrdi da su ju tako htjeli odgovoriti od namjere da prijavi situaciju s nastavnikom.

Reagirala i pravobraniteljica

Ravnatelj je odbio komentirati situaciju jer se, kako kaže, radi o delikatnoj situaciji. Otac učenice kaže kako je podnio prijavu i Uredu pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević.

Ured pravobraniteljice za djecu prepoznaje “slabosti sustava u zaštiti djece” i ističe potrebu za jačim mjerama kako bi se spriječilo seksualno nasilje nad djecom u školama. “Nerijetko je zaštita radnih prava iznad interesa djeteta. Ako ustanove i otkažu ugovor o radu, u radnim sporovima zbog ‘nezakonitih otkaza’ često gube sporove i novac”, navodi se u priopćenju pravobraniteljice.

The post Nastavnik navodno zlostavljao učenice. Roditelji ga prijavili, još radi u školi appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima