NEOBIČNO STANJE! U trbušnoj šupljini žene razvio se plod!

Neimenovana 37-godišnjakinja koja je patila od ekstremne nadutosti bila je šokirana kada je saznala da je trudna s fetusom u razvoju u trbušnoj šupljini gotovo 23 tjedna! ….

37-godišnja žena se obratila liječniku žaleći se na bolove u trbuhu koji su trajali gotovo 10 dana, uz nadutost trbuha koja se postupno pogoršavala. Skeniranje je otkrilo da joj u trbušnoj šupljini – prostoru između želuca i crijeva – raste “normalno formiran” fetus.

Slučaj je otkriven i objavljen u New England Journal of Medicine. Liječnici su joj dijagnosticirali trbušnu trudnoću, vrstu ektopične trudnoće – ili trudnoće izvan maternice – koja se javlja u abdomenu.

beba 8fetus) u trbušnoj šupljini
beba 8fetus) u trbušnoj šupljini

Beba je bila u peritonealnoj šupljini, odnosno području gdje su se nalazili vitalni organi, s posteljicom pričvršćenom za vrh zdjelice. Liječnici su rekli da su te trudnoće vrlo rijetke, ali moguće ako fetus počne rasti u jajovodima – koji nose jajašca iz jajnika u maternicu – ili jajnicima.

Tijekom vremena mogu puknuti – dopuštajući fetusu da “pobjegne” u šupljinu. Manje od dva posto trudnoća u SAD-u su izvanmaternične, a oko 30.000 trudnoća događa se u abdomenu, piše dailymail.

Ovo rijetko medicinsko stanje poznato je kao izvanmaternična trudnoća, također ovaj medicinski fenomen je gotovo uvijek fatalan za dijete.Šansa fetalne smrti je čak 90 posto.

Doktori su je zamolili da pričeka do 29. tjedna trudnoće kako bi rodila bebu, kako bi poboljšala svoje šanse za preživljavanje.

Liječnici kažu da su bebe sposobne za život izvan maternice nakon 24 tjedna, ali je stopa preživljavanja niža – sa 68% preživljavanja. Postoje i slučajevi preživljavanja beba nakon rođenja u 21. tjednu.

Za usporedbu, u 29. tjednu trudnoće, 80% do 90% beba preživi izvan maternice.

Na kraju su liječnici uspjeli poroditi bebu u 29. tjednu iu roku od tri mjeseca, a majka i beba zdrave su otpuštene iz bolnice.

izvor: Zanimobostidana.com

Molimo vas da internetski portali, ako kopirate originalni članak s naše stranice zanimljivosti dana, NAVEDITE NAS KAO IZVOR i MALO PROMIJENITE NASLOV. Hvala vam!

NEOBIČNO STANJE! U trbušnoj šupljini žene razvio se plod! NEOBIČNO STANJE! U trbušnoj šupljini žene razvio se plod!


zanimljivostidana.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima