back to top

Nikolić u Polisu: Diskriminacija kao najveći uzrok nelagode i potrebe za zaštitom

Ljudska prava u Bosni i Hercegovini – poštovanje, kršenje i svijest o Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima

Koliko se u Bosni i Hercegovini poštuju ljudska prava ili su samo mrtvo slovo na papiru, o tome su u Polisu govorili Dražen Nikolić, Jasminka Džumhur, Rubina Čengić i Lejla Huremović.

U 2023. godini, Bosna i Hercegovina je bila na 75. mjestu po indeksu vladavine prava Svjetskog projekta pravde, što je najlošiji rezultat od 2015. godine.

– Uvijek koristim i kao referentni naš godišnji izvještaj Institucije ombudsmana za ljudska prava jer naše žalbe na neki način ukazuju na nezadovoljstva građana i na to kako institucije vlasti funkcionišu. Ključno pitanje u ocjeni demokratičnosti je implementacija prvih generacija prava, uključujući građanska i politička prava, kao što su sloboda izražavanja i okupljanja. Svi se rađamo sa tim slobodama. Država može postaviti ograničenja, ali pod jasno definisanim uslovima – istakla je dr. Jasminka Džumhur, ombudsmanka za ljudska prava.

Razgovarali smo i o ljudskim pravima u Republici Srpskoj.

-Helsinški odbor za ljudska prava u RS-u svake godine priprema izvještaje o stanju ljudskih prava. U posljednje dvije-tri godine primjećen je pad u implementaciji garantovanih prava, što predstavlja problem. Najveći problem koji stvara nelagodu i zahtijeva zaštitu je diskriminacija, koja može biti različitog oblika, uključujući diskriminaciju na radnom mjestu, zbog pola, zdravstvenog stanja ili starosti – rekao je Dražen Nikolić, advokat Helsinškog komiteta za ljudska prava u RS-u.

Osobe iz LGBTIQA+ zajednice također se suočavaju s različitim oblicima diskriminacije i nasilja.

– U posljednjih 15 godina postignuti su određeni koraci, ali nisu dovoljni za autentičan i siguran život u ovoj državi. Iako postoji Zakon o zabrani diskriminacije koji štiti seksualnu orijentaciju i rodni identitet od diskriminacije, nasilje nad osobama iz LGBTQ zajednice se normalizuje kako u zajednici, tako i u društvu Bosne i Hercegovine – istakla je Lejla Huremović, LGBT aktivistkinja.

-Najjednostavniji način da se riješe ovi problemi je da imamo odgovornu vlast koja svakog stanovnika ove zemlje posmatra kao ravnopravnog sa punim pravima od prve generacije prava. Naš problem je što svako od nas je ugrožen ako nije dio odgovarajuće političke grupe – istakla je Rubina Čengić, novinarka.

Cijelu emisiju možete pogledati na našem Youtube kanalu.

Izvor: ( www.tvsa.ba / Znamo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima