back to top

Nova pravila za sticanje njemačkog državljanstva: Potvrda prava Izraela na postojanje obavezna za aplikante

Osobe koje apliciraju za njemačko državljanstvo sada će morati potvrditi pravo Izraela na postojanje, prema izmjenama zakona o državljanstvu zemlje.

Zakon, koji je stupio na snagu u četvrtak, dio je veće reforme državljanstva iz Berlina dok se vlada bori s rastućim antisemitizmom, porastom popularnosti krajnje desnice i žestokom raspravom o odgovoru Njemačke na izraelski rat u Gazi, prenosi CNN.

Državni ispit za naturalizaciju sada će uključivati ​​niz novih pitanja, navodi se u saopštenju ministarstva unutrašnjih poslova.

Kao odgovor na sve veći antisemitizam u Njemačkoj, popis pitanja u testu naturalizacije je proširen. Dodana su nova ispitna pitanja o temama antisemitizma, prava države Izrael na postojanje i židovskog života u Njemačkoj”, navodi se.

Rat u Gazi i snažna podrška Berlina Izraelu potaknuli su mnoge rasprave u Njemačkoj. Nakon napada 7. oktobra, njemački zastupnici, uključujući kancelara Olafa Scholza, ponovili su da je sigurnost Izraela “državni razlog” Njemačke, odnosno pitanje nacionalnog interesa.

Ali drugi glasovi u zemlji optužuju vlasti da su otišle predaleko, kršeći prava propalestinaca na slobodu govora i slobodu okupljanja.

Kao dodatak složenoj slici, Njemačka ima najveću palestinsku dijasporu u Europi, koja se procjenjuje na 300.000. Zastupnica njemačkih Zelenih Lamya Kaddor prethodno je rekla za CNN da su se muslimanske zajednice u Njemačkoj osjećale izopćenima u svjetlu događaja na Bliskom istoku.

‘Kristalno jasna crvena linija’

Zakon se uvodi u cijeloj zemlji nakon što je istočna država Saska-Anhalt također zahtijevala od podnositelja zahtjeva za državljanstvo da priznaju pravo Izraela na postojanje u decembru.

Provedbu zakona na federalnoj razini zagovarala je stranka desnog centra Kršćansko-demokratska unija (CDU) prošle godine. Ideja je također dobro primljena u drugim strankama u Bundestagu.

Izmjenama je ubrzan i postupak dobivanja državljanstva. Oni koji rade u Njemačkoj i smatraju se “dobro integriranima” sada mogu dobiti državljanstvo nakon samo pet godina umjesto osam.

Kandidati se više ne moraju odreći državljanstva svoje prethodne zemlje – nešto što je prije bio uvjet u Njemačkoj za migrante prve generacije.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser pozdravila je promjene od četvrtka kao “predanost modernoj Njemačkoj”.

Također smo jasno rekli: ko god ne dijeli naše vrijednosti, neće moći dobiti njemački pasoš. Ovdje smo povukli kristalno jasnu crvenu liniju i učinili zakon mnogo jačim nego prije. Antisemitizam, rasizam i drugi oblici prezira prema čovječanstvu isključuju naturalizaciju. Za to nema tolerancije“.

Reforma dolazi nakon što je novi izvještaj RIAS-a, organizacije koja prati antisemitizam u Njemačkoj, otkrilo da su antisemitski incidenti u zemlji porasli za oko 83% prošle godine, značajno porasli nakon napada na Izrael 7. oktobra i izraelske osmomjesečne vojne ofenzive u Gazi . Ti incidenti uključuju sve od antisemitskih grafita, preko prijetnji do nasilnih napada.

Objava Nova pravila za njemačko državljanstvo: Aplikanti moraju potvrditi pravo Izraela na postojanje pojavila se prvi puta na PressMedia.

Izvor: ( pressmediabih.com / Znamo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima