back to top

NOVA VLADA SRBIJE ĆE RAZMOTRITI INICIJATIVU O VRAĆANJU SMRTNE KAZNE

NOVA VLADA SRBIJE ĆE RAZMOTRITI INICIJATIVU O VRAĆANJU SMRTNE KAZNE

  • Dat ćemo odgovor vodeći računa da ničije pravo i slobodu ne povrijedimo, da se ni o koga ne ogriješimo, da čujemo i struku, da razumijemo očekivanje javnosti, i naravno, da ne ugrozimo političke pozicije Srbije u međunarodnim institucijama – rekao je Vučević.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u subotu navečer, komentirajući ubistvo dvogodišnje djevojčice iz okolice Bora, da će budućoj vladi predložiti izmjene zakona kako bi se ponovno uvela smrtna kazna za najteža kaznena djela.

Dvojici osumnjičenih za teško ubistvo dvogodišnje djevojčice Danke Ilić iz okolice Bora određen je pritvor do 30 dana, jedan od njih je priznao zločin, drugi se brani šutnjom.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić drži da bi referendum o vraćanju smrtne kazne u Srbiji “možda i prošao”, ali da je pitanje treba li zbog toga pokrenuti promjene srbijanskog Ustava.

  • Ja jesam zaista za smrtnu kaznu, ali mislim da je teško do toga doći. Jedino ukoliko idemo na promjenu Ustava… Je to realno ili ne, za to je potrebna promjena Ustava – rekao je Dačić, komentirajući Vučićev prijedlog da ta kazna ponovo bude uvedena za najteža kaznena djela.

Govoreći o osumnjičenima za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić, naveo je da “takvim monstrumima i zločincima neko treba presuditi”.

  • Mislim da bi ih obični ljudi golim rukama zadavili. Ovdje je sad pitanje, ako hoćemo ići na smrtnu kaznu, prvo moramo poći od Ustava, da promijenimo Ustav. Da bi se promijenio Ustav, zna se kako se to radi – dodao je Dačić.

Smrtna kazna u Srbiji je 2002. godine zakonom ukinuta.

(N1)

The post NOVA VLADA SRBIJE ĆE RAZMOTRITI INICIJATIVU O VRAĆANJU SMRTNE KAZNE first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima