back to top

ODGOĐENO IZRUČENJE BIH ZLOGLASNOG UBICE SINIŠE PETRIĆA ZENICE

ODGOĐENO IZRUČENJE BIH ZLOGLASNOG UBICE SINIŠE PETRIĆA ZENICE

Izručenje Petrića iz Španije koje je trebalo danas biti obavljeno na Aerodromu u Sarajevu odgođeno je za 2. februar ove godine.

Iz depeše koja je poslana policijskim agencijama u BiH nije preciziran razlog odgađanja izručenja Petrića.

Petrić je bio plaćeni ubica iz ozloglašenog “zemunskog klana” i navodno desna ruka Luke Bojovića. On je trebao biti prebačen u KPZ Foča na izdržavanje ostatka kazne zatvora, nakon što je Okružni sud u Banjoj Luci preuzeo presude stranih sudova.

Banjalučki sud detaljno je objasnio po kojem osnovu su oni stvarno i mjesno nadležni za odlučivanje o ovom slučaju, te na koliko godina su mu izrečene zatvorske kazne za brojna krivična djela koja je počinio.

Iz Okružnog suda Banja Luka su naveli da se Ministarstvo pravde Kraljevine Španije obratilo Ministarstvu pravde BiH zamolnicom za priznanje i izvršenje presude osuđenog Petrića, a koji je državljanin BiH, za premještanje na izdržavanje kazne zatvora u našoj zemlji.

  • Ministarstvo pravde BiH je putem Ministarstva pravde Srpske zamolnicu proslijedilo Vrhovnom sudu RS da odredi mjesno nadležan sud za postupanje, te je Vrhovni sud RS-a rješenjem odredio Okružni sud Banja Luka kao stvarno i mjesno nadležan – navedeno je.

Dodaje se da je 11. februara 2020. godine Okružni sud u Banja Luci – Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, oraganizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, odlučujući u postupku transfera osuđenog Petrića iz Španije u BiH, donio presudu kojom je odlučeno da se priznaje i da će se izvršiti u pogledu odluke o kazni pravosnažna presuda Nacionalnog suda Španije-, od 22. decembra 2014. godine.

Tom presudom Petrić je proglašen krivim zbog krivičnog djela organizovani kriminal i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina i krivičnog djela posjedovanje ratnog arsenala oružja i vatrenog oružja u trajanju od 10 godina. U kazne mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

  • Ta djela su krivična i po domaćem zakonodavstvu i to djelo opisano pod tačkom 1. navedene presude je krivično djelo udruživanje radi vršenja krivičnih Krivičnog zakonika RS, a djelo opisano pod tačkom 2. iste presude je krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija. Za ta djela utvrđene su pojedinačne kazne zatvora od pet godina i deset godina, pa je Okružni sud u Banja Luci osuđenom izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 14 godina u koju je uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru – naveo je Okružni sud Banja Luka.

Dodaje se da je molba za priznanje presude Nacionalnog suda Španije iz 2014. godine prihvaćena jer su ispunjeni uslovi propisani Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, kao i uvjeti iz međunarodnih ugovora.

Nadalje, 1. februara 2023. godine, Okružni sud u Banja Luci donio je presudu kojom se preuzima izvršenje pravosnažne presude Okružnog suda u Subotici, Republika Srbija, od 30. jula 2007. godine (ispravljene rješenjem istog suda od 4. septembra 2007. godine), u pogledu odluke o kazni osuđenom Petriću.

Precizirane su i sve pojedinačne presude na koje je osuđen Petrić u Subotici sredinom 90-tih godina i to – 13 godina za krivično djelo teški slučajevi razbojničke krađe i razbojništva, potom 12 godina za isto krivično djelo, zatim dva puta po 15 godina za dva pomenuta krivična djela teški slučajevi razbojničke krađe i razbojništva, zatim šest mjeseci za krivično djelo nedozvoljeno držanje i nošenje oružja.

  • Primjenom odredbi o sticaju izrečena mu je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od petnaest godina, u koju kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru počevši od 3. februara 1994. Godine – stoji u odluci suda u Subotici.

Kasnije ga je i Opštinski sud u Nišu, u septembru 2006. godine, osudio za krivično djelo laka tjelesna povreda na kaznu zatvora od jedne godine.

  • Primjenom odredbi Krivičnog zakona Jugoslavije i Zakona o krivičnom postupku Republike Srbije, izrečena je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 15 godina, u koju mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru i na dotadašnjem izdržavanju jedinstvene kazne zatvora, počevši od 3. februara 1994. godine pa nadalje – stoji u odluci suda.

(A.H./Avaz)

The post ODGOĐENO IZRUČENJE BIH ZLOGLASNOG UBICE SINIŠE PETRIĆA ZENICE first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima