Odlazak Murdocha s čela medijskog carstva izazvao kontradiktorne reakcije

Za neke Australce, odlazak Ruperta Murdocha s čela njegovog medijskog carstva trenutak je za razmišljanje o najvećoj priči o poslovnom uspjehu u zemlji.

Za druge je to dobrodošlo smanjenje uticaja čovjeka koga su smatrali opasnošću za demokratiju, pa i planetu.

Kako je zemlja koja je proizvela najmoćniju modernu medijsku ličnost obrađivala vijesti o njegovom povlačenju s mjesta predsjednika Fox Corpa i News Corpa, brzo se, međutim formirala saglasnost da nikada neće postojati drugi poput njega.

– Da jedan tip vodi najmoćniju porodicu na svijetu, stvori porodično bogatstvo od 30 milijardi australskih dolara (19 milijardi američkih dolara) i utiče na globalne poslove decenijama je izvanredno – izjavio je Stephen Mayne, bivši novinar Newsa koji je postao dioničarski aktivista.

– Nažalost, svakako je posljednjih godina toliko tog naslijeđa bilo toksično – dodao je Mayne, navodeći, između ostalog, Murdochove medijske kuće koje su pojačale neistine o američkim predsjedničkim izborima u 2020. i preispitivanje nauke o klimi.

Populističko konzervativno medijsko carstvo koje je Murdoch izgradio tokom sedam decenija od jednih novina iz Adelaidea prostire se na tri kontinenta, ali njegov utjecaj ostaje bez premca u Australiji, gdje je oko 60 posto dnevnih novina, uključujući i nacionalni list The Australian, u vlasništvu News korporacije.

Čak i u vrijeme kada se medijska potrošnja odvaja od tradicionalnih ruta, posebno među mlađima, Murdochov utjecaj je ugrađen u informacioni ekosistem zemlje zbog njegovog ogromnog dometa, kažu medijski stručnjaci.

Njegovi lokalni posjedi uključuju Sky News Australia, te kablovski TV kanal američke pristrasne mreže Fox News.

– Ono što objavite u australskom časopisu dobija drugo odbijanje preko Skyja, treće dobija preko državnih dnevnih novina – kazao je Shane Homan, šef škole za medije, film i novinarstvo univerziteta Monash.

Murdochove novine i dalje imaju taj ključni domet s demografijom radničke klase koja još uvijek može biti utjecajna – rekao je.

Zbog toga su australski političari širom ideološkog spektra nastavili da teže prijateljskim odnosima s kompanijom, za razliku od drugih tržišta na kojima je vjerovatnije da će to izbjegavati lijevo orijentirani poslanici, dodao je Honan.

Savezni ministar trezora Jim Chalmers, upitan od Australian Broadcasting Corp (ABC) da li su Murdochove novine nepravedno tretirale njegovu ljevičarsku Laburističku stranku, rekao je da neće raspravljati o “da li smatram da su priče ili izvještavanje bili pošteni ili ne”.

– Tijelo posla je tu da svi vide. On je na mnogo načina bio kontroverzna ličnost, ali i uticajna ličnost, a ovo je kraj jedne ere u Newsu – izjavio je Chalmers za emitera programa.

Ministrica vanjskih poslova Penny Wong, na pitanje novinara u New Yorku o Murdochovom odlasku, kazala je da bi “svaki pošteno raspoloženi posmatrač mogao reći da neke novine možda nisu baš navijači Laburističke stranke, ali to se događa u demokratiji”.

– Želim mu sve najbolje u penziji – dodala je.

Australski političari koji više nisu na vlasti imali su manje odmjeren pristup. Bivši premijer Malcolm Turnbull, umjereni konzervativac, rekao je da će mu “poslovne stranice odati priznanje” za uspjeh Foxa i News Corpsa, “ali da je nanio ogromnu štetu demokratskom svijetu”.

– Ssistem za izazivljanje bijesa koji je Fox News, prije svega, stvorio u Sjedinjenim Državama, ostavio je Ameriku bjesnijom i podijeljenijom nego u bilo koje vrijeme od građanskog rata – kazao je Turnbull za ABC.

Murdochov izlazak prekida vezu između News Corpa i Fox Corpa s Australijom, gdje je Murdoch rođen. Njegov sin Lachlan Murdoch, koji postaje jedini predsjednik News Corpa i nastavlja kao predsjednik i izvršni direktor Foxa, rođen je u Britaniji.

Međutim, Lachlan Murdoch, čija je supruga Australka, nastavlja da živi u Sydneyu sa svojom porodicom i putuje u SAD gdje je sjedište dvije kompanije, saopćio je portparol.

Australija, zauzvrat, nastavlja da igra veliku ulogu za Murdochove kompanije.

Bila je to kampanja koju su predvodile njegove australske novine koja je 2021. godine potaknula vladu te zemlje da prisili tehnološke divove Metu i vlasnika Googlea Alphabet da plate medijima za sadržaj koji se prikazuje na njihovim web stranicama, jer su privukli dolare za oglašavanje.

SAD i Kanada sada planiraju slične zakone.

Godinu dana ranije, izvještavanje News Corpa o razornim požarima u Australiji dovelo je u pitanje ulogu globalnog zagrijavanja i navuklo ukor Murdochovog drugog sina, Jamesa Murdocha. On je napustio odbor kompanije, navodeći neslaganja oko uredničkog sadržaja, nekoliko mjeseci kasnije, prenosi Reuters.

033.ba

biznis.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima