Odlaze i vraćaju se: Ko su najpoznatiji “bumerang direktori”?

Sem Altman je izjavio da će se vratiti na mjesto izvršnog direktora OpenAI nakon burne nedjelje sa promjenama u upravi startapa za vještačku inteligenciju, koji je kreirao ČetGPT. Time se upisao na listu lidera kompanija koji su se vratili nakon što su napustili rukovodeću poziciju.

Povratak Altmana kao izvršnog direktora može da bude najbrži ikada zabilježen.

Forbes donosi listu najpoznatijih “bumerang” direktora:

Sem Altman – OpenAI

Altman je postigao privremeni dogovor za povratak u kompaniju, što je OpenAI saopštio rano u srijedu, u potezu koji takođe uključuje povratak suosnivača Grega Brokmana i postavljanje novog odbora direktora – samo pet dana nakon što ga je stari odbor kompanije naglo otpustio.

Robert Ajger – Disney

Prošlo je više od pet dana, ali Robert Ajger (Robert Iger) se vratio kao izvršni direktor Diznija (Disney) prošlog novembra nakon iznenadnog otkaza svog lično izabranog naslijednika, Roberta Čapeka – Ajger je prvobitno napustio funkciju 2020. nakon 15 godina na poziciji izvršnog direktora Diznija, ali se vratio 2022. sa zadatkom postavljanja „strateškog pravca za novi rast“, nakon problema koje je gigant za zabavu imao tokom pandemije.

Serđo Ermoti – UBS

Serđo Ermoti (Sergio Ermotti) trenutno obavlja funkciju izvršnog direktora UBS-a po drugi put – bio je na toj funkciji devet godina od 2011. do 2020. i zamijenio ga je Ralf Hamers (Ralph Hamers), ali se vratio ovog proljeća kako bi se bavio preuzimanjem propalog rivala Kredi Svis (Credit Suisse).

Majkl Del – Dell

Milijarder Majkl Del (Michael Dell) je napustio poziciju izvršnog direktora svoje kompanije, Dell Inc., 2004. kako bi služio kao predsjednik upravnog odbora, ali se vratio kao izvršni direktor 2007. i kasnije predvodio spajanje sa EMC korporacijom (EMC Corporation) kako bi stvorio Del tehnolodžis (Dell Technologies), gdje i dalje obavlja funkciju izvršnog direktora danas.

Katrina Lejk – StitchFix

Katrina Lejk (Katrina Lake) se vratila kao izvršni direktor Stičfiksa (StitchFix), kompanije za kupovinu odjeće putem pošte koju je osnovala i vodila od 2010. do 2021. godine, u januaru ove godine, prije nego što je u junu opet podnijela ostavku, a zamijenio je bivši digitalni direktor Mejsija (Macy) Met Bejr (Matt Baer).

Majkl Blumberg – Bloomberg

Majkl Blumberg (Michael Bloomberg), trenutno 11. najbogatija osoba na svijetu, bio je izvršni direktor svoje medijske i finansijske kompanije Blumberg (Bloomberg L.P.) od osnivanja 1981. do 2001. godine, kada je podnio ostavku kako bi služio tri mandata kao gradonačelnik Njujorka, prije nego što se vratio 2014. i radio do početka ove godine, kada ga je zamijenio Vlad Klijačko (Vlad Kliatchko).

Hauard Šulc – Starbucks

Milijarder Hauard Šulc (Howard Schultz) se povukao sa mjesta izvršnog direktora Starbaksa (Starbucks) u martu po treći put; prvi put je obavljao funkciju izvršnog direktora ovog brenda kafe od 1986. do 2000. godine, a vratio se od 2008. do 2017. da bi u aprilu 2022. postao privremeni izvršni direktor još jednom, dok nije pronađen njegov nasljednik, Laksman Narasimhan (Laxman Narasimhan).

Džek Dorsi – Twitter

Osnivač Tvitera Džek Dorsi (Jack Dorsey), takođe milijarder, uživao je u dva mandata kao izvršni direktor ove društvene medijske platforme – bio je njen prvi izvršni direktor od 2006. do 2008. godine, a zatim je ponovo obavljao funkciju od 2015. do 2021. kada ga je zamijenio Parag Agraval (Parag Agrawal), koji je otpušten kada je Ilon Mask kupio kompaniju.

Čarls Švab – Charles Schwab Corporation

U prvih 37 godina, Čarls Švab korporaciju (Charles Schwab Corporation) vodio je njen osnivač istog imena Čarls Švab: bio je izvršni direktor od 1971. do 1998. godine. Dijelio je titulu sa Dejvidom Potrakom (David Pottruck) od 1998. do 2003. i dao mu je priliku da to radi samostalno samo godinu dana prije nego što se vratio i bio direktor od 2004. do 2008.

Stiv Džobs – Apple

Stiv Džobs (Steve Jobs) iz Epla (Apple) imao je jedan od najupečatljivijih povrataka u kompaniju koju je osnovao 1997. godine, ali tehnički nije bumerang izvršni direktor. Kada je Džobs prvi put napustio Epl 1985. godine, nije bio izvršni direktor. Osnivač je gurao Epl ka personalnim računarima sredinom osamdesetih i napustio kompaniju kada tadašnji izvršni direktor Džon Skali (John Sculley) nije podržao promenu kursa. Džobs je otišao da osnuje konkurentsku kompaniju NeXT – i postao milijarder tokom odsustva zahvaljujući ulaganjima u Piksar (Pixar) – ali se vratio kao izvršni direktor 1997. Podnio je ostavku neposredno prije svoje smrti 2011.

Procjena Forbesa

Neki od bumerang izvršnih direktora spadaju među najbogatije ljude na svijetu. Majkl Blumberg trenutno zauzima 11. mjesto na Forbes listi najbogatijih ljudi sa procijenjenom neto vrijednošću od 96,3 milijarde dolara. Majkl Del je 16. najbogatija osoba na planeti sa 68,9 milijardi dolara, Čarls Švab ima neto vrijednost od 8,6 milijardi dolara, Džek Dorsi ima procijenjenu vrijednost od 3,9 milijarde dolara, a Hauard Šulc ima lično bogatstvo od 3,3 milijarde dolara.

Autor: Meri Vitfil Rolofs, novinarka Forbes, preuzeto s Forbes Crna Gora

.fb-background-color {
background: #ffffff !important;
}
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe {
width: 100% !important;
}

investitor.me

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima