‘Oni koji su tužili RH ne mogu imati ista prava kao HRVI’

Ministar branitelja Tomislav Medved o ustavnim tužbama pripadnika HVO-a

Priredila: V.S.Herceg

mostar@dnevni-list.ba

Ministar branitelja Tomislav Medved (HDZ) demantirao je medijske navode oko donošenja izmjena Zakona o hrvatskim braniteljima, rekavši kako je netočno da će novi ratni vojni invalidi državni proračun stajati milijardu eura i da su neutemeljene tvrdnje bivšeg SDP-ovog ministra Predraga Freda Matića.

Medved se time osvrnuo na ustavne tužbe pripadnika HVO-a koje je Ustavni sud RH usvojio, a gdje bivši pripadnici HVO-a  traže priznanje statusa hrvatskih ratnih vojnih invalida RH, tvrdeći da su stradali u obrani suvereniteta Hrvatske iako nikada nisu ratovali na području te države, te tražeći i sva prava koja im time pripadaju kao hrvatskim ratnim, vojnim invalidima RH.

Potpredsjednik vlade i ministar poručio je da “najoštrije osuđuje takav tendenciozan napis u jednom dnevnom listu, kojim se neutemeljeno dezinformira javnost i pokušava stvoriti dojam napada hrvatskih ratnih vojnih invalida na državni proračun”. To je ujedno bilo i prvo, izravnije komentiranje ove teme od strane HDZ-ovog ministra.

Medved: “…ne stvaraju se pretpostavke da bi pripadnici HVO-a ostvarili ista prava kao HRVI”

-Članak se bavi problematikom tužbi određenog broja pripadnika HVO-a koji imaju status ratnih vojnih invalida (RVI) u BiH te, u skladu s odlukama iz 90-ih godina, ostvaruju u Republici Hrvatskoj pravo na mirovine, ali ne ostvaruju prava koja u RH imaju hrvatski ratni vojni invalidi (HRVI). Dio njih pokrenuo je tužbe prema RH za ostvarivanje ostalih prava koje imaju HRVI u Hrvatskoj, rekao je ministar Medved na konferenciji za novinare, prenosi Dnevno.hr.

Podsjetio je kako je ugovorom s BiH iz 2006. ranjenim i zatočenim pripadnicima HVO-a koji imaju status RVI u BiH podnošenje zahtjeva i ostvarivanje prava isključivo na invalidsku mirovinu u RH u roku do 30 dana.

Zakonom o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji iz 2017. omogućili smo to i onima koji u tom roku nisu uspjeli podnijeti zahtjev”, pojasnio je Medved. “Time se ne stvaraju pretpostavke da bi pripadnici HVO-a ostvarili ista prava kao HRVI, kako se u članku želi prikazati”, dodao je.

Izmjenama zakona u saborskoj proceduri daje se mogućnost ostvarivanja prava na invalidsku mirovinu za sve RVI iz reda HVO-a, po osnovi bolesti i ozljede kojima se u postupku vještačenja u Republici Hrvatskoj utvrdi gubitak radne sposobnosti, pojasnio je ministar hrvatskih branitelja Medved.

-Osobe koje su tužile RH primaju mirovinu u Hrvatskoj, a sva ostala prava ostvaruju temeljem invalidnosti u BiH, rekao je Medved.

Naglasio je da sve osobe koje su tužile RH primaju mirovinu u RH, a sva ostala prava ostvaruju na temelju invalidnosti u BiH te ih ne mogu konzumirati u dvije države i ne mogu ostvari prava koja ostvaruju HRVI u RH, prenio je Dnevno.hr.

Matić: Gruba procjena od milijardu eura

Podsjetimo da je Jutarnji list danas izašao s testom na ovu temu, te kako će zbog presuda Ustavnog suda, a koje podnose pojedini bivši pripadnici HVO-a, ‘novi‘ ratni vojni invalidi Hrvatsku koštati milijardu eura. Jedan od sugovornika je bio i nekadašnji ministar branitelja, a danas europarlamentarac Predrag Fred Matić.

Na pitanje koliko bi to hrvatske porezne obveznike moglo koštati, Predrag Fred Matić, u čijem mandatu je 2013. Ministarstvo branitelja donijelo rješenje kojim se potvrde MORH-a izdane pripadnicima HVO-a u razdoblju prije 2000. proglašavaju nevažećima jer se ti ljudi nisu borili i nisu ranjeni na teritoriju, Hrvatske, kazao je:

“To u ovom trenutku nitko precizno ne može reći. Po mojoj gruboj procjeni, to neće koštati manje od milijarde eura”.

Na pitanje Jutarnjeg za koliko godina unatrag veterani HVO-a mogu tražiti da im Hrvatska isplati davanja na temelju statusa HRVI koji će im nakon odluka Ustavnog suda biti priznat, Matić je rekao:

“Logično je da traže retroaktivne isplate za sve godine unatrag od devedesetih kad je MORH donio rješenja kojim im priznaje status ratnih vojnih invalida do danas. Ali koliko dugo će ići unatrag, tek treba vidjeti. I ja sam se pitao oko toga kad sam čuo za odluke Ustavnog suda”.

Na čemu temelji procjenu da bi ti izdaci mogli iznositi najmanje milijardu eura, bivši ministar za branitelje je kazao:

“Pa računajte – pripadnika HVO-a kojima je Ćesić Rojs dao potvrde o ranjavanju na ‘južnom bojištu‘, a većina ih je, zamislite ranjena u istom danu, bilo je 10.007. Kad im se prizna status HRVI, oni uz braniteljske mirovine koje im Hrvatska već isplaćuje, stječu i pravo na državni stan, pod uvjetom da nemaju u vlasništvu drugu nekretninu u Hrvatskoj, a pretpostavimo da ih većina nema. Danas nema stana u Hrvatskoj ispod 100.000 eura. Dodajte tome i invalidnine koje dosad nisu imali, ortopedske dodatke, pravo na tuđu brigu i pomoć za one koji imaju status najtežih invalida, pa pravo na liječenje u Hrvatskoj, prvenstvo na listama čekanja, pravo na toplice, zatim prava prvenstva upisa na fakultete i smještaja u domovima koja imaju njihova djeca, pa prava koja se prenose na članove najuže obitelji nakon njihove smrti….”.

Bivši ministar branitelja u kratkim crtama objašnjava kontroverznu temu veterana HVO-a. Nakon što im je devedesetih Rojs podijelio potvrde o ranjavanju na južnom bojištu, a MORH im dodijelio status ratnih vojnih invalida i to na temelju potvrda koje su izdale liječničke komisije u BiH, Hrvatska je država s pripadnicima HVO-a postigla “džentlmenski sporazum”. Rekla im je – OK, dobit ćete od Hrvatske braniteljske mirovine, ali nemojte tražiti da vam Hrvatska isplaćuje invalidnine, ortopedska pomagala, tuđu brigu i pomoć i ostala prava koja imaju hrvatski branitelji sa statusom HRVI.

Međudržavni sporazum Hrvatske i BiH i tužbe

To je riješeno međudržavnim sporazumom između Hrvatske i BiH i tako je funkcioniralo dok ih neki odvjetnici nisu nagovorili da tuže hrvatsku državu i traže i sva ostala prava koja imaju HRVI.

Matić kaže kako su tijekom 2012., kad je došao na dužnost ministra branitelja, počele stizati prve pravomoćne presude u korist pripadnika HVO-a. Prva je, prisjeća se, bila na milijun kuna… I Vinko Žuljević Klica je, kako kaže Matić, bio jedan od onih koji su dobili presudu da mu Hrvatska kao ratnom vojnom invalidu HVO-a mora isplatiti oko 900.000 kuna. (Žuljevića Klicu su u svibnju 2015. u Sesvetama, nakon nedjeljne mise, vatrenim oružjem likvidirali do danas nepoznate ubojice, op. a.).

-Izračunali smo da će te presude biti ogroman udar na proračun. Rekao sam pravnicima u Ministarstvu – smislite nešto da zaštitimo proračun. Nisu smislili ništa, pa sam smislio ja, rekao je bivši ministar.

I doista, Ministarstvo branitelja je 2013. objavilo rješenje kojim se sve potvrde MORH-a iz druge polovice 90-ih o dodjeli statusa ratnih vojnih invalida pripadnicima HVO-a proglašavaju – nevažećima jer HVO-ovci nisu ranjeni na teritoriju Hrvatske i nemaju status hrvatskih branitelja. Ta je odluka bila jedan od razloga za šatoraški prosvjed u Savskoj ulici, pred zgradom Ministarstva branitelja, piše Jutarnji u tekstu na koji se referirao ministar Medved.

U HDZ-ov Zakon o pravima branitelja donesen pod vodstvom ministra Medveda 2017. ugrađene su odredbe kojima se bivšim pripadnicima HVO-a kojima je MORH dodijelio status ratnih vojnih invalida jamče prije stečena prava.

Ohrabreni Zakonom, više od tisuću bivših pripadnika HVO-a podiglo je tužbe protiv odluke Ministarstva branitelja iz doba ministra Matića. Visoki upravni sud je, međutim, odbio sve njihove tužbe, ali je više od 200 veterana HVO-a ustalo ustavnim tužbama protiv presuda Visokog upravnog suda.

U siječnju ove godine, Ustavni je sud objavio svoju prvu odluku kojom usvaja ustavnu tužbu bivšeg pripadnika HVO-a Ive Lamešića. Troje ustavnih sudaca, Abramović, Kušan i Selanec glasali su suprotno većini u izdvojenom mišljenju i odluku Ustavnog suda nazvali – neustavnom, piše na koncu Jutarnji list.

HDZ-ov ministar branitelja Tomo Medved demantirao je ove navode SDP-ovog bivšeg ministra branitelja, ali i prvi put konkretnije otkrio stajalište po ovom pitanju, neizravno poručujući kako oko ove teme nema previše dvojbi te da, kako je naglasio, sve osobe koje su tužile RH primaju mirovinu u RH, a sva ostala prava ostvaruju na temelju invalidnosti u BiH te ih ne mogu konzumirati u dvije države i ne mogu ostvari prava koja ostvaruju HRVI u RH.

The post <strong>‘Oni koji su tužili RH ne mogu imati ista prava kao HRVI’</strong> appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima