OPASAN I U BJEKSTVU: ČOVJEK ZA KOG SE SUMNJA DA JE NARUČIO UBISTVO VANJE (14) JOŠ JE NA SLOBODI

OPASAN I U BJEKSTVU: ČOVJEK ZA KOG SE SUMNJA DA JE NARUČIO UBISTVO VANJE (14) JOŠ JE NA SLOBODI

Pojedini mediji navode da on se nalazi u bjekstvu u inostranstvu.

Za ubistvo Vanje i Panče Ž. (74) iz Velesa tereti se pet ljudi, a LJ. P. je jedan od od njih. Prema navodima makedonskog portala Večer, osumnjičeni za dvostruku ubistvo su takođe i V.K. iz Skoplja i Velibor M. iz Velesa, koji je priznao zločin i detalje izvršenja i otkrio i da je Lj.P. pobjegao.

Kako prenose tamošnji mediji, postoji mogućnost da je ušao u Srbiju ili Albaniju van graničnih prelaza.

OPASAN I U BJEKSTVU: ČOVJEK ZA KOG SE SUMNJA DA JE NARUČIO UBISTVO VANJE (14) JOŠ JE NA SLOBODI

Prema pisanjima TV Telma, Lj.P. je poznavao od ranije ubijenog frizera iz Velesa, s kojim je doveden u vezu zbog navodnog vađenja zlata. Prema nepotvrđenim informacijama, u otmicu je umiješan i član Vanjine uže porodice koji je učestvovao u iznudi.

Privođen u Hrvatskoj i Srbiji

Lj.P. je nedavno priveden u Hrvatskoj, a kako se saznaje, on je prije nekoliko godina privođen i u Srbiji po hrvatskoj potjernici. Kako je Blic pisao, Lj.P. je priveden 2019. godine u Beogradu, kada je htio da se ukrca u avion za Moskvu.

Lj. P. je bivši funkcioner SDSM i glasni protivnik aktuelne politike SDSM i Zorana Zaeva. Bio je jedan od vođa protesta protiv promjene imena sa pokretom Bojkot.

Lj. P. je bio priveden po potjernici Hrvatske i bio je u ekstradicionom pritvoru. Prema riječima njegovog advokata Vaska Stojkova, hapšenje je izvršeno po potjernici Republike Hrvatske, zbog duga njegove firme u Hrvatskoj od 2.500 evra. Stojkov je rekao da Lj. P. nikada nije dobio poziv na adresu u Makedoniji da se pojavi pred hrvatskim pravosudnim organima.

Predsjednik udruženja “Treta”

Prema prvim informacijama, Lj.P. se nalazi van Makedonije, a kako prenosi Fokus imao je kontakte sa ostalim osumnjičenima u grupi, a navodi se i da je predsjednik pokreta “Treta”, i da je javno eksponirana ličnost u zemlji, posebno u prijestolnici.

Podsjetimo, tijelo četrnaestogodišnje djevojčice, Vanja Đorčevske, pronađeno je juče, a policija je saopštila da je tinejdžerka ubijena. U njeno ubistvo umiješano je pet osoba.

U blizini Vanjinog tijela pronađena je još jedna ubijena osoba, Panče (74), frizer. Isti ljudi, kako navodi makedonsko tužilaštvo, ubili su i Vanju i Pančea.

Kako navode iz MUP, motiv je lični interes, a tinejdžerka odvedena vozilom ispred svoje kuće i ubijena istog dana.

Nađen i zapaljen “citroen”

– Poslije obimnih mjera i aktivnosti koje su preuzeli policijski službenici SVR Skoplje, 3. decembra u okolini Skoplja, u blizini Velesa pronađeno tijelo maloljetne osobe V.Đ., čiji nestanak je prijavljen 27. novembra 2023. godine. Pronađeno je i tijelo osobe P.Ž, (74) iz Velesa, čiji nestanak je prijavljen 24. novembra. U vezi sa ova dva slučajeva osumnjičeno je pet osoba, od kojih je troje zadržano, dok se jedno nalazi van zemlje, a drugo je u policijskoj stanici – navodi se u jučerašnjem saopštenju Državnog tužilaštva i dodaje:

– Prethodno je, u vezi sa krivičnim djelima, pronađeno izgorjelo vozilo marke “citroen”, a nakon vještačenja obezbijeđeni su materijalni dokazi o umiješanosti lica, za koje će, nakon kompletne dokumentacije slučajeva, biti podnijeta odgovarajuća krivična prijava u koordinaciji sa javnim tužiocem. Iz sprovedenih istražnih radnji utvrđeno je da su oba ubistva izvršile iste osobe, čiji je motiv koristoljublje. Takođe, iz sprovedenih operativnih mjera, utvrđeno je da je maloljetna V.Đ. vozilom odvedena sa ulaza u rezidenciju, a iz datih podataka sa saslušanja je utvrđeno da je ubijena istog dana (27.11.2023. godine) oko 10 časova.

OPASAN I U BJEKSTVU: ČOVJEK ZA KOG SE SUMNJA DA JE NARUČIO UBISTVO VANJE (14) JOŠ JE NA SLOBODI

Prilikom hapšenja pred kamerama Velibor M, jedan od osumnjičenih, na pitanje da li je inscenirao ubistvo, rekao je da nije. Međutim, kako navodi portal Skopje1, on je u policiji priznao krivicu.

Vanja i ubijeni frizer se nisu poznavali?

Ubijeni Vanja i frizer Panče se nikada u životu nisu sreli, nisu se poznavali. To je za Fokus kazala njegova kćerka koja je u telefonskom razgovoru istakla da ni ona ni bilo ko u njenoj porodici nije poznavao Vanju niti bilo koga u njenoj porodici.

– Ni moj otac ni iko od nas nisu lično poznavali djevojku. Ja sam u policijskoj stanici, još ništa ne znam, osim da je moj otac pronađen mrtav, zakopan. Prvi put od vas novinara, čujem da je motiv ubistva koristoljublje. Nisam čitala saopštenje MUP, ali mogu reći da moj otac nikada nije bio bogat čovjek, pa ne znam šta znači pojam koristoljublje. U stanici sam, ne mogu više ništa da kažem, jer ni ja nemam detalje – rekla je kćerka.

Pokušaj da se uzme novac od Vanjinih roditelja

Podsjećamo, Panče se vodio kao nestao od 22. novembra, ali je njegov nestanak policiji prijavljen 24. novembra, u petak. Njegov automobil pronađen je potpuno izgorio prije nekoliko dana u Skoplju.

Kako Fokus saznaje, tijelo Vanje, koju su ubili isti ljudi kao i Pančea, pronađeno je u okolini Skoplja.

Povodom motiva – koristoljublja, koji je naveden u saopštenju MUP, a koji je izazvao burne reakcije javnosti koja traži objašnjenje, o kakvom se koristoljublju može raditi kada je riječ o djetetu i penzioneru, prve nezvanične informacije su da je u pitanju pokušaj da se uzme novac od Vanjinih roditelja, u njenom slučaju, a u slučaju Pančea, novac od bliskih osoba, piše Blic.

The post OPASAN I U BJEKSTVU: ČOVJEK ZA KOG SE SUMNJA DA JE NARUČIO UBISTVO VANJE (14) JOŠ JE NA SLOBODI first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima