OPASNIJA OD 15 CIGARA SVAKI DAN: USAMLJENOST PROGLAŠENA GLOBALNIM ZDRAVSTVENIM PROBLEMOM

SZO je sastavila međunarodnu komisiju koja će se posvetiti ovom problemu – koju predvode američki generalni hirurg dr. Vivek Murthy i izaslanica za mlade Afričke unije Chido Mpemba – od 11 zagovornika i ministara vlade, uključujući Ralpha Regenvanua, ministra prilagođavanja klimatskim promjenama u Vanuatuu , i Ayuko Kato, ministarka zadužena za mjere protiv usamljenosti i izolacije u Japanu.

To dolazi nakon što je pandemija Covid-19 zaustavila ekonomske i društvene aktivnosti, povećavši nivo usamljenosti, ali i usred nove svijesti o važnosti ovog pitanja. Komisija će raditi tri godine. „Usamljenost prevazilazi granice i postaje globalna briga za javno zdravlje koja utiče na svaki aspekt zdravlja, blagostanja i razvoja“, rekla je Mpemba. “Društvena izolacija ne poznaje godine niti granice.”

  • Zdravstveni rizici su loši kao kod pušenja do 15 cigareta dnevno, pa čak i veći od onih povezanih s gojaznošću i fizičkom neaktivnošću-kaže Murthy.

Iako se na usamljenost često gleda kao na problem za razvijene zemlje, Murthy je rekao da su stope jedne od četiri starije osobe koje doživljavaju socijalnu izolaciju slične u svim regijama svijeta. Kod starijih osoba, usamljenost je povezana sa 50% povećanim rizikom od razvoja demencije i 30% povećanim rizikom od incidenata koronarne arterijske bolesti ili moždanog udara.

Ali to također uništava živote mladih ljudi. Između 5% i 15% adolescenata je usamljeno, prema brojkama koje su vjerovatno i veće. U Africi, 12,7% adolescenata doživljava usamljenost u poređenju sa 5,3% u Evropi.

Veća je vjerovatnoća da će mladi ljudi koji doživljavaju usamljenost u školi napustiti fakultet. To također može dovesti do lošijih ekonomskih rezultata; osjećaj nepovezanosti i nepodržanosti u poslu može dovesti do slabijeg zadovoljstva poslom i slabijeg učinka.

Mpemba je rekla da širom Afrike, gdje većinu stanovništva čine mladi, izazovi oko mira, sigurnosti i klimatske krize, kao i visok nivo nezaposlenosti, doprinose društvenoj izolaciji.

  • Vjerujemo da je važno redefinirati narativ koji okružuje usamljenost, posebno za ranjivu populaciju isključenu digitalnom podjelom- rekla je.

Murthy je dodao:

  • Ova pitanja ne utiču samo na jednu zemlju… Usamljenost je nedovoljno cijenjena prijetnja javnom zdravlju.

(FTV)

OPASNIJA OD 15 CIGARA SVAKI DAN: USAMLJENOST PROGLAŠENA GLOBALNIM ZDRAVSTVENIM PROBLEMOM first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima