back to top

Optužbe za korupciju: Bosansko-kineski konzorciji u trci za tendere Elektroprivrede BiH

Kineska državna kompanija DEC, zahvaljujući političkim i interesnim konekcijama, postala je ključni faktor u realizaciji višemilionskih projekata sa Elektroprivredom BiH, koja sada posluje s gubitkom od 331 milion KM.

Kompanija Dongfang Electric International Corporation (DEC) dobila je tendere od Elektroprivrede BiH, a postoji sumnja da je favorizovana. Dokumentacija o javnoj nabavci za Blok 6 Termoelektrane Tuzla predata je Federalnoj upravi policije zbog indikacija favorizovanja.

Kineski DEC obično surađuje s domaćim firmama, a navodi se da su im ključni partneri ITC Zenica. Međutim, postoji sumnja u koruptivne radnje, što je rezultiralo podnošenjem krivičnih prijava.

Kineske kompanije, uključujući DEC, posluju u BiH s nedovoljnom transparentnošću, što može rezultirati nepoštivanjem domaćih propisa. Postoje indicije o favorizovanju kineskih kompanija na tržištu, što je rezultiralo protestima građana i tužbama protiv Elektroprivrede RS.

Koncesiona naknada za termoelektranu Stanari, koju je gradio DEC, iznosi 0,0033 KM po proizvedenom kilovatčasu električne energije. Projekti izgradnje termoelektrana i hidroelektrana u BiH, u kojima su uključene kineske kompanije, izazvali su kontroverze i otpor građana.

Transparentnost poslovanja kineskih kompanija u BiH je upitna, a otežanje konkurencije i nedostatak javnih informacija dodatno doprinose sumnjivim aktivnostima. Podrška lokalnih vlasti kineskim kompanijama postala je dio politike na Balkanu, uprkos nedostatku transparentnosti i učestalim kontroverzama.

Izvor: ( 24sata.info / Znamo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima