Oručević: Moramo ostaviti jasnu platformu i principe budućim generacijama na kojima će graditi budućnost i prosperitet BiH

Šestu godišnjicu izricanja presude Haškog tribunala u predmetu “Prlić i ostali”, kojom je rukovodstvo paradržavne tvorevine Herceg- Bosna presuđeno za ratne zločine na jedinstvenu kaznu u ukupnom trajanju od 111 godina zatvora, Javna ustanova (JU) “Fond Memorijala KS”, Centar za mir i multietničku saradnju i Mostar Memorial & Museum obilježili su premijernim prikazivanjem filma “Pravda” i promocijom drugog dopunjenog izdanja monografije “Heroji Mostara”.

Brojni zvaničnici iz javnog, društvenog, političkog, kulturnog, vjerskog života kao i istaknuti komandanti Armije RBiH kroz sadržaj ova dva iznimno vrijedna kulturna sadržaja imali su priliku podsjetiti se na stravične posljedice agresije Republike Hrvatske i HVO-a na grad Mostar i doprinos branitelja Mostara u očuvanju multietničke, jedinstvene, cjelovite i nedjeljive međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine.

U oba sadržaja fokus je stavljen na sami epicentar zločinačkog djelovanja HZ-HB, na grad Mostar i njegovu užu jezgru.

Stravični prizori zabilježeni video kamerama na svojevrstan način nadomjestili su nedostatak arhivskih snimaka iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine koji su također pretrpjeli strašna razaranja, etničko čišćenjem, zlostavljanja i likvidiranja nehrvatskog stanovništva, poput Stoca, Počitelja, Čapljine, Prozora, Bugojna, Viteza, Kiseljaka.

No, prizori uvršteni u polusatni dokumentarni film, snažnim metaforičnim ekspresijama nadomjestili su taj nedostatak. Te historijske segmente govornici, direktor JU “Fond Memorijala KS” Ahmed Kulanić, direktor Centra za mir i multietničku suradnju Mostar Safet Oručević, direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić i direktor Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Rasim Muratović, su tokom promocije ravnopravno ih tretirali u svojim obraćanjima.

– Haški tribunal, može misliti šta god ko hoće, je uradio kolosalan posao. Podigao je optužnicu protiv 161 lica. Presuđeno je 91, 58 njih je izdržalo kaznu. Neki od njih su se tamo ubili. Dakle, to je ogroman posao, naglasio je Muratović, napomenuvši da je Institut Trubunalu dostavio tone i tone dokaznog materijala tokom sudskih procesa.

Haški Trubunal, dodao je, je kroz pojedinačne presude utvrdio da je izvršena agresija na Republiku BiH od strane SFRJ, Srbije i Crne Gore i od strane Republike Hrvatske.

– Međunarodni sud pravde je utvrdio da su u sigurnoj zoni Ujedinjenih nacija jedinice VRS-a i policija VRS-a izvršili genocid nad Bošnjacima. To su pravne činjenice i to ostaje zapisano do Sudnjega dana – rekao je Muratović.

On je ukazao i na teške propuste pravosudnih organa u BiH iznoseći podatke da je Sud u Hagu 2005. godine pravosuđu BiH dostavio 848 predmeta s A liste, a radi se o osobama za koje postoje osnovane sumnje da su izvršile ratne zločine, a koji su do dan danas ostali netaknuti.

– A u međuvremenu, na Sudu BiH su podignute optužnice protiv političkog, vojnog, političkog vrha BiH u slučaju Dobrovoljačka. Očigledno je kako su neki stvari koje su rađene na ovom planu urađene pogrešno ili nisu urađene dovoljno dobro – kazao je Muratović, navodeći informacije kako je BH pravosuđe za te potrebe, samo od Vlade Norveške, dobilo 28 miliona eura za infrastrukturu i kadrove.

Osim apela pravosuđu da treba dosljedno raditi svoj posao, Muratović je ukazao i na važnost naučnog valoriziranja događaja i agresije na Bosnu i Hercegovinu, što vrlo uspješno radi grupa mladih istraživača na Institutu.

U kratkom osvrtu na sadržaj filma Emir Suljagić je iznio dva posljedično, sasvim različita, lična iskustva u suočenjima sa “Herceg-Bosnom”, racionalnim, intelektualno-spoznajnim i efektivno-iskustvenim.

Naime on je do 2002. godine i jednog novinarskog praćenja u Hagu o Herceg-Bosni znao sve na bazi informacija, ali nakon što mu je jedna haški zvaničnik dao “Predsjedničke stenograme Franje Tuđmana”, koje je bez novca i ikakve institucionalne podrške vozom dovezao u Sarajevo preko Zagreba, postao je aktivni oponent općeg i iskrivljenog narativa o historijskim posljedicama djelovanja “Herceg-Bosne”.

– Nikad nije prestala društvena destrukcija Bošnjaka kao opasnosti na tlu Evrope u kojoj učestvuju sve hrvatske političke, kulturne i medijske institucije. I nikad nije prestala društvena destrukcija BiH kao navodne “privremene i lažne tvorevine, nastale osmanskom okupacijom” – ustvrdio je Suljagić.

Takve ideje pronašao je u izjavama i iskazima Franje Tuđmana koji je kategorično tvrdio kako je BiH nastala kolonijalnim osvajanjima jedna azijske sile, i kojoj su Teheran i Tripoli željeli napraviti islamsku državu u Evropi.

– Tuđman je bio uvjeren da su logori Dretelj i Helidrom bili čin dekolonijalizacije. Društvena konstrukcija Bošnjaka, kao smrtne opasnosti i društvena dekonstrukcija BiH nikada nije prestala – kazao je Suljagić.

Potom je upozorio na fenomene prisutne u medijskom prostoru Hrvatske kako svaki i najmanji incident u BiH istog dana javno prokometira istovremeno pet odlikovanih časnika HV-a koji će pričaju kako su oni dolazili u Srednju Bosnu da se bore protiv, tobože, terorističkih organizacija.

– Ne prođe nijedan incident od Mašrika do Magriba da nam ga ne pokušaju fakturistati na političkoj sceni. Oni imaju čitav žanr u hrvatskoj literaturi koji se zove antiturkika. Imamo mit o predziđu kršćanstva kako se ovdje, tobože, od nas brani kršćanska Evropa. I to nikada neće prestati. I stoga vas molim, nemojmo sami sebi stavljati mete na leđa, jer imamo tako malo prijatelja, a mnogo neprijatelja koji će jedna dočekati da svu vatru usmjeren na nas – upozorio je Suljagić.

Konstatirajući da se ništa nije promijenilo u politici HDZ-a, ako se zanemari retorička šminka, direktor Centra za mir i multietničku suradnju Mostar Safet Oručević naglasio je kako će tri memorijalna centra, koji su bili sudionicima ove promocije, uskoro organizirati ozbiljnu međunarodnu konferenciju s ozbiljnim dokazima da bosanskohercegovačke patriote imaju moralno pravo osnove braniti od negiranja zločina i njihovih posljedica.

Oručević: Moramo ostaviti jasnu platformu i principe budućim generacijama na kojima će graditi budućnost i prosperitet BiH

– Ne možemo mi više trpiti da i dan danas ne znamo gdje su posmrtni ostaci žrtava genocida i zločina, a da u isto vrijeme oni optužuju nas kao da smo mi napravili genocid. Mi ćemo iz ovog sektora pripremiti ozbiljnu platformu da im odgovorimo na ovaj bezobrazluk, ovu sramotu, na sve ono što nam rade u posljednje vrijeme – rekao je Oručević.

Podsjetio je na izjavu Serža Bramerca koji je rekao da negiranje genocida i ratnih zločina, i takav politički tok onemogućava pomirenje.

– A evo se nastavilo. Znaju li oni koja je druga riječ ako nema pomirenja. Znaju li oni da je to rat. Znaju li da ovakvim ponašanjem pripremaju teren za novi rat koji može da eksplodira zbog njihovog ponašanja prema ratnim zločinima. Njima su heroji Kordić koji kaže da bi sve isto ponovio, njima su heroji Ratko Mladić i drugi zločinci. Mi moramo biti zabrinuti i mislim da je vrijeme da mi onu našu ispruženu ruku spustimo. Tako gubimo dostojanstvo jer svaki dan pružati ruku, a oni na nju pljuvati i lagati, uništavati naše ljude, biva besmisleno – ocijenio je Oručević.

Dodao je da su bh. patriote uvijek spremni prihvatiti ruku pomirenja ukoliko je ona iskrena.

Na kraju je poručio kako ova generacija budućim mora ostaviti jasnu platformu i principe na kojima će dostojanstveno graditi budućnost i prosperitet Bosne i Hercegovine.

 

(24sata.info / Preporod.info)

24sata.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima