back to top

Oslobađanje prostora za skladištenje na Windows-u uklanjanjem nepotrebnog softvera

Novi desktop i laptop računari sa Windows operativnim sistemom dolaze sa različitim softverima za posao i zabavu, ali mnogi od njih su suvišni i trebali bi biti uklonjeni kako bi oslobodili prostor za skladištenje koji bi se mogao koristiti na korisnije načine.

Ovdje su neki od softvera koji najviše zauzimaju prostor i koji se preporučuje odmah ukloniti sa svog računara.

 

Šta predstavljaju ovi softveri?

Ponekad se na računarima nalazi više aplikacija koje obavljaju iste funkcije. Kako bi se racionalizirala njihova upotreba, korisnicima se preporučuje da uklone verzije koje im nisu potrebne kako bi poboljšali performanse sistema.

Također, neki Windows softveri možda neće direktno usporiti računar, ali mogu dodati nepotrebnu gužvu u menije i opcije gdje postoji previše izbora.

Jedna važna stvar su i korisničke postavke. U situacijama gdje postoje aplikacije sa istim funkcijama, korisnici često biraju one popularnije brendove, ali možda se među manje poznatim opcijama krije nešto što je jednako funkcionalno za njihove potrebe.

bing maps

  1. Bing Maps

Jedan od softvera koji se preporučuje odmah ukloniti je Bing Maps. Dok nije loša aplikacija, moramo biti realni – Google Maps je vrhunski alat za navigaciju koji postavlja standarde, nudi širu pokrivenost i više informacija od Bing Maps.

Bing Maps je osnovni alat za navigaciju, dok Google Maps pruža informacije o područjima od interesa, hotelima, restoranima i drugim lokacijama koje želite posjetiti.

Razlika između ova dva servisa je značajna – Google Maps je povezan sa više od 3,5 miliona web stranica širom svijeta, dok je Bing Maps povezan sa oko 2.065 stranica.

Ista situacija je i sa mobilnim telefonima – ko koristi Bing Maps umjesto Google ili Apple aplikacija?

Ako niste ni znali za Bing Maps, slobodno ga izbrišite sa svog računara.

uklanjanjem nepotrebnog softvera na windows-u oslobađa se prostor za skladištenje!

  1. Adobe Acrobat Reader

Dok je Adobe Acrobat Reader nekada bio neophodan za pregled PDF datoteka, danas postoje efikasnije alternative za korisnike koji samo žele pregledati PDF-ove, kao što su Google Chrome ili Microsoft Edge. Ove web pretraživače omogućavaju brži i efikasniji pregled bez ometanja radnog procesa.

Edge je bolji ako želite puni prikaz menija, dok Chrome nudi minimalistički interfejs bez suvišnih elemenata.

 

  1. Feedback Hub

Feedback Hub je aplikacija za pružanje povratnih informacija o Windows-u, ali često može zauzimati nepotrebni prostor i stvarati konfuziju u listi aplikacija i menijima. Ako niste aktivni korisnik koji želi sudjelovati u poboljšanju Windows-a, nema potrebe za ovom aplikacijom.

windows 11 media player

  1. Windows Media Player

Windows Media Player, iako je nekada bio popularan, danas su korisnici skloniji aplikacijama poput VLC jer podržavaju širi spektar audio i video formata. Nove aplikacije poput Filmovi i TV također pružaju bolje mogućnosti nego Media Player.

Novi Windows Media Player na Windows 11 nije donio značajna poboljšanja, pa se preporučuje uklanjanje ovog zastarijelog softvera.

winzip i winrar

  1. WinZip i drugi .zip softveri

Programi poput WinZip i WinRAR nisu više neophodni jer mnogi proizvođači softvera omogućavaju preuzimanje .zip fajlova koji se lako otvaraju pomoću File Explorer. Ovi programi često dolaze sa nepotrebnim dodacima koji zauzimaju prostor i čine korisničko iskustvo manje efikasnim.

asus armory sanduk

  1. Softver proizvođača računara

Softveri proizvođača računara mogu biti korisni za određene funkcije, ali često dolaze sa suvišnim i greškama koje mogu uticati na performanse sistema. Na primjer, softver poput Asus Armory sanduka može biti koristan, ali može imati bugove i pretrpavati korisnike neželjenim funkcijama.

Ako primijetite da softver proizvođača ometa rad vašeg računara, razmislite o korištenju alternativnih programa koji nude bolje performanse.

 

Napisao: Ervin Mičetić

Objava Nepotreban softver na Windows-u, čije brisanje oslobađa prostor za skladištenje! prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
Izvor: ( pcchip.hr / hjpc.ba )

Izvor: ( hjpc.ba / Znamo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima