back to top

OTIŠAO NA ODMOR U TURSKU, ZAVRŠIO U BOLNICI I PAO U KOMU: Porodica očajna, traži mu se skoro 50.000€ – Drže ga kao taoca

Porodica Britanaca čiji je član završio u komi tokom odmora u Turskoj optužila je bolnicu da ga zadržava kao “taoca” dok ne plate polovinu bolničkog računa od 48.500 eura (41.000 funti).

Malkolm Stoker (68), penzionisani vlasnik paba, proveo je gotovo mjesec dana na intenzivnoj njezi zbog upale pluća koju je dobio tokom boravka sa partnericom Džejn u Turskoj.

Njegova porodica je šokirana zahtjevom bolnice da plate polovinu računa prije nego što će on moći da bude otpušten. Njegova kćerka, medicinska sekretarica, stigla je da posjeti oca sa starijom sestrom Keri-En (37).

Kćerka je otkrila da je očev zahtjev za putno osiguranje odbijen, ali je ipak odlučio da otputuje bez pokrića za hitne slučajeve.

– On je sada van kome, ali je i dalje pod sedativima. Želimo ga samo vratiti kući, ali bolnica odbija da mu vrati pasoš dok ne platimo 20.000 funti. Osjećamo se zastrašeno. Bolnica tvrdi da nismo dovoljno zahvalni, iako cijenimo sve što su uradili – rekla je kćerka.

Očeva noćna mora počela je kada se dehidrirao tokom odmora u Turskoj. Nakon što je prvo imao problema sa stomakom, utvrđeno je da su mu nivoi elektrolita opasno niski i završio je u bolnici.

Rendgenski snimak otkrio je upalu pluća pa je stavljen u komu. Iako više nije u komi, i dalje je pod sedativima.

Kćerka je istakla da malo osoblja u bolnici govori engleski i da im nije dozvoljen pristup doktorima oca.

– Rekli su nam da možemo posjetiti oca samo 15 minuta dnevno, ali su nas obično otjeravali nakon pet minuta. Moj otac je radio kao konobar na brodu, pa misli da je i dalje na brodu. Užasavajuće je vidjeti ga tako zbunjenog. Čuli smo da nekim pacijentima namjerno daju sedative kako bi im naplatili dodatne troškove – rekla je kćerka.

Iako mu je odbijeno zdravstveno osiguranje, Stoker sada duguje bolnici 41.000 funti za tretman.

Kćerka je kontaktirala britansku ambasadu u Turskoj za pomoć, ali im je rečeno da pokrenu GoFundMe stranicu kako bi prikupili novac za medicinsku evakuaciju nazad u Veliku Britaniju.

– Nemamo novac koji bolnica traži. Drže pasoš mog oca i ne puštaju ga. Osjećamo se kao da ga drže kao taoca i neće ga pustiti dok ne platimo. Ne znamo kome da se obratimo – zaključila je kćerka.

Kćerke su pokrenule stranicu za prikupljanje donacija i do sada su skupile gotovo 5.000 funti, s nadom da će dovoljno prikupiti za evakuaciju koja može koštati i do 20.000 funti.

– Želimo samo da vratimo oca kući. Čim prikupimo dovoljno novca, možemo platiti bolnicu i organizovati povratak kući. Situacija se pogoršava, a otac je još uvijek u bolnici. Bolnica neće dozvoliti da ode dok ne platimo. Ne znamo kome da se obratimo – rekla je kćerka, prenosi Daily Mail.

Objava OTIŠAO NA ODMOR U TURSKU, ZAVRŠIO U BOLNICI I PAO U KOMU Traže mu da plati skoro 50.000€, porodica očajna: Drže ga kao taoca pojavila se prvi puta na PressMedia.

Izvor: ( pressmediabih.com / Znamo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima