back to top

Otkriven spomenik ‘Cvijet Srebrenice’ u Rijeci

Sinoć je održan okrugli stol na temu “Od svjedočenja do rezolucije” i otkriven je spomenik “Cvijet Srebrenice” u Islamskom centru Rijeka.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Rijeka mr. sc. Hidajet-ef. Hasanović pozdravio je prisutne, a riječi podrške uputili su nadbiskup riječki mons. Mato Uzinić, izaslanica župana Primorsko-goranske županije gđa Ermina Duraj, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Armin Hodžić, ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Elma Kovačević Bajtal te muftija akademik Aziz-ef. Hasanović.

Muftija je istakao važnost svjedočenja u donošenju rezolucije o genocidu u Srebrenici te pohvalio borbu majki Srebrenice koje su doprinijele njenom usvajanju.

Nakon toga su predstavljene tri knjige koje čuvaju sjećanje na Srebrenicu, a spomen-obilježje “Cvijet Srebrenice” je otkriveno na ulazu u Islamski centar Rijeka.

Muftija Hasanović je poručio da je važno da se ne umorimo u promoviranju vrijednosti mira, ljubavi i zajedništva te da treba prenositi mladima ljubav i istinu.

Nadbiskup Mato Uzinić je također govorio o važnosti sjećanja na genocid u Srebrenici i o posjetu koji je nedavno obavio.

Spomenik “Cvijet Srebrenice” je simbol koji podsjeća na žrtve toga vremena i služi kao inspiracija da se ne zaboravi povijest kako bi se spriječili slični zločini u budućnosti.

Otkriven spomenik 'Cvijet Srebrenice' u Rijeci
( Preporod.info)

Izvor: ( 24sata.info / Znamo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima