back to top

Otvoren jedan od najvećih vjetroparkova u regionu

Kompanije MK Group i Alfi Renewables svečano su otvorile vjetropark Krivača u Golupcu, uz prisustvo više od 150 gostiju i visokih zvaničnika Srbije i Slovenije.

Krivača, kako je saopšteno, jedan je od najvećih vjetroparkova u regionu i prvi u Istočnoj Srbiji. Ova investicija vrijedna 165 miliona eura, omogućava godišnju proizvodnju zelene energije od 310 GWh, što je dovoljno za snabdijevanje 75.000 domaćinstava. Vjetropark snage 105,6 MW ima 22 vjetroturbine najsavremenije tehnologije, koje se prostiru na površini od 56 km2.

“U izuzetno kratkom roku za ovako veliki projekat, za nešto više od dvije godine, MK Group i Alfi Renewables izgradili su vjetropark koji ispunjava najviše svjetske zelene standarde. Korišćenje energije vjetra značajno doprinosi upravljanju klimatskim promjenama i smanjenju emisije gasova staklene bašte”, navodi se u saopštenju.

Tako je, kako se navodi, pored jačanja energetske bezbjednosti, važan efekat vjetroparka Krivača smanjenje emisije ugljen-dioksida za čak 120.000 tona godišnje. Tokom realizacije projekta, investitori su izgradili čak 30 km novih puteva, 40 km dalekovoda, trafostanicu i priključno-razvodno postrojenje.

„MK Group je kao pionir u oblasti obnovljivih izvora prije deset godina otvorila prvi vjetropark u Srbiji, a danas otvaramo četvrti u našem portfoliju, i prvi u regionu Istočne Srbije. Ova kapitalna investicija koju smo realizovali zajedno sa kompanijom Alfi Renewables, značajan je doprinos povećanju kapaciteta za proizvodnju zelene energije i primjer pravca za dalji razvoj energetike u regionu, koji podrazumijeva koordiniranu akciju javnog i privatnog sektora. MK Group će pružiti snažnu podršku zelenoj tranziciji kroz nove investicije u ovoj oblasti. Kroz samostalne i partnerske projekte omogućićemo ukupnu proizvodnju od čak 1GW energije iz obnovljivih izvora u naredne tri godine. Uložićemo blizu milijardu eura u energiju vjetra i solarnu energiju”, rekao je Mihailo Janković, generalni direktor MK Group.

„Kompanija Alfi Renewables, koja upravlja Alfi Green fondom, najvećim regionalnim fondom za ulaganje u obnovljive izvore energije, ostvaruje svoju misiju unapređenja životne sredine, jednom od prvih investicija u Srbiji, zajedno sa partnerima iz MK Group. Ponosni smo što smo svojom ekspertizom i odličnom saradnjom sa lokalnom zajednicom, državnim institucijama, dobavljačima, EPS-om i EMS-om, uz povjerenje investitora i banaka, uprkos izazovnim tržišnim uslovima, izgradili jedan od najvećih regionalnih projekata zelene energije i time dali značajan doprinos zelenoj tranziciji u regionu. Alfi Green fond, veličine 104 miliona eura, razvija nove projekte obnovljivih izvora energije čiji će ukupni instalisani kapacitet iznositi oko 300 MW. Sljedeće godine pripremamo novi, još veći fond“, izjavio je Tomaž Berločnik, partner u kompaniji Alfi Renewables i predsednik Investicionog odbora Alfi Green fonda.

Na svečanom otvaranju vjetroparka Krivača govorili su predsjednik Vlade Republike Srbije, Miloš Vučević, i ambasador Republike Slovenije u Republici Srbiji, Damjan Bergant.

Vučević je rekao da država, Vlada i Ministarstvo rudarstva i energetike nastavljaju sa podrškom razvoju obnovljivih izvora energije, smatrajući ih pitanjem od nacionalnog interesa. „U skladu sa ciljevima Vlade da smanji emisiju štetnih gasova do 2030. godine, investicije poput vjetroparka Krivača imaju važnu ulogu u ostvarivanju održivog energetskog razvoja”, istakao je premijer Srbije.

„Otvaranje vjetroparka Krivača predstavlja dokaz izuzetno uspješne ekonomske saradnje Srbije i Slovenije. Već smo uspostavili zajedničku saradnju u oblasti energetike, podstakli međusobne investicije, a sada smo postali i partneri energetskih projekata. Slovenačke kompanije su prepoznale Srbiju kao vodeću zemlju regiona u obnovljivim izvorima energije, zahvaljujući njenim bogatim prirodnim resursima. Jedan od realizovanih potencijala je vjetropark Krivača, rezultat zajedničkog projekta kompanija Alfi Renewables i MK Group koji predstavlja korak ka smanjenju zavisnosti od uvoza zelene energije”, izjavio je Damjan Bergant, ambasador Republike Slovenije u Republici Srbiji.

Vjetropark Krivača je među prvim projektima u regionu koji je kreditirao konzorcijum četiri međunarodne banke: Erste Bank, Raiffeisen Bank, OeEB i NLB. Prodaja električne energije po dugoročnom ugovoru (PPA), zaključena je sa švajcarskom kompanijom AXPO, jednom od najvećih energetskih kompanija u Evropi. Vjetroturbine instalirane u Krivači isporučila je njemačka kompanija Nordex, jedan od najvećih svjetskih proizvođača vjetrenjača.

.fb-background-color {
background: #ffffff !important;
}
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe {
width: 100% !important;
}

investitor.me

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima