back to top

Otvoren Multimedijalni kulturni centar CZK u Starom Gradu

U saradnji sa Ambasadom Švicarske u Bosni i Hercegovini, sinoć je otvoren Multimedijalni kulturni centar – CZK u Starom Gradu, ulica Sime Milutinovića 2, koji realizira iMTM Akademija Sarajevo, platforma za izvođačke umjetnosti.

– CZK će biti agregat kulture, prostor za domaće i međunarodne umjetnike, posebno mlade talente i studente umjetničkih akademija, u cilju razvoja obrazovanja, sticanja vještina i pronalaska zaposlenja – kazala je osnivačica Alma Ferović Fazlić.

Irma Mulić iz iMTM-a ističe da CZK predstavlja početak nove ere kreativne industrije u Starom Gradu Srajeva, simbolizirajući tradiciju i identitet.

Direktor Saradnje Ambasade Švicarske, Siroco Messerli, je istakao važnost centra za dijalog o društvenim pitanjima i bolje mogućnosti za mlade, te raduje se budućim kolaboracijama.

CZK je proširenje iMTM Akademije Sarajevo sa multimedijalnom salom, pozorišnom scenom, programima za cjeloživotno učenje i resursima za različite kulturne događaje.

Budući ciljevi CZK i iMTM su pokretanje Yamaha Music School u Sarajevu, online platforma za umjetnike i kulturne institucije na nivou BiH, te edukacija za mlade u manjim sredinama.

Na otvaranju su nastupili studenti IMTM Akademije Omer Fočo i Ajša Mustafić, izvodeći songove iz mjuzikla i kabarea, uz klavirsku pratnju dirigenta Bakira Samardžića, te nastup DJ Mirza Abas.

Izvor: ( www.tvsa.ba / Znamo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima