back to top

OVAKO MEKSIKANCI PUNE PAPRIKE Raskošan fil sa dodatkom kukuruza i sira koji se topi

Sastojci:

5 paprika
1 crni luk
3 čena bijelog luka
350 g mljevene govedine
1/4 šolje paradajz paste
320 ml pilećeg bujona
1/2 šolje riže
1 šolja kukuruza
1 šolja sitno sjeckanog zelenog luka
150 g mocarele
125 ml vode
Začini:
1/2 kašičice kajenskog bibera
1 kašika sušenog origana
2 kašičice kima
2 kašičice korijandera
1,5 kašičice crnog luka u prahu
3/4 kašičice soli

Priprema:

Tanko isjecite vrh paprike (tamo gdje je peteljka), pa očistite od sjemenki. U tavi na malo ulja propržite sitno sjeckani crni luk, pa kada omekša dodajte mljeveni bijeli. Dodajte meso i promiješajte, pa ostavite da se proprži. Posolite, pobiberite, pospite origanom, kimom, korijanderom i crnim lukom u prahu. Opet lijepo promiješajte i dodajte paradajz pastu. Ostavite još nekih minut, pa dodajte rižu koji ste prethodno oprali, kukuruz koji ste procijedili i bujon (kocka supe pomešana sa vrelom vodom). Promiješajte i ostavite da se krčka nekih 15 minuta. Na kraju dodajte sjeckani mladi luk, a možete i vlašac. Dobijenom smjesom do pola napunite paprike, pa pospite rendanim sirom, a onda nastavite da punite smjesom od mesa. Zatvorite vrhom paprike i poredajte u vatrostalnu posudu. Sipajte vodu i pokrijte aluminijumskom folijom. Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 45 minuta. Zatim skinite foliju i pospite preostalim sirom, pa pecite još 5-10 minuta.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima