back to top

OVIH PET PROIZVODA DERMATOLOZI IZBJEGAVAJU U ŠIROKOM LUKU

Bez obzira na mnoštvo preparata koji nas okružuju, trebali bi slušati savjete stručnjaka te odabrati najbolji proizvod za našu kožu. Istražili smo što dermatolozi izbjegavaju u širokom luku te koje proizvode nikad ne bi stavili na svoje lice.

1. Grubi piling

Iako je piling bitan za uklanjanje mrtvih stanica kože, onaj grubi vam može nanijeti više štete nego koristi. Ovo se posebno odnosi na osobe koje imaju problematično lice, puno akni i crvenila. Grubi piling već oštećenoj koži može nanijeti trajnu štetu te ga dermatolozi izbjegavaju u širokom luku. Umjesto toga, koriste nježne umivalice te ostatke nečistoća uklanjanju frotirnom krpom koja je posebno dizajnirana za područje lica.

2. Proizvode na bazi alkohola

Poznato je da alkohol isušuje kožu te dermatolozi izbjegavaju proizvode koji ga sadrže. Oni mogu ukloniti prirodna ulja s kože te uzrokovati crvenilo. Ako niste sigurni koje je najbolje sredstvo za uklanjanje šminke i pravilnu njegu lica, raspitajte se kod stručnjaka. Uvijek je bolje koristiti blago, neabrazivno sredstvo u koje će vaša koža biti čista, nahranjena i mekana. Sve što vam na prvi dodir uzrokuje bilo koju nelagodu, smjesta prestanite koristiti.

3. Proizvodi s umjetnim mirisima

Svi volimo lijepo mirisati, no u nekim su proizvodima upravo ti umjetni mirisi izvor svih problema. U većini slučajeva su jaki te izazivaju crvenilo te u nekim slučajevima osip. Umjesto njih radije birajte blaga sredstva prilagođena vašoj dobi i tipu kože. Jedino tako možete biti sigurni da će vaša koža dobiti sve što joj je potrebno za dubinsku hidrataciju, njegu i lijep izgled.

4. Posebne kreme za lice i vrat

Dermatolozi ističu kako su posebne kreme za lice i vrat marketinški trik, te da je dovoljna jedna kvalitetna krema za oba područja. Ako imate kremu za lice bogatu retinolom, možete je nanositi na područje vrata jer će mu pružiti istu njegu kao i vašem licu. Pobrinite se da istražite koja krema najbolje odgovara vašoj koži te se držite nje. Nekad jeftine kreme koje možete kupiti u drogerijama rade bolji posao od skupih hidratantnih krema koje vam na kraju ne pomognu. Prije kupovine možete potražiti savjet stručnjaka za kožu te si priuštiti onu koja ima sve što vam je potrebno.

5. Mineralna ulja

Mineralna ulja su sastojci nekih hidratantnih krema no nisu pogodna za sve vrste kože. Kod masne kože, primjerice, mogu začepiti pore te uzrokovati akne. Umjesto ovih ulja, dermatolozi savjetuju kupovinu prirodnih ulja, poput argana, jojobe ili kokosovog ulja. Ona vam neće stvoriti probleme sa aknama i zatvaranjem pora te će nahraniti vašu kožu i dati joj sve potrebno za elastičnost i zdrav izgled.

OVIH PET PROIZVODA DERMATOLOZI IZBJEGAVAJU U ŠIROKOM LUKU first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima