back to top

PET RAZLOGA ZBOG KOJIH TREBA DA JEDEMO KISELI KUPUS

Procesom fermentacije dolazi do rasta korisnih probiotskih bakterija, što ga čini izuzetno zdravom namirnicom. Potrudite se da nabavite domaći proizvod, ali ukoliko niste u mogućnosti, pri kupovini birajte kupus koji nije pasterizovan, kako ne bi bile uništene pomenute korisne bakterije. Kiseli kupus je mnogima neizostavna zimska namirnica zahvaljujući svojim zdravstvenim prednostima.

1. Izvor je korisnih hranljivih materija

Kiseli kupus je dobar izvor vlakana, vitamina i minerala. Fermentisani prozvodi su lakši za varenje: enzimi kiselog kupusa pomažu tijelu da razgradi hranu na manje, lakše svarljive molekule. Na taj način, apsorbovaće se više hranljivih materija, što će pozitivno uticati na energiju i vitalnost, prenosi BBC Good Food.

2. Može da ojača imunitet

Većina imunih ćelija organizma smještena je u crijevima i zato se ona smatraju centrom imunog sistema. Supstance iz kiselog kupusa mogu da pomognu u održavanju zdravog digestivnog trakta, kao i da podstaknu postojeća antitijela da se bore sa štetnim supstancama. Na taj način, smanjuje se rizik od infekcija. Pored toga što sadrži korisne bakterije i služi kao prirodni probiotik, kiseli kupus je dobar izvor vitamina C i gvožđa, hranljivih materija koje su poznate po svom pozitivnom uticaju na imunitet i zdravlje.

3. Utiče na zdravlje srca

Kiseli kupus može da bude koristan za balansiranje nivoa holesterola zahvaljujući visokom sadržaju vlakana i probiotskih bakterija. On je, takođe, dobar izvor kalijuma, koji može da utiče na snižavanje krvnog pritiska. Vitamin K2, koji se nalazi u ovoj namirnici, može da spriječi taloženje kalcijuma u arterijama i da, na taj način, preventivno djeluje na arterosklerozu i probleme sa srcem.

4. Može da popravi raspoloženje

Fermentisana hrana, ponovo preko crijeva, može pozitivno da utiče na raspoloženje. Određeni sojevi probiotskih bakterija (uključujući Lactobacillis helveticus i Bifidobacteria longum) koje pronalazimo u kiselom kupusu, mogu da ublaže nervozu. U crevima se stvara zdravija ravnoteža, a pojedine masne kiseilne imaju blagotvoran uticaj na upalne procese u telu. Takođe, u ovoj namirnici se nalaze magnezijum i cink, mikronutrijenti koji balansiraju stanje u crijevima i tako pozitivno utiču na raspoloženje.

5. Pomaže kod viška kilograma

Kao i većina salata, kiseli kupus nema mnogo kalorija i idealan je ako poželite nešto da gricnete čak i kada ste na dijeti. U 100 grama ove moćne namirnice nalazi se samo 20-ak kalorija, što možete veoma brzo da potrošite. Takođe, kiselost može da pomogne razlaganju masnoće nakon obilnijeg obroka i zato nije slučajno što se često baš kiseli kupus servira na prazničnom stolu uz mesne specijalitete.

PET RAZLOGA ZBOG KOJIH TREBA DA JEDEMO KISELI KUPUS first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima