PREDIZBORNA KAMPANJA: „ČUVARI SANDŽAKA“ NAJUVJERLJIVIJE DJELUJU

PREDIZBORNA KAMPANJA: „ČUVARI SANDŽAKA“ NAJUVJERLJIVIJE DJELUJU

Od kako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić početkom novembra raspustio Skupštinu i raspisao vanredne izbore za 17. decembar, političke stranke se trude da predstave svoje kandidate i programe za parlamentarne i lokalne izbore.

Političke stranke u Sandžaku koriste se različitim načinima oglašavanjem, a neki od propagandnih materijala vrijeđaju inteligenciju birača, neki su plagijat, neki reciklirani, a neki se više od decenije sa istim sadržajem ponavljaju.

Najveću pažnju javnosti imau tri najveće političke stranke u Sandžaku, koje su inače imale i najveći broj odbornika u lokalnim parlamentima na području sandžačkih općina. Fokus kampanje je u glavnog gradu Novom Pazaru, koji ima više Bošnjaka nego sve druge opštine zajedno, a kako je istaknuto, pravo glasa na predstojećim izborima ima nešto više od 90 hiljada građana Novog Pazara.

Analizirajući političku komunikaciju, može se kazati da su rijetki politički akteri koji su pomjerili granice kreativnosti i koji djeluju ubjedljivo.

U vizuelnim kampanjama najvažniji segment je emocionalno djelovati na svijest birača i osigurati željeno ponašanje. Međutim, mnogo je besmislenih slogana, koji ne oslikavaju problematiku društva i sa kojima se teško emotivno identificirati.

Evidentno je da političke opcije koje imaju dugogodišnju vlast ne ulažu posebne napore u kampanju jer djelujući sa pozicije, gdje imaju sigurne resurse, poput institucija, medija i finansija, djeluju nezainteresovano za komunikaciju sa biračima, te djeluje kao da imaju svojemehanizme za osvajanje vlasti.

U ovoj predizbornoj kampanji za razliku od prethodnih godina, kako interpersonalna komunikacija i rukovanje sa svakim svojim glasom, dominira i komunikacija na duštvenim mrežama. Također evidentno je da ima novih lica na listama, posebno onih koji nemaju predstavu o ozbiljnosti učešća u predizbornoj kampanji, kao i o političkoj komunikaciji.

Tri najjače političke opcije u Sandžaku su SDP Rasima Ljajića, SPP Usame Zukorlića i SDA Sulejmana Ugljanina.

PREDIZBORNA KAMPANJA: „ČUVARI SANDŽAKA“ NAJUVJERLJIVIJE DJELUJU

Sudeći po količini plakata i pozicija koje su zauzeli, tebrzini kojim su prikupili potrebne potpise za učešće na izborima, može se zaključiti da je dosadašnja vlast SDP-a u koordinaciji sa vladajućim SNS-om u Srbiji, jer su samo nekoliko dana nakon raspisivanja izbora imali pripremljen propagandni materijal i pozicije za oglašavanje. Međutim, iako su zauzeli poziciju 1. na izbornoj listi za lokalni parlament, njihova kampanja bi se mogla ocijeniti upravo jedinicom. Iz godine u godinu, građanima nude bajati slogan „Za evropski Novi Pazar“potpuno neprilagođen lokalnoj zajednici, a posebno stvarnom stanju i okolnostima u kojima žive građani Novog Pazara. Tako da više djeluje kao aforizam građanima, a ne kao ozbiljna politička poruka.

S druge strane, SDA na ove izbore izlazi sa sloganom „Čuvari Sandžaka“, te je time postigla emotivnu identifikaciju sa ciljanom skupinom, pogotovo ako uzmemo u obzir aktuelni momenat gdje se Bošnjaci u Srbiji osjećaju kao građani drugog reda, jer do danas nisu priznati kao naraod, nego manjina. Ovaj slogan i kompletna kampanja djeluje kao osvježenje na političkoj sceni Sandžaka. Također, kompletan vizuelni identitet kandidata je na evropskom nivou, a prema upućenim porukama može se uočiti da stranka ima i konkretan izborni program fokusiran na stvarne probleme građana ovog područja, te da djeluje borbeno na terenu.

Sudeći po reakcijama javnosti dobro im se piše.

Opće je poznato da je u SPP-u nakon smrti osnivača stranke muftije Zukorlića, tu stranku napustio prvi tim kadrova koji su bili uz muftiju, te su osnovali svoje političke opcije i napravili svoje pojedinačne liste.

Stranka na ovim izborima djeluje anemično pod sloganom „Promjena je pobjeda“, koji je dosta nejasan i ne odražava problematiku građana ovog područja, a usput ih je i stranka „Zajednio za Novi Sad“ optužila za krađu slogana.  SPP kampanju uglavnom pokušava voditi na liku i djelu svog osnivača koji nije živ, što je sigurno jedan od pogrešnih izbora u političkoj komunikaciji.

Opće raspoloženje javnosti na području Sandžaka, a posebno Novog Pazara pred izbore je takvo da su građani većinom nezadovoljni dosadašnjom vlašću koji je na političkoj sceni u najvećoj sandžačkoj općini više od 15 godina. Zamjeraju im da ništa nisu uradili za dobrobit Sandžaka, a posebno investicija, infrastrukture, te rješavanja nezaposlenosti i komunalnih problema.

Reakcije javnosti u Novom Pazaru  pokazuju da građani žele promjene jer su nezadovoljni dosadašnjom vlašću koja je na sceni deceniju i po, da brojni problemi guše život u ovoj lokalnoj zajednici, od najnižih plata, lošeg životnog standarda, nezaposlnosti koja dostiže 55 posto, odlaska mladih, do korupcije i nepotizma.

Do izbora je ostalo 20-tak dana, bit će interesantno pratiti šta će se dešavati na političkoj sceni ovog područja.   

The post PREDIZBORNA KAMPANJA: „ČUVARI SANDŽAKA“ NAJUVJERLJIVIJE DJELUJU first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima