back to top

Predstavljena nova G-Klasa – Prvi BH auto magazin

Potpuno nova Mercedes-Benz G-Klasa nastavlja priču o uspjehu serije modela koja je osnovana 1979. godine. Ikona terenske vožnje nastavlja se oslanjati na isprobanu i testiranu konstrukciju okvira u vidu merdevina, tri mehaničke blokade diferencijala i Low Range off-road redukciju kao i krutu zadnju osovinu i nezavisno prednje vješanje.

Redizajnirana kontrolna jedinica za terensku vožnju, novi Offroad Cockpit i “providni poklopac motora“ omogućavaju digitalno off-road iskustvo.

Zahvaljujući elektrifikaciji, novi modeli nude poboljšan odziv na terenu i veću udobnost na putevima. Blagi hibridi s integrisanim starter-generatorom (ISG) i 48-voltnim električnim sistemom također impresioniraju povećanim performansama i smanjenom potrošnjom goriva.

Sa MBUX (Mercedes-Benz User Experience) infotainment sistemom i ekranima dijagonale 31,2 centimetra (12,3-inča) za vozača i medije s kontrolom na dodir, nova G-Klasa posjeduje više povezanosti nego ikada.

Mnoštvo naprednih bezbednosnih i pomoćnih sistema podržava vozača., dok je Manufaktur asortiman za opsežno prilagođavanje eksterijera i enterijera dodatno proširen. Suptilno modifikovana spoljašnjost s novom maskom hladnjaka s četiri umjesto ranije poznate tri horizontalne lamele i redizajniranim branicima naprijed i nazad.

Nova obloga A-stuba, spojler na ivici krova i novi izolacioni materijali, doprinose poboljšanoj aerodinamici i povećanom akustičnom komforu.

Mercedes-Benz G-Klasa se već dugo smatra automobilskom ikonom i sada ponovo učvršćuje svoju vodeću poziciju među luksuznim terenskim vozilima. Potpuno novi modeli se ističu u svim uslovima, s poboljšanim performansama zahvaljujući elektrifikovanim sistemima vožnje, modernim sistemima pomoći vozaču, povećanim komforom i naprednom digitalizacijom. Osnovana 1979. godine, serija modela sada nudi najraznovrsniji portfolio pogona i gotovo neograničene mogućnosti prilagođavanja. Istovremeno, zadržava svoj nepogrešivi terenski karakter i jedinstven izgled.

“Potpuno nova G-Klasa ponovo podiže ljestvicu za pravu avanturu na putu i van njega. S portfolijom elektrificiranih pogona, pionirskim MBUX infotainment sistemom i dodatnim funkcijama udobnosti i off-road funkcijama, spremna je da nastavi svoju priču o uspjehu kao Geländewagen. Potpuno nova G-Klasa kombinuje izvanredno iskustvo vožnje s najsavremenijim digitalnim iskustvom”, izjavio je Markus Schäfer, član upravnog odbora Mercedes-Benz Group AG

Potpuno nova G-Klasa postavlja standarde u off-road segmentu

Ikona za terensku vožnju zasnovana je na isprobanom i testiranom konceptu okvira merdevina i ima tri mehaničke blokade diferencijala te smanjenje stepena prenosa za terensku vožnju Low Range, kao i krutu zadnju osovinu i nezavisno prednje vješanje. Visok razmak od tla i oslanjanje s dugačkim radnim hodom čine osnovu za terenske karakteristike potpuno nove G-Klase.

Brojke govore same za sebe, a glase ovako:

  • do 100% nagiba na odgovarajućim površinama
  • razmak između osovina je najmanje 241 mm
  • maksimalna dubina prolaska kroz vodenu prepreku od 70 cm
  • stabilna vožnja na bočnim nagibima do 35 stepeni
  • uglovi prilaza i odlaska od 31 stepen naprijed i 30 stepeni nazad (bez kuke za prikolicu).

Van utabanih staza, novi Offroad Cockpit pruža pregled relevantnih podataka za vožnju van puta i na ekranima za vozača i na medijima, kao i funkcije koje podržavaju vožnju van puta.

Potpuno nova G-Klasa je svestranija nego ikada ranije

Pored potpuno novog terenskog vozila s performansama koje osigurava Mercedes-AMG, potpuno novi Mercedes-Benz G 450 d (kombinovana potrošnja: 10,0-8,7 l/100 km, kombinovana emisija CO₂: 261-227 g/km, CO₂ klasa: G) i potpuno novi Mercedes-Benz G 500 (kombinovana potrošnja: 12,3-10,9 l/100 km, kombinovana emisija CO₂: 281-248 g/km, CO₂ klasa: G) također su dostupni. Svi motori su sada potpuno elektrificirani. Kao blagi hibridi s 48-voltnom tehnologijom, oni nude povećane performanse uz smanjenu potrošnju goriva. Prva potpuno električna varijanta G-Klase će kasnije zaokružiti portfolio modela.

auto.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima