back to top

PREVARA Tražili pomoć za lažno liječenje maloljetnog sina, prikupili 138.300 KM

Općinski sud u Bosanskoj Krupi potvrdio je optužnicu protiv vanbračnih supružnika Sadrija Elvisa i Bećirević Fikrete zbog krivičnog djela Prevara. Oni se terete da su prikupljali humanitarnu pomoć za liječenje svog maloljetnog sina, a čije liječenje nije ni bilo potrebno, objavio je N1.

“Optuženima se stavlja na teret osnovana sumnja da su u vremenskom periodu od 01.01.2015. godine do 14.02.2023.godine u Bosanskoj Krupi zajednički i po prethodnom dogovoru kao fizička lica i vanbračni supružnici s ciljem da sebi pribave protupravnu imovinsku korist doveli u zabludu veliki broj fizičkih i pravnih lica tako što su na štetu svoje imovine vršili uplate putem deviznih i transakcijskih računa te putem društvenih mreža na ime humanitarne pomoći za liječenje njihovog malodobnog sina a čije liječenje nije ni bilo potrebno. Prikupljena novčana sredstva optuženi su trošili u privatne svrhe podizanjem novca na bankomatima, kartičnim plaćanjima u raznim marketima široke potrošnje na području Bosne i Hercegovine,troškove interneta kao i za druge troškove”, navode iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Terete se da su na taj način optuženi zajedno pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od 138.300,97 KM čime im se stavlja na teret da su počinili krivično djelo Prevare iz člana 294. stav 2. u vezi sa stavom 1. i u vezi sa članom 31. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Sadrija je postao poznat kao prevarant i na njega su mnogi upozoravali putem društvenih mreža.

Iz Centra za socijalni rad u Bosanskoj Krupi, gdje živi Sadrija, su upozrili na prevaru prije nekoliko godina. Naveli su da su Elvis i njegova nevjenčana supruga Fahreta Bećirević više puta objavljivali brojeve žiro računa i fotografije djece i tako stekli određenu imovinsku korist.

“Sve troje djece, za koju oni navode da su bolesna i da su im potrebna sredstva za liječenje, smještena su u Ustanovu za zbrinjavanje maloljetne djece. Jedno je smješteno odmah po rođenju, jer je majka izjavila da nema uslova da ga prihvati, a ostalo dvoje djece je odvedeno uz asistenciju policije zbog grubog zanemarivanja i zapostavljanja”, saopštili su 2018. godine iz Centra za socijalni rad Bosanska Krupa.

Još tada je protiv Sadrije i Bećirević pokrenut krivični postupak. No, nastavili su objavljivati apele za posebnu hranu, CT snimanja, ogrijev za zimu itd.

PREVARA Tražili pomoć za lažno liječenje maloljetnog sina, prikupili 138.300 KM Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima