back to top

Pružaoci stručnog obrazovanja i obuke dobili su grantove za obuke osmišljene u saradnji sa kompanijama iz BiH – Poslovne novine

Pet novih projekata za unapređenje vještina iz Bosne i Hercegovine danas je primilo pisma o namjeri finansiranja, na ceremoniji koju je organizovao Regionalni Challenge Fond u Sarajevu. Fond, koji podržavaju Njemačka i Švicarska, nedavno je objavio pobjedničke projekte u trećem ciklusu programa programa koji pruža grantove za programe stručnog obrazovanja i obuke (VET) koje su zajednički osmislile kompanije i pružaoci stručnog obrazovanja i obuke iz regiona Zapadnog Balkana.

Kompletna lista dobitnika dostupna je na ovom linku.

Regionalni Challenge Fond (RCF) unaprjeđuje održivu konkurentnost preduzeća šest ekonomija Zapadnog Balkana na putu ka jedinstvenom tržištu EU kroz finansiranje pružalaca stručnog obrazovanja u nastojanju da u saradnji sa kompanijama odgovore na potrebe biznisa za vještinama.

“U toku dosadašnja tri otvorena poziva, RCF je izdvojio 4,26 miliona eura za podršku ukupno 12 projekata stručnog obrazovanja i obuke u Bosni i Hercegovini, sa 80 partnerskih preduzeća. Ostajemo posvećeni doprinosu ekonomskom rastu zemlje unapređivanjem vještina i znanja mladih kako bismo stvorili radnu snagu spremnu za posao koja je kompanijama ovdje potrebna”, rekao je Balša Ćulafić, koordinator projekta za RCF u ime Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana 6.

Treći krug prijava organizovan prošle godine privukao je 155 Izjava o zainteresovanosti iz regiona, od kojih je 20 bilo iz Bosne i Hercegovine. Komisija za selekciju odabrala je pet najuspješnijih projekata u našoj zemlji  za koje je predviđeno finansiranje u iznosu od 1,8 miliona eura. Sredstva će biti iskorištena za poboljšanje infrastrukture šest obrazovnih ustanova i obuku polaznika programa kooperativnog obrazovanja.

Vanjskotrgovinska komora (VTK) Bosne i Hercegovine, kao jedan od partnera projekta, bila je domaćin današnje ceremonije, a njen potpredsjednik Ahmet Egrlić je istakao: “Zaista je velika čast biti domaćin treće dodjele grantova Regionalnog Challenge Fonda, projekta koji doprinosi jačanju konkurentnosti privrede u regionu Zapadnog Balkana od 2020. godine. Posebno nas raduje što iz Bosne i Hercegovine imamo pet konzorcija, dobitnika grant sredstava, ukupne vrijednosti 1.857.133 eura. VTK BiH i ostale komore, članice Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, opravdale su ukazano povjerenje partnera i svojim aktivnim angažmanom doprinijele uspješnoj realizaciji  prva tri poziva, a vjerujemo i novih poziva koji slijede.”

Pružaoci stručnog obrazovanja i obuke dobili su grantove za obuke osmišljene u saradnji sa kompanijama iz BiH - Poslovne novine

Njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj izdvojilo je 2020. godine 64,43 miliona eura za RCF, a sredstva su povjerena Njemačkoj razvojnoj banci (KfW). Lea Thurm iz Ambasade SR Njemačke u BiH naglasila je danas podršku koju ova zemlja pruža regionu i Bosni i Hercegovini na putu ka EU.

Govoreći o velikom interesu koji obrazovne institucije i kompanije iz godine u godinu pokazuju na pozivima RCF-a, istakla je da to svjedoči o postojanju potrebe, ali i interesa za stručnim osposobljavanjem kako bi se pomoglo mladim ljudima da ostanu u ovoj zemlji i vide perspektivu za sebe.

U ime Njemačke razvojne banke (KfW) prisutnima se obratio direktor KfW-a za jugoistočnu Evropu i Tursku dr. Klaus Müller.

“Ideja RCF-a se pretvara u stvarnost. Vidimo da se veliki broj konzorcija prijavio na naš poziv, što dokazuje koliko je snažan ovaj projekat. Znam da je proces selekcije veoma ambiciozan i da vam je trebalo mnogo truda i vremena da pripremite svoje projekte, ali na kraju je najvažnije da što većem broju mladih ljudi pružimo priliku da pronađu posao i da im obezbijedimo bolju budućnost”, kazao je Müller i dodao: “Znamo da saradnja u ovom regionu nije uvijek laka, što RCF-u daje na važnosti, ali kad okupite ovoliko učesnika s različitim pozadinama vidite ne samo da je saradnja moguća, već i da pruža razmjenu znanja i iskustva, a mi unutar programa radimo prema načelima EU, što je također važno za region”.

Pružaoci stručnog obrazovanja i obuke dobili su grantove za obuke osmišljene u saradnji sa kompanijama iz BiH - Poslovne novine

Vlada Švicarske je 2022. godine pokazala interes za finansiranje Regionalnog Challenge Fonda i sufinansirala oko 10 miliona eura za projekte kooperativne obuke u regionu. Svoj doprinos je dala putem Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), čime je obim Fonda povećan na gotovo 75 miliona eura.

Siroco Messerli, zamjenik šefa misije Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini, poručio je da primjer Švicarske pokazuje kako su stručno obrazovanje i obuka okosnica uspješne ekonomije i da stoga Švicarska daje 20 miliona eura školama i privatnom sektoru na Zapadnom Balkanu kako bi stručno osposobljavanje postalo privlačno mladima.

Ranije ovog mjeseca Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu isporučena je nova moderna oprema vrijedna blizu 25.000 eura, koju će koristiti studenti za obavljanje ultrazvučnih pregleda životinja. Donacija je bila dio projekta “Dualni obrazovni sistem kao novi alat za unapređenje praktičnih vještina i stručnog obrazovanja studenata veterine” za koji je fakultet u konzorciju sa pet lokalnih kompanija osvojio RCF grant.

Pružaoci stručnog obrazovanja i obuke dobili su grantove za obuke osmišljene u saradnji sa kompanijama iz BiH - Poslovne novine

Sedin Hondo, savjetnik ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Hercegovačko-neretvanskog kantona, izrazio je zadovoljstvo što je projekat Srednje škole Konjic i kompanija iz ovog kantona jedan od odabranih za finansiranje, a posebno jer je taj projekat usmjeren na doprinos razvoju turizma.

“Realizacija ovog projekta doprinijet će upravo onim segmentima za koje se zalaže i Regional Challenge Fond, a to su: savremena oprema i tehnologije za učenje kroz rad, poboljšana interna infrastruktura relevantna za kooperativno stručno osposobljavanje,  kvalificirani VET nastavnici obučeni u skladu s poslovnim potrebama, bolja slika stručnog obrazovanja i osposobljavanja i same institucije unutar zajednice, kao i mogući veći upis zainteresiranih učenika”, izjavio je Hondo.

Pružaoci stručnog obrazovanja i obuke dobili su grantove za obuke osmišljene u saradnji sa kompanijama iz BiH - Poslovne novine

Ceremonija dodjele grantova okupila je predstavnike diplomatskog kora, univerziteta, resornih kantonalnih ministarstava i kompanija.

poslovnenovine.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima