back to top

[Recenzija] Apple M3 MacBook Air (13 inča): Zašto kupiti nešto drugo?

Nadogradnja M3 dodatno učvršćuje MacBook Air kao jedan od najboljih prijenosnih računala na tržištu.

M2 MacBook Air je nazvan jednim od najboljih notebook računara, postavljajući visoko ljestvicu za konkurenciju na tržištu. WITH M3 MacBook AirApple je preuzeo pristup “ako nije pocepan, ne diraj ga” i uglavnom fokusiran na nadograditi čip. Ostali prijenosni računari u ili ispod cjenovnog ranga MacBook Air-a mogu raditi nešto bolje, ali generalno nijedan drugi prijenosnik ne radi ne nadmašuje performanse, trajanje baterije i prenosivost ovaj Air.

Cijena i dostupnost

M3 MacBook Air je u prodaji od 8. mart ove godine. U Americi je to početna cijena 1,099 dolara (op. a. U Hrvatskoj je cijena osnovnog modela oko 1.500 eura) u boji “Midnight”, “Starlight”, “Space Grey” ili “Silver”. Možete ga kupiti u specijaliziranim trgovinama koje prodaju Apple opremu ili direktno od Applea.

Iako u ovoj recenziji ocjenjujemo model iz 13 inčaznaj da hoće ukupne performanse biti skoro identične onima kod 15-inčnog MacBook Air-a. Priključci, specifikacije i u osnovi sve ispod haube su potpuno isti. Jedine razlike su fizička baterija, veličina ekrana i touchpad.

Specifikacije
OSA MacOS
CPU M3 (8-jezgarni)
GPU M3 (8 ili 10-jezgarni)
OKVIR do 24 GB objedinjene memorije
Skladištenje do 1TB
Baterija Litijum-polimerska baterija od 52,6 vat-sati
Displej (veličina, rezolucija) 13,6-inčni ekran sa LED pozadinskim osvetljenjem i IPS tehnologijom; Nativna rezolucija 2560×1664 pri 224 piksela po inču
Kamera 1080p FaceTime kamera
Zvučnici Zvučni sistem sa četiri zvučnika sa Spatial Audio i podrškom za Dolby Atmos
Boje Zvezdano, ponoćno, svemirsko sivo, srebrno
Luke 2 x USB-C, 1 x priključak za slušalice, 1 x MagSafe
Težina 1,24 kg

Šta ostaje isto?

M3 MacBook Air zadržava isti dizajn, ekran, kameru i zvučnici kao M2 MacBook Air. I dalje je lagan, sa 13-inčnim Liquid Retina displej i impresivne prateće zvučnike Dolby Atmos i “surround sound” (engl. Spatial Audio).

MacBook Air održava svoju reputaciju jednog od najlakših i najprenosivijih prijenosnih računala na tržištu. Laptop teže samo 1,24 kg i postoji debljina od 1,13 cm.

Izdržljivo aluminijumsko kućište dostupan je u četiri boje: Starlight, Midnight, Space Grey i Silverpri čemu varijanta Midnight ima novi anodizirani premaz koji smanjuje otiske prstiju.

Bez obzira na to, ipak ćeš primetiti otiske prstiju i mrlje; novi premaz neznatno smanjuje pojavu otisaka prstiju, ali su oni i dalje mnogo uočljiviji nego kod bilo koje druge dostupne boje. Ako odaberete ovu boju, toplo preporučujem da nanesete zaštitno sredstvo ili da imate pri ruci krpu od mikrovlakana.

Ekran ostaci identičan modelu M2, čime Liquid Retina display nudi podršku za širok spektar boja P3 i mogućnost prikaza milijardu boja. Sve u svemu, sadržaj izgleda živopisno, a tekst na web stranicama izgleda oštro. Dolazi sa MacBook Pro-om koji pokreće M1 Pro čip, glavna razlika je ovdje odsustvo Promotion-a i MicroLED, što je i očekivano, ali rezultira nešto slabijim iskustvom gledanja multimedijalnih sadržaja, jer ekran ne postiže isti nivo kontrasta i dubokih crnih tonova kao MicroLED panel.

Veličina ekrana od 13,6 inča odličan je za multitasking i potrošnju sadržaja. Osim toga, prilično je svijetao.

U vezi kamere i audio sistem, M3 MacBook Air nastavlja da vodi put među notebook računarima u svojoj klasi. 1080p kamera, u kombinaciji sa trostruki mikrofon, osigurava da dobijete pouzdano podešavanje za sastanke na mreži, a kada se upari sa iPhone-om, mogućnost korištenja kamere telefona kao web kamere samo poboljšava cjelokupno iskustvo.

Zvučnici pružaju jasan i uravnotežen zvuk, uz podršku za Dolby Atmos i prostorni audio, pruža odlično audio iskustvo. 13-inčni model ima četiri zvučnika ispod tastature koji emituju zvuk prema šarkama laptopa, što se razlikuje od MacBook Pro-a koji imaju zvučnike izrezane sa strane tastature.

[recenzija] apple m3 macbook air (13 inča): zašto kupiti nešto drugo?

M3 MacBook Air u osnovi je isti laptop kao i prethodna M2 varijanta. Stoga, pogledajmo po čemu se ovogodišnji model razlikuje od svojih prethodnika, a to su: performanse, trajanje baterije i bolja povezanost.

Performanse i povezanost: marginalna poboljšanja

Najuočljivija razlika između MacBook Air-a iz 2022. i ovogodišnjeg modela je M3 čip. Manje je marginalno nego što biste očekivali.

Prije nego što pređemo na M3 čip, moramo obratiti pažnju 8 GB RAM-a koji se nalazi na osnovni model. Iskreno, mislimo da je za većinu „običnih“ korisnika koji uglavnom obavljaju zadatke poput pregledavanja weba, gledanja (i striminga) video zapisa i korištenja softvera za produktivnost kao što je Office 365 ili Notion, osnovnih 8 GB RAM-a u M3 MacBook Air-u je dovoljno. Ove aktivnosti obično ne zahtevaju puno memorijetako da možete očekivati ​​glatke performanse za svakodnevne potrebe računara.

Međutim, ova osnovna konfiguracija RAM-a će s vremenom otežavaju izdržljivost laptopa. Kako ažuriranja softvera postaju sve zahtjevnija, a nove aplikacije zahtijevaju više resursa, 8 GB memorije će postati ograničavajući faktor u budućnosti. Zbog toga preporučujemo nadogradnju osnovni model na 16 GB RAM-aiako ovaj trošak nije zanemarljiv.

M3 imati 8-jezgarni CPU i do 10-jezgarni GPUzajedno sa 16-jezgarni Neural Engine, koji pruža pristojan “pojačanje” procesorske snage i efikasnosti. Ipak, vjerovatno ga nećete primijetiti u poređenju sa M2 osim ako ne radite vrlo specifične zadatke.

[recenzija] apple m3 macbook air (13 inča): zašto kupiti nešto drugo?

M3 čip takođe ima GPU sa arhitekturom sledeće generacije koja uključuje “hardverski ubrzano senčenje mreže” i “praćenje zraka“. To znači da bi M3 MacBook Air trebao isporučiti bolje performanse u grafički intenzivnim zadacima i aplikacije koje koriste praćenje zraka, kao što su određene video igre i softver za 3D renderiranje. Za igranje igara, laptop radi prilično dobro na niskim postavkama, ali smanjili biste svoja očekivanja ako planirate da igrate nešto izvan onoga što je uključeno Apple Arcade.

M3 čip takođe znači da je laptop sada podržava do dva eksterna ekrana sa zatvorenim poklopcem laptopa, što ranije nije bilo podržano na osnovnim Apple Silicon čipovima za MacBookove. Ako ste tip koji svoj laptop pričvrsti na sto, ovo je odličan dodatak, ali znači da ćete morati kupiti periferne uređaje (tastatura i miš) jer nećete moći da koristite tastaturu i trackpad laptopa dok koristite dva eksterna monitora.

Apple istakao je novi M3 MacBook Air kao “najbolji potrošački laptop za AI“, što, da se razumijemo, niko neće primijetiti niti znati šta to znači kvantitativno jer svaki Apple Silicon Mac od M1 ima 16-jezgreni Neural Engine.

Posljednji dodatak koji moramo spomenuti je uvod Wi-Fi 6Ekoji nudi do dva puta veće brzine mreže u odnosu na Wi-Fi 6.

Konačno, ako dolazite s bilo kojeg od prethodnih Apple Silicon prijenosnih računala, čak i iz originalnog M1, sumnjamo da ćete primijetiti značajna poboljšanja u izvedbi sa M3 MacBook Air. Međutim, ne bih ih automatski otpisao kao inkrementalne. Kada uzmete u obzir poboljšanja performansi i povezivanja, kao i dodavanje funkcija kao što je hardverski ubrzano praćenje zraka, M3 MacBook Air osigurava dosljedne performanse i softversku podršku za znatno duži vremenski period.

Odlično trajanje baterije

Što se tiče trajanja baterije, prijatno smo iznenađeni kada vidimo da M3 MacBook Air može preživjeti cijeli dan kontinuirane upotrebe u tako malom formatu.

Baterija vam može izdržati 8-10 sati rada u slučaju da radite manje i više intenzivnih radnji, obrađujete video fajlove, strimujete filmove i serije, slušate muziku i imate otvorenu gomilu aplikacija. WITH normalnog intenziteta upotrebenije čudno da vam baterija trajati ceo dan i da ga i dalje možete koristiti sljedeći dan.

Vijek trajanja baterije je vrlo stabilan, a ako se odlučite za veći model od 15 inča, osjećat ćete se sigurno proći kroz intenzivan radni dan bez brige da će vam baterija ostati bez.

[recenzija] apple m3 macbook air (13 inča): zašto kupiti nešto drugo?

Trebate li kupiti M3 MacBook Air?

Ako koji trenutno koristite Apple Silicon Macnadogradnja na M3 MacBook Air bi mogla biti potpuno nepotrebno. Poboljšanja performansi su marginalna i možda neće biti dovoljno značajna da opravdaju nadogradnju, posebno ako vaš trenutni laptop i dalje dobro služi. M3 MacBook Air zadržava mnogo od onoga što je činilo njegove prethodnike sjajnima, uz neke inkrementalna poboljšanja in performanse i povezanost.

Međutim, mislimo da je M3 MacBook Air odličan ulazak u macOS i Apple ekosistem. Za one koji misleo prelasku sa Windows-a ili nadogradnja sa starijeg MacBook-a sa Intel procesoromovaj laptop nudi fantastičan paket, utjelovljujući Appleov novi dizajn, nevjerovatno dugo trajanje baterije i opšta poboljšanja u cijeloj liniji uz brži Wi-Fi i memoriju.

Sve u svemu, Apple M3 MacBook Air, koliko god inkrementalni, nastavlja se ostaje jedan od najboljih notebook računara koje danas možemo kupiti na tržištu.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Pošta [Recenzija] Apple M3 MacBook Air (13 inča): Zašto kupiti nešto drugo? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

www.itrevolucija.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima