Rezultati kampanje “Movember 2023”:Besplatna testiranja u 6 gradova pomogla otkrivanju 19 slučajeva povišenog PSA – Poslovne novine

Kampanja Movember, provedena u novembru 2023. godine u organizaciji Udruženja oboljelih od raka prostate Federacije Bosne i Hercegovine, pokazala je kakvu snagu mogu imati kvalitetne inicijative za podizanje svijesti o preventivnim pregledima. Besplatnim PSA testiranjem u šest gradova naše zemlje otkriveno je 19 slučajeva povišenih vrijednosti PSA i ovi muškarci su upućeni na dalje konsultacije sa urologom.

“Kao udruženje koje okuplja pacijente, ljekare, psihologe i druge stručnjake, svjesni smo da je najveći problem prilikom prevencije bolesti kod muškaraca njihov odnos prema zdravlju i samima sebi. Činjenica da muškarci kada trebaju uraditi nešto za svoje zdravlje najčešće posežu za različitim izgovorima inspirisala je kampanju ‘Šta je problem?’ kojom smo željeli skrenuti pažnju javnosti da u Bosni i Hercegovini od raka prostate, prema nezvaničnim podacima, oboli oko 1.800 muškaraca”, objasnio je Sead Sefić, prvi čovjek Udruženja.

S obzirom na to da PSA testiranje za muškarce starije od 50 godina kod nas nije zakonski obavezno, takav vid preventivnog pregleda često izostaje. A upravo su PSA testiranje i savjetovanje s urologom osnovni stubovi prevencije ovog oboljenja.

Udruženje je kroz saradnju s laboratorijama i donacije odgovornih kompanija osiguralo besplatne PSA total testove u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Bihaću, Mostaru i Goraždu. Obavljeno je ukupno 256 testiranja, a prosječna dob testiranih bila je 62,9 godina. Najmlađi testirani muškarac imao je 35, a najstariji 79 godina.

PSA test se obavlja iz krvi i mjeri količinu prostate, odnosno specifičnog antigena (PSA) u krvi. PSA je protein koji proizvodi normalne i zloćudne stanice prostate, žlijezde koja je dio muškog reproduktivnog sistema. PSA test može pomoći u otkrivanju problema s prostatom, uključujući rak prostate, ali i ima prednosti i nedostatke koje treba razmotriti prije odluke o testiranju. Obično se preporučuje muškarcima starijim od 50 godina koji nemaju simptome, ali imaju povećani rizik od raka prostate zbog rase, etničke pripadnosti ili historije porodične bolesti. Za muškarce koji imaju simptome, kao što su poteškoće s mokrenjem, bol u zdjelici ili krv u urinu, PSA test se može koristiti zajedno s drugim pregledima, kao što je digitalni rektalni pregled (DRE) ili ultrazvuk prostate. Povišene vrijednosti PSA nisu nužno indikator raka prostate, ali su važan signal za dalje konsultacije sa urologom.

Analiza rezultata kampanje Movember 2023. pokazala je da je prosječna vrijednost PSA kod testiranih iznosila 2,99 i kretala se u rasponu od 0,00 do čak 150,00. Statistički, najviše osoba sa povišenim vrijednostima PSA zabilježeno je u Mostaru, a najmanje u Bihaću.

“U odnosu na ukupan broj testiranih (256) zabilježeno je 19 ili 7,4% ispitanika sa povišenim vrijednostima PSA. Prosječna dob testiranih kod kojih su zabilježene povišene vrijednosti PSA total je iznosila 64,1 godina. Treba napomenuti da nisu sve laboratorije koristile za dob prilagođene referentne vrijednosti, ali to i dalje ne mijenja činjenicu da su svi sa povišenim vrijednostima upućeni na dalje konsultacije sa urologom”, navode iz Udruženja, ponosni na činjenicu da su na ovaj način značajno doprinijeli poticanju muškaraca da misle o svom zdravlju, testiraju se i tako naprave prvi korak ka preveniranju ili liječenju raka prostate.

Udruženje nastavlja s društveno korisnim aktivnostima u želji da spasi živote, razbije tabue i doprinese kvalitetnijem životu ne samo muškaraca, već i cijelih porodica, a time i samog društva.

“Sa svakim novim testiranjem, savjetovanjem i edukacijom, mi smo korak bliže zdravijoj i svjesnijoj zajednici koja daje prioritet svom zdravlju”, poručuju iz Udruženja oboljelih od raka prostate FBiH i pozivaju sve zainteresovane da više informacija potraže na www.uorp.ba.

poslovnenovine.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima