back to top

Robot bezbjednjak NYPD-a će patrolirati stanicom podzemne željeznice na Times Square-u

Policijski robot K5 je masivni robot bez ruku, bez nogu i četiri nadzorne kamere

 

Policijska uprava New Yorka (NYPD) provodi novu sigurnosnu mjeru na stanici podzemne željeznice Times Square. Rasporedili su robota zaduženog za bezbjednost da patrolira prostorima, za koji vlasti kažu da je namijenjen da vas „čuva bezbjednim“. Ne govorimo o mašini nalik RoboCop-u ili bilo kakvom dvonožnom robotu nalik čovjeku – K5, koji je napravila kalifornijska kompanija Knightscope, izgleda kao masivna verzija R2-D2 (Ratovi zvijezda). Albert Fox Cahn, izvršni direktor grupe za zaštitu privatnosti Surveillance Technology Oversight Project, ima manje laskav opis za to, ali je rekao za New York Times da je to poput „kante za smeće na točkovima“.

K5 je težak oko 190 kg i opremljen je sa četiri kamere koje mogu snimati video, ali ne i audio. Kao što možete pretpostaviti sa gornje slike, mašina takođe ne dolazi sa oružjem. Robot će patrolirati stanicom od ponoći do 6 ujutro tokom probnog rada koji će trajati naredna dva mjeseca. Ali K5 neko vrijeme neće vršiti pune patrole, jer svoje prve dvije sedmice provodi mapirajući stanicu i lutajući samo glavnim područjima, a ne i platformama.

Nije sasvim jasno da li će mašina NYPD-a prenositi snimke svoje kamere uživo i da li će policija paziti na ono što snima. Adams je tokom događaja na predstavljanju robota rekao da će „snimiti video koji se može pregledati u slučaju nužde ili zločina“.  Robot „neće biti korišten za prepoznavanje lica“, iako je Cahn zabrinut da bi tehnologija na kraju mogla biti ugrađena u mašinu. Policijski robot K5 nema sposobnost da odgovori na stvarne hitne slučajeve u stanici i ne može fizički ili verbalno da uhapsi osumnjičene. Jedina pomoć u stvarnom vremenu koju ljudima može pružiti je da ih poveže sa živom osobom kako bi prijavili incident ili postavili pitanja, pod uslovom da su u mogućnosti da pritisnu dugme na robotu.

NYC renta K5 za oko 9 dolara po satu u naredna dva mjeseca. Gradonačelnik zvuči uvjereno da vrijedi ono što robot može učiniti iako je, kako bilježi The Times, nedavno naredio nekoliko agencija da smanje potrošnju za 15 posto. „Ovo je ispod minimalne plate“, rekao je. „Nema pauze za toalet, nema pauze za obrok.“ Adams ima istoriju podržavanja upotrebe mašina kao policijskih alata. Ranije ove godine, gradonačelnik je također najavio da će NYPD nabaviti dva robota Digidog za 750.000 dolara svaki za upotrebu u talačkoj krizi i drugim kritičnim situacijama. To je veliki preokret u odnosu na odluku NYPD-a iz 2021. da otkaže zakup onoga što je tada bilo poznato kao Boston Dynamics Spot nakon što se suočio s negativnim reakcijama zbog njegovog korištenja.

(IT mixer / Engadget)

itportal.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima