back to top

Romkinje se suočavaju s dvostrukom diskriminacijom, stvoriti uslove da se njihov glas čuje

Svjetski dan Roma i Romkinja obilježen je danas u Sarajevu događajem na kojem su predstavljeni rezultati istraživanja “Postupanje institucija u postupku zaštite i podrške Romkinjama žrtvama nasilja u porodici”.

Prisutni su mogli čuti i iskustva romskih studentica u procesu obrazovanja, te pogledati izložbu “Na marginama“.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić je kazao da je položaj Roma u BiH većinom vezan za budžet, dodajući da je on mali.

– Sa većim budžetom za Rome i ostale nacionalne manjine možemo da poboljšamo njihov stanje u zdravstvu, obrazovanju, zapošljavanju, kulturi i u svakom drugom segmentu – naveo je Hurtić.

Podsjetio je da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH svake godine ima oko dva miliona KM u budžetu za Rome i kad god se usvoji budžet ta sredstva budu utrošena.

Ove godine planiraju, po usvajanju budžeta, ponovno raspisati javni poziv, kako bi implementirali predviđena sredstva.

– Koliko god da popravimo stanje – kada napravimo par kuća, infrastrukturu, kada par Roma završi fakultet, zaposlimo ih, kada razgovaramo o problemima koje imaju žene, to je uspjeh. Ne može sve odjednom. Bolje je da krenemo jučer nego sutra. Mislim da mi kao društvo moramo tim ljudima pomoći. Oni žive s nama, a ne pored nas – poručio je ministara Hurtić.

Zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH Thomas Busch je kazao da se žene Romkinje suočavaju sa dvostrukom diskriminacijom – samim tim što su Romkinje i zbog toga što su žene.

– Zbog toga smo odlučili da ovaj Međunarodni dan Roma danas obilježimo ovom temom, gdje ćemo predstaviti važan izvještaj ‘Istraživanje o postupanju institucija u postupku zaštite i podrške Romkinjama žrtvama nasilja u porodici’, a koji je nastao zahvaljujući saradnji Misije OSCE-a i Ženske romske organizacije ‘Uspjeh’ – naveo je Busch.

Po njegovim riječima, ovo istraživanje ne samo da ističe poražavajuću rasprostranjenost nasilja u porodici unutar romskih zajednica i njegov utjecaj na Romkinje, već nudi preporuke za prevladavanje ovog gorućeg pitanja.      

– Misije OSCE-a u BiH poziva sve nas da se udružimo i ostvarimo rodnu ravnopravnost, ojačamo Romkinje, stvorimo uslove da se njihov glas čuje, težeći istovremeno budućnosti u kojoj neće više biti diskriminacije, u kojoj će svi imati jednake prilike, ali danas sa posebnim težištem na Romkinje – kazao je Busch.

Direktorica Udruženja žena Romkinja “Bolja budućnost” Grada Tuzla, koja je vodeća organizacija Ženske romske mreže “Uspjeh”, Indira Bajramović je kazala da je Svjetski dana Roma, koji se obilježava 8. aprila, prilika da ukažu na probleme s kojima se svakodnevno suočavaju Romi i da pokušaju zajedno sa predstavnicima institucija naći način za rješavanje tih problema.

Napomenula je da svake godine imaju i kampanju “Mjesec dana ženskog romskog aktivizma”, u kojoj govore o položaju žena Romkinja u zajednici, te pokušavaju da približe romsku zajednicu i romske žene široj društvenog zajednici.

Na današnjem obilježavanju predstavile su se i mlade Romkinje koje studiraju i koje su govorile o iskustvima i izazovima u obrazovanju romskih studentica.  

– Možemo da budemo ponosni, iako to može još više. Ali imajući u vidu situaciju, siromaštvo u kojem se nalaze romske porodice, mislim da je i ovaj broj za svaku pohvalu i za srednju školu i za fakultet, pogotovo kada govorimo o romskim djevojčicama i djevojkama – navela je Bajramović.

Kazala je kako ne može izdvojiti nijedna problem koji imaju Romi kao poseban, zato što se oni svi vežu jedna za drugi.

– Ako govorimo o siromaštvu, znamo da neke romske zajednice žive bez infrastrukture, da veliki broj Roma nije zaposlen, da se bave sivom ekonomijom, radom nacrno. Mnogi prosjače sa djecom – navela je Bajramović.

Istaknula je da je obrazovanje također veliki problem, te da se divi roditeljima koji obrazuju svoju djecu iako su u teškoj situaciji.

– Možda zahvaljujući i romskim nevladinim organizacijama koje im pomažu, a u posljednje vrijeme i obrazovnim institucijama i stipendijama koje dobivaju, uspijevaju u tome. Moramo se sjetiti Jovana Divjaka i njegove Organizacije ‘Obrazovanje gradi BiH’, koji su najvećim dijelom pomogli upravo romskoj djeci da završe srednju školu i upišu fakultete – podsjetila je Bajramović.

Ona kaže da je jako malo sredstava, ne samo za Rome, nego za sve građane.

– Znamo da se veliki broj naših sugrađana i sugrađanki nalazi u jako teškoj situaciji, tako da ne možemo mi sada reći ‘to je zato što smo mi Romi’ i zato što je to diskriminacija. Mnogi od njih žive isto kao i mi, ako ne i u težem položaju – kazala je Bajramović.       

Adelina Sejdić, studentica grafičkog dizajna i multimedije na Internacionalnom Burch univerzitetu je kazala da treba podsticati mlade da se školuju, da završavaju fakultete, iz razloga što je jako malo studenata iz romske populacije.    

Prisutni na obilježavanju Svjetskog dana Roma i Romkinja imali su priliku da pogledaju i jedan segment filma “Romkinje prekidaju šutnju”, gdje je njih pet javno progovorilo o nasilju u porodici i poslalo poruku da niti jedna žena ne treba da trpi nasilje.

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima