Sarajevska filharmonija u petak otvara svoju jubilarnu 100. koncertnu sezonu

Sarajevska filharmonija u petak otvara svoju jubilarnu 100. koncertnu sezonu kada će se kao gosti solisti sarajevskoj publici predstaviti dva umjetnika svjetskog renomea, violončelist Conradin Brotbek i Ernesto Molinari, klarinetist i kompozitor – istaknuto je danas na konferenciji za novinare u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce rekao je da će koncertnu sezonu obilježiti brojne programske aktivnosti, koncerti i eminentni umjetnici koji će u narednom periodu posjetiti prijestolnicu BiH i iz mjeseca u mjesec svojim vrhunskim izvedbama i umijećem uveličati proslavu tog jubileja.

Za koncert u petak najavljena je izvedba Koncerta za violončelo i orkestar u h-molu češkog kompozitora Antonina Dvořáka, te kompozicije za bas klarinet i orkestar “Red in Blue“ Ernesta Molinaria, kompozicije koja je komponovana za tu priliku i koja će doživjeti svjetsku premijeru upravo na tom koncertu.

Šef dirigent Slaven Kulenović je rekao da će koncert u petak biti spektakularan, te da je lično izuzetno vezan za Sarajevsku filharmoniju.

– To je orkestar zahvaljujući kojem sam stekao svoja prva muzička iskustva i čuo prve simfonije i opere. Slušajući Sarajevsku filharmoniju odlučio sam postati profesionalni muzičar i pogotovo dirigent – rekao je Kulenović.  

Ernesto Molinari, klarinetist koji je za ovu priliku napisao kompoziciju “Red in Blue“, svoju karijeru gradio je na pozornicama širom svijeta i svirao za neke od najboljih svjetskih ansambala za savremenu muziku.

– Izabrao sam naslov Red in Blue zato što su to meni drage boje, a predstavljaju u neku ruku dva različita karaktera, crvena je više vatra, a plava melanholija. Moja kompozicija ima tri stava i prvi ima džez karakter i pomalo balkansku ritmičku sliku. Drugi stav je po svojoj strukturi više sporog karaktera, a treći predstavlja komplilaciju prva dva, vatre i melanholije – rekao je Molinari.

Gostujući koncert majstor Violeta Smailović Huart također je navela da je izuzetno vezana za Sarajevo i Sarajevsku filharmoniju.  

– Sa zadovoljstvom sam pristala na ovu višestruko kompleksnu funkciju zato što imam adresu u Parizu i brojne studente, ne samo u Parizu nego širom Evrope. Ovdje se ne osjećam kao gost, nego kao da sam u familiji. Što se tiče kadrovskog pitanja, vjerujem u to da smo mi izuzetno talentovan narod. Tu i tamo ne poslože se zvijezde u potpunosti. Međutim, kada se donese maksimalno pozitivna energija, ako se još podupre znanjem, ljudi idu kilometar više – rekla je Smailović Huart.     

Podršku Vlade KS, kako je kazao premijer KS Nihad Uk, direktor Sarajevske filharmonije iskoristio je na pravi način.

– Nije mala stvar biti premijer KS u perodu kada se obilježava 100 godina orkestra Sarajevske filharmonije – rekao je Uk dodajući da podrška kulturnim projektima neće izostati ni u narednom periodu.  

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima