back to top

Sattler: Ključna tačka demokratije je sloboda medija

“Sigurnost novinara: Izazovi krivično-pravne zaštite novinara i uloga kontakt osoba u tužilaštvima i policijskim agencijama”, tema je konferencije održane danas u Sarajevu, organizovane od strane Ureda Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Misije OSCE-a u BiH.

Na događaju su predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH predstavili internet stranicu, www.pravosudje.ba, sa kontakt detaljima imenovanih kontakt osoba za sigurnost novinara u tužilaštvima i policijskim agencijama u BiH.

Šef Misije OSCE-a u BiH Brian Aggeler je zahvalio VSTV-u BiH, tužiteljstvima i agencijama za provođenje zakona širom BiH, koje su uspostavile kontakt tačke za sigurnost novinara.

– Njihovi napori su od ključnog značaja za podršku pravdi i osiguranju odgovornosti onih koji prijete ili čine loše novinarima. Pozivam medijske kuće i novinare da iskoriste mrežu kontakt tačaka. Uloga medija je da nas obavještavaju, i to je od ključnog značaja i velike vrijednosti. Mi smo zahvalni za posao koji oni rade – kazao je Aggeler.

Najavio je da će Misija OSCE-a BiH nastaviti raditi na stvaranju sigurnijeg i boljeg okruženja za novinare koji će moći izvještavati slobodno i bez straha.

– Imperativ je da štitimo novinare, podržavamo njihova prava i omogućimo im da obavljaju svoju vitalnu ulogu – poručio je Aggeler.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler vrlo jasno je poručio da je „okosnica demokratije sloboda štampe i medija, i to su stvari oko kojih nema pregovora“.

– Međutim, svjedoci smo da je proteklih godina bilo pokušaja da se smanji, odnosno suzi prostor za djelovanje i rad medija i ta praksa treba prestati. Posebno sada, u svjetlu pozitivne odluke Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s BiH što je pozitivan signal kojeg sada trebamo nadograđivati – naveo je Sattler.

Pored ostalog, dodao je, to podrazumijeva i intenziviranje aktivnosti ne samo u borbi protiv korupcije, već i za slobodu izražavanja, slobodu medija.

– Imajući u vidu važnost koju Evropska unija pridaje ovim temama, osiguravamo značajna ulaganja. Jedan od primjera takvih ulaganja je u okviru mreže koju smo zajedno sa OSCE-om i VSTV BiH uspostavili radi unapređenja sigurnosti novinara. Način ostvarivanja tog cilja je, između ostalog, i kroz uspostavljene kontakt tačke pri različitim institucijama, tužilaštvima, ministarstvima sigurnosti – naglasio je Sattler.

Ovo je tek prvi korak, dodao je, a u planu su radionice sa novinarima, ali i s kontakt tačkama radi efikasnijeg rada i unapređenja u toj oblasti.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, po riječima Adise Filipović iz Odjela IKT VSTV BiH, zaista je pridalo veliki značaj sigurnosti novinara, odlukom da prezentiraju informacije kroz glavni meni na web portalu pravosuđa, kao i svim ostalim tužilaštvima u BiH.

– Do informacija se može doći na jednostavan način, na web stranici: www.pravosudje.ba, Sigurnost novinara, i nakon toga je podijeljeno po regijama – kazala je Filipović.

Najavila je da bi u budućnosti mogli razviti mehanizam za online prijavljivanje, što bi bilo transparentnije, tako da sistem automatski, prilikom dodjele kontakt tački korisnicima, daje povratnu informaciju o statusu predmeta. Kroz svaku promjenu korisnik će dobivati informacije na svoj email o tome šta se dešava sa određenim predmetom.

Izvor: ( www.tvsa.ba / Znamo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima