back to top

SAVEZNICI SVAKE DIJETE: VOĆE KOJE ĆE VAS DRŽATI SITIMA DUŽE VRIJEME

Kako biste osigurali da vaše tijelo dobija potrebne hranjive tvari, važno je birati namirnice koje će vas držati dugo sitima.

Postoje namirnice koje produžuju osjećaj sitosti. To su namirnice koje sadrže visoku koncentraciju vlakana, proteina i zdravih masnoća, a često su i bogate drugim ključnim hranjivim tvarima.

Avokado

Avokado je prepun vlakana, porcija pola avokada osigurava 25 odsto preporučenog dnevnog unosa. Ne možemo zanemariti ni mnoge druge prednosti avokada. Zeleno čudo osigurava gotovo 20 vitamina, minerala i fitonutrijenata, uključujući B6, C i E, kalijum, magnezijum i folnu kiselinu koji tjeraju nadutost, a zahvaljujući visokom udjelu mononezasićenih masti, takođe može spriječiti stvaranje tjelesne masti oko stomaka.

Banana

Uvijek se naljutimo kad čujemo da neko ko pazi na liniju strogo izbjegava ovo ukusno voće. Banane su jedna od najboljih zasitnih namirnica i odličan dodatak jelovniku onima koji su u potrazi za ravnim stomakom.

Ne samo da vas sadržaj vode i vlakana u voću može udaljiti od prejedanja kasnije tokom dana nego se i njegov kalijum može boriti protiv zadržavanja vode i nadimanja. Mineral takođe pomaže u oporavku mišića nakon treninga.

Borovnice

Iako ih mnogi ne bi odabrali prve za užinu, ovo je voće koje je zapravo odlično za grickanje prilikom gledanja serija na TV-u. Svaki mali plavi zalogaj ima manje od jedne kalorije – tako da biste doslovno mogli pojesti 100 borovnica, a da ne narušite svoj dnevni unos. Bobice su takođe pune polifenola, hemijskih spojeva koji pomažu u sprečavanju stvaranja masti, i katehina (iste stvari koje zeleni čaj čine takvim otapačem masti).

Hurme

Sa 66 kalorija i 16 grama šećera po komadu, lako je razumjeti zašto se toliko ljudi koji se drže dijeta izbjegavaju hurme – ali vjerujte nam, stvarno nije potrebno ovu hranu izbaciti zbog mršavljenja. Uz sve te kalorije, svako voće sadrži gotovo pola grama proteina i 2 grama vlakana – što je ono što ćete pronaći u 12 trešanja.

Jabuke

Kao jedno od voća koje je najlakše jesti u pokretu, jabuke su jedna od omiljenih namirnica za užinu Osim što je praktična, od nje dobivate ugljikohidrate koji obnavljaju energiju i vlakna za održavanje stabilne nivoe šećera u krvi, a i vrve flavonoidima.

Trešnje

Sa samo 87 kalorija po šoljici, trešnje su pametan slatki i pomalo gorki dodatak svakoj prehrani. Iako je to malo poznata činjenica, ove crvene poslastice takođe su snažan izvor kalijuma. Jedna šoljica sadrži 306 miligrama snažnog minerala – što je otprilike ono što ćete pronaći u maloj banani. Možete ih dodati i u grčki jogurt ili kozji sir, ali i kao marinadu u piletinu.

SAVEZNICI SVAKE DIJETE: VOĆE KOJE ĆE VAS DRŽATI SITIMA DUŽE VRIJEME first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima