Savjetnik slavnih političara prozvao Scholza katastrofom, sve je potanko objasnio

Roland Berger ime je kojima je mnogima poznato kao naziv jedne od najpoznatijih europskih konzultantskih kuća s 52 ureda u 35 država i oko 2500 zaposlenih, ali izvan granica Njemačke malo zna da je osnivač te ugledne kompanije – Roland Berger – i dalje živ, aktivan te vrlo utjecajan. Kad bi se ljudi iz stvarnog života mogli porediti s likovima iz Alan Forda, Berger bi definitivno bio prepoznat kao Br. 1. Taj 86-godišnjak koji je počeo s praonicom, a smatra se ocem njemačkog konzultantskog biznisa, savjetovao je redom kancelare Kohla, Schrodera, Merkel, kao i još nekoliko važnih europskih političara. Sada je Roland Berger izazvao buru u Njemačkoj jer je napisao relativno kratki komentar za Bild (najvažnija njemačka novina) u kojoj je eksplicitno konstatirao da su kancelar Scholz i njegova „semafor koalicija“ katastrofa za Njemačku. Ono što je sigurno zaprepastilo Nijemce u opservacijama Bergera o aktualnim federalnim vlastima jest to što uopće nije koristio diplomatski rječnik, nego je vrlo jednostavno i jasno sunarodnjacima objasnio zašto smatra da Scholz vodi državu u potpuno krivom smjeru. Koliko je Br. 1 njemačkih konzultanata razočaran „semafor koalicijom“ govori nam to što je na samom kraju konstatirao da im je „prokleta dužnost“ izvući Njemačku iz krize, umjesto da je nastave uvlačiti u nju. U osnovi su mu ključne poruke da je Scholz kao kancelar loš jer „naređuje“ ali „ ne vodi“ te „odlučuje prekasno“, piše Jutarnji list.

„Moramo se odmaknuti od tendencije prema planskom gospodarstvu i vratiti se socijalno-tržišnom gospodarstvu: treba nam manje subvencija, manje pretjeranih socijalnih davanja, a više motivacije za rad. Trebamo čvrstu proračunsku politiku temeljenu na modelu Wolfganga Schäublea. Ne možete izaći iz krize s ovakvom šarenom proračunskom politikom. Ne smije biti daljnjeg petljanja“, upozorava šturo i tvrdo Berger te nastavlja:

„Koalicijski sporazum trebao je biti temeljito revidiran nakon ruskog napada na Ukrajinu. U kriznim vremenima kao što je ovo, projekti moraju biti prioritetni, rastegnuti ili otkazani. Zatim se morate složiti oko bitnih elemenata za viziju Njemačke. Jednostavno ne možete – a to zna svaki privatni poduzetnik – upravljati višestrukim krizama uz druge velike projekte. Moraš se koncentrirati. Ova vlast to ne može. Kao poduzetnik, kancelar Scholz nikada ne bi prošao sa svojom ‘semafor kolacijom‘“.

Uz to je Berger konstatirao kako Scholz uopće nije osoba od koje treba očekivati liderstvo te ga je usporedio s vrijednim radnim konjem, što u ovoj situaciji, prema njegovom mišljenju, nije dovoljno dobro.

„Loše komunicira i ako komunicira onda je to u zagonetkama… Ne odaje dojam da ste s njim u dobrim rukama. Ako se na nešto i odluči, bit će puno prekasno i polovično – najbolje se vidi na primjeru vojne pomoći Ukrajini. Način na koji se semafor koalicija nosi s golemom domaćom političkom krizom također ljulja njezin kredibilitet unutar zemlje, kao i povjerenje svijeta u Njemačku: Savezni kancelar, koji je slab u donošenju odluka, i ministar vanjskih poslova koji svijetu nudi feminističku vanjsku politiku umjesto vanjske politike usmjerene prema njemačkim ili europskim interesima, to je razumljivo samo u svijetu u kojem imamo posla s demokracijama…“, piše Berger te upozorava kako su demokracije u manjini.

„Gospoda Scholz, Habeck i Lindner ne mogu nikome reći da će semafor koalicija riješiti proračunsku krizu u 2024. godini. Krpali su stvari umjesto da su išta promijenili iz temelja. Ovo neće riješiti krizu, samo će je pogoršati. Ovo me podsjeća na moje posjete DDR-u: dvorac Moritzburg u Saskoj uvijek je bio obojan samo s dvije strane – nije bilo dovoljno za dvije stražnje strane koje nisu bile vidljive. Ali privid se održao“, cinično zaključuje Berger.

Ovako brutalno političko šamaranje vlasti od strane gospodina s dugom osobnom poviješću utjecaja na njemačku politiku bilježi se vrlo rijetko, piše Jutarnji list.

The post Savjetnik slavnih političara prozvao Scholza katastrofom, sve je potanko objasnio appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima