back to top

Schmidt: Moje ovlasti ostaju iste, antidejtonski potezi neće proći nekažnjeno.

Politčki direktori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) održali su dvodnevni sastanak u Sarajevu. Visoki predstavnik Christian Schmidt je istakao važnost suradnje između visokog predstavnika, zemalja članica PIC-a i Europske unije.

Suradnja je od suštinskog značaja, uzajamna podrška je neophodna više nego ikad. Ne smijemo potcijeniti poziv BiH da postane članica EU, ali imamo mnogo izazova i neprokonstruktivnih pristupa unutar BiH. Potrebna je politička stabilnost i uvjeravanje međunarodne zajednice da se održi. Hvala međunarodnoj zajednici na jednoglasnoj podršci, a ja ću nastaviti sa svojim mandatom onakav kakav jeste – poručio je Schmidt.

Jači izlazak

Schmidt je naglasio da neće tolerirati politiku koja krši Dejtonski sporazum, te je odbacio politiku Republike Srpske koja ne priznaje visokog predstavnika.

Organi RS-a moraju poštovati Dejtonski sporazum i surađivati s visokim predstavnikom. Moramo voditi računa o tome kako se to ispunjava u narednom razdoblju – rekao je Schmidt.

Dodaje da BiH ima multietnički karakter te je važno štititi suverenitet, teritorijalni integritet i strukturu BiH dogovorenu u Dejtonskom sporazumu.

Mirno razdvajanje i legitimitet visokog predstavnika

Govoreći o “mirnom razdvajanju” najavljenom od strane vlasti RS-a, Schmidt je rekao da se stav nije promijenio, ali su se promijenili instrumenti.

Ako bi se dogodilo da se formira komisija za razdvajanje, imao bi jasan stav. Dokumenti koji bi utjecali na teritorijalni integritet i suverenitet BiH bi se morali razmatrati drugačije. Način djelovanja se promijenio, a svi političari moraju građanima objasniti posljedice svojih politika – objasnio je Schmidt.

Poručio je da takvi potezi neće proći bez posljedica te da je ovo opasna igra. Također je komentirao tvrdnje političara iz RS-a da visoki predstavnik nije legitimno djelovao u BiH.

Visoki predstavnik je istaknuo važnost nadolazećih Lokalnih izbora zakazanih za 6. listopada, izrazivši zadovoljstvo novim pravilima za registraciju političkih stranaka za izbore.

Poručio je da je potrebno veće sudjelovanje civilnog društva, građana, u donošenju odluka, posebno u sudskim slučajevima pred Europskim sudom za ljudska prava. Izrazio je zabrinutost zbog napada na povratnike u BiH i pozvao vlasti da osiguraju sigurnost svih građana.

Izvor: ( www.tvsa.ba / Znamo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima