back to top

Siroče koje je postalo milijarder: Kako je Kinez pobijedio Ilona Maska

To je bajka za moderno doba: siroče iz jednog od najsiromašnijih regiona Kine postalo je milijarder, osnivač vodećeg svjetskog proizvođača električnih automobila.

BYD-ova vozila se sada prodaju u više od 60 zemalja, a kompanija je u trećem kvartalu 2023. izbacila Teslu sa prvog mjesta kao najvećeg svjetskog proizvođača električnih vozila, prodavši 42.000 automobila više od svog američkog rivala.

Ali čovjek u središtu priče, Wang Chuanfu, često je bio ispod radara. Umjesto toga, skoro 30-godišnja istorija BYD-a daje nam uvid u njegovo strateško razmišljanje, prilagodljivost i viziju.

Priča o porijeklu

Rođen 1966. godine u istočnoj kineskoj poljoprivrednoj provinciji Anhui, Chuanfua su odgajali starija braća i sestre nakon što su mu roditelji, oboje uzgajivači pirinča, umrli.

Dobio je stipendiju za studiranje hemije na Central South University, tada poznatom kao Central South Industrial University, a kasnije je magistrirao baterijsku tehnologiju na Pekinškom institutu za opšta istraživanja za obojene metale, sada poznatom kao GRINM Group.

Nakon nekoliko godina rada vladinog istraživača, Chuanfu se preselio na jug u Shenzhen, rastući centar inovacija zahvaljujući svojem imidžu kao posebna ekonomska zona.

Tamo su 29-godišnji Chuanfu i njegov rođak Lu Xiangyang osnovali kompaniju za proizvodnju baterija za mobilne telefone i nazvali je BYD.

Chuanfu je u intervjuima rekao da to ime u to vrijeme nije značilo ništa. Od tada je stekao dva prikladna nadimka: “Gradi svoje snove” i “Donesi svoje dolare“.

Uspjeh baterije mobilnog telefona

U roku od četiri mjeseca, imali su poslovnu zgradu i fabriku zahvaljujući injekciji od 300.000 dolara od njegovog rođaka, objavio je The Wall Street Journal.

Od samog početka, BYD je imao jasnu strategiju: oponašati uspješne proizvode i održavati troškove što je moguće niže.

Cilj je bio replicirati proizvode kakve prave Toyota, Sanyo i Sony, ali ih učiniti jeftinijim od njihovih japanskih dobavljača.

Umjesto skupe mašinerije, Chuanfu je zaposlio ogromnu radnu snagu na kratkoročne ugovore, što mu je omogućilo da izbjegne trošak većih zarada, navodi Journal.

Do 2002. godine, BYD je dominirao tržištem punjivih baterija. Njegovi kupci su bili Motorola, Nokia, Sony Ericsson i Samsung. Chuanfu se tako našao na Forbsovoj listi kineskih bogataša.

Sljedeće godine Chuanfu je kupio propalog državnog proizvođača automobila Tsinchuan Automobile i preimenovao ga u BYD Auto. Zajedno sa BYD electronics, koja proizvodi baterije i komponente za telefone, ove dvije podružnice danas čine glavne operacije kompanije.

Godine 2005. BYD je lansirao limuzinu pod nazivom F3. Bio je daleko jeftiniji od Toyote Corolle na koju je ličio i bio je na vrhu prodajnih lista u Kini do kraja decenije, piše Journal.

Krajem 2000-ih, američki investitor Voren Bafet je želio da iskoristi rastuću potražnju za automobilima u Kini i, na preporuku svog partnera Čarlija Mangera, pažnju je usmjerio upravo na BYD.

Govoreći o Chuanfuu, Manger je rekao Bafetu: “Ovaj tip je kombinacija Tomasa Edisona i Džeka Velča – nešto poput Edisona u rješavanju tehničkih problema i nešto poput Velča u obavljanju onoga što treba. Nikada nisam vidio nešto slično tome.”

Tokom obilaska kompanije, Chuanfu je navodno otpio gutljaj tečnosti za baterije kako bi impresionirao investitore i dokazao koliko su njegovi proizvodi čisti i bezbjedni, navodi Žurnal.

Međutim, nerado se rastaje sa velikim dijelom svoje kompanije, a odbio je početnu ponudu Bafetovog Berkshire Hathawaya da kupi 25% BYD-a. Ipak, Berkshire je 2008. uložio 232 miliona dolara u BYD. Ova investicija je privukla pažnju investitora širom svijeta i ubrzala uspon kompanije.

BYD je dobio 5,1 milijardu dolara na vrijednosti, a Chuanfu je prvi put 2009. godine bio na vrhu kineske Forbesove liste bogatih.

Prilagodljivost i fokus

Za razliku od ličnosti visokog profila kao što su Ilon Mask ili Džek Ma, Chuanfu se stalno držao podalje od pažnje javnosti, izbjegavajući neželjena pitanja.

“Nikada se ne radi o hranjenju ega. Mislim da svi oni pažnju usmjeravaju na poslovanje a ne na lični život”, rekao je za Business Insider Tu Le, osnivač konsultantske firme Sino Auto Insights.

Nakon blagog pada prodaje, BYD se vratio na pravi put. Dobio je ugovore o javnom prevozu iz kineskih gradova Šenžen i Hunan, kao i poslove sa Amsterdamom, Frankfurtom i Los Anđelesom, prema Bloombergu.

BYD je sada najveći svjetski proizvođač akumulatorskih električnih vozila s više od 50.000 auta na cestama širom svijeta i više od 1.000 vozila na cestama ili u proizvodnji u SAD-u. Ima ogromnu fabriku u Lankasteru u Kaliforniji koja proizvodi autobuse, kao i druga vozila kao što su kamioni i viljuškari.

Od 2009. godine, proizvođač automobila je imao koristi i od milijardi kineskih subvencija i indirektne pomoći za razvoj novih kompanija za električna vozila. Ali to ne znači da se Chuanfuova dostignuća ne mogu mjeriti s vrhunskim svjetskim preduzetnicima.

“Kažem da bi bio vrlo uspješan u bilo kojoj zemlji u kojoj je želio da stvori kompaniju. On nije ništa manje ambiciozan od Džefa Bezosa, Ilona Maska, Stiva Džobsa. Pogledajte samo njengove rezultate”, rekao je Tu za Business Insider.

Chuanfu sada vrijedi 14,8 milijardi dolara, prema Bloomberg Billionaires Indexu i nalazi se na 132. mjestu na listi najbogatijih ljudi na svijetu.

On je bio i jedna od prvih kineskih poslovnih ličnosti koja je počela proizvodnju medicinskih maski tokom pandemije, prema South China Morning Postu, postavši najveći svjetski proizvođač za samo nekoliko mjeseci.

Rivalstvo s Teslom

Izvršni direktor Tesle, Mask, nasmijao se BYD-ovim automobilima u intervjuu za Bloomberg 2011. godine, rekavši: “Mislim da nemaju sjajan proizvod“.

Ipak, nakon višemjesečnih spekulacija analitičara, BYD je preuzeo Teslinu krunu kao najveći svjetski proizvođač električnih automobila, što znači da se Mask vjerovatno više ne smije.

Ranije ove godine, odgovorio je na stari snimak, rekavši: “To je bilo prije mnogo godina. Njihovi automobili su danas veoma konkurentni.

Ipak, tržišna vrijednost BYD-a i dalje je mnogo manja nego Tesle.

BYD sada baca oko na tržišta izvan Kine sa planovima za izgradnju svoje prve evropske fabrike u Mađarskoj. Ovog novembra, rukovodioci su rekli da žele 10% udjela na globalnom tržištu električnih vozila, isključujući SAD i Evropu, prema Financial Timesu.

To bi zahtijevalo povećanje prodaje u inostranstvu sa oko 240.000 vozila ove godine na više od 2 miliona.

Tu Le dodaje da će BYD postati dominantnija sila, ocjenjujući da je u potanju jedna od najbolje vođenih kompanija na svijetu.

.fb-background-color {
background: #ffffff !important;
}
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe {
width: 100% !important;
}

investitor.me

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima