Skrining u Goraždu: Od 200 testiranih žena, kod 27 potvrđeno prisustvo HPV virusa

Od 200 testiranih žena u Dispanzeru za žene goraždanskog Doma zdravlja, kod njih 27 potvrđeno je prisustvo visokorizičnih tipova HPV virusa.

Specijalista ginekologije i akušerstva dr. Edin Čengić podsjeća da su projektom koji je trajao od septembra do decembra obuhvaćene žene uglavnom u dobi od 25 do 50 godina, naglasivši da su sve žene kod kojih je potvrđen HPV virus upućene na dalju dijagnostiku, odnosno liječenje.

-Jako je bitno da smo mi proveli daljnju dijagnostiku kod svih pacijentica koje su bile pozitivne pa smo uradili kolposkopiju i tamo gdje smo uočili da postoje sumnjivi nalazi, uputili na biopsiju. Mnogo rezultata čekamo jer se rade na KCUS-u i to sporo ide, ali svi koji su se vratili do sada poakzuju da ima određeni stepen displazija, odnosno promjena na grliću maternice najčešće  CIN2 i CIN 3 koji indiciraju da je potrebno uraditi odstranjenje grlića  – precizirao je dr. Čengić.

Testiranja su pokazala i da su tipovi 16, 31 i  52 najčešći  tipovi virusa kod testiranih, što je također važan podatak kada je riječ o prevenciji

– Od tih visokorizičnih tipova najčešći  je bio tip 16 što smo i očekivali, jer je generalno tako, a  njih je bilo devet, TIP 31 imali smo u šest slučajeva i pet tipa 52, dok je zanimljivo da tipa 18 koji je drugi po učestalosti, nismo imali. Rezultati  koji govore da je kod čak  13,5 posto u odnosu na broj testiranih žena bris bio pozitivan,  input su da ovaj program trebamo nastaviti. Neizbježno je i da se projekit vakcinacije nastavi kako bi smo izbjegli da djevojčice koje dođu u ovu dob,  imaju virus – naglašava dr. Čengić.

Govoreći o imunizaciji protiv HPV virusa koja je prvi put provedena i u BPK Goražde, skrenuo je pažnju da rezultati dosadašnjih testiranja ukazuju da je potrebno povesti računa i o izboru vakcine.

– Mislim  da bi smo trebali obratiti pažnju da se prilikom nove HPV imunizacije više ne koristi četverovalentna vakcina koja pokriva tipove 6 i 11 koji su niskorizični i 16 i 18 koji su visokorizični, jer imamo tip 52 i 31 koji su na drugom i trećem mjestu  a koje recimo pokriva devetovalentna vakcina. Projekat  ranog otkrivanja  HPV virusa proveden  je prvi put na ovom području uz podršku kantonalnog ministarstva zdravstva i nadam se da će biti sluha da ga nastavimo i u narednoj godini, za veći broj žena – kazao je dr. Čengić.

 

 

Žene.ba / FENA

Skrining u Goraždu: Od 200 testiranih žena, kod 27 potvrđeno prisustvo HPV virusa Žene.ba.

zene.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima