SLUČAJ IZ BIH: OPTUŽEN DA JE AUDIJEM UDARIO TRUDNICU NAKON ČEGA JE IZGUBILA BEBU

SLUČAJ IZ BIH: OPTUŽEN DA JE AUDIJEM UDARIO TRUDNICU NAKON ČEGA JE IZGUBILA BEBU

Prema optužnici koju je podiglo Okružno javno tužilaštvo Prijedor, V.M. je prouzrokovao saobraćajnu nesreću 11. marta 2020. godine, oko 18 časova, na magistralnom putu Kostajnica – Bosanska Dubica.

On je kobnog dana bio za volanom audija i to stanju srednjeg pijanstva sa 1,68 g/kg alkohola u krvi.

  • Dolaskom u mjesto Babinac, nije obratio pažnju na pješaka koja je u tom momentu prelazila kolovoz magistralnog puta, sa lijeve na desnu stranu posmatrano iz pravca Kostajnice i nije svoje vozilo držao što bliže desnoj ivici kolovoza i na tolikoj udaljenosti od nje da ne ugrožava druge učesnike u saobraćaju i sebe ne izalaže opasnosti – navodi se, između ostalog, u optužnici.

Dalje se dodaje da je vozač prednjim lijevim dijelom automobila udario u desnu nogu pješaka.

Ona je tada bila u sedmom mjesecu trudnoće, te je usljed udara nabačena na automobil, a zatim je pala na kolovoz. Žena je usljed povreda trbuha izgubila plod, a osim toga imala je i brojne druge povrede glave i tijela.

Radi se o povredama očne šupljine, prelomu oba vilična sinusa, trostrukom prelomu donje vilice, prelomu nosnih kostiju, iščašenju zgloba lijevog ramena, te povrede su u svom skupnom dejstvu čine tešku tjelesnu povredu.

  • Dakle, optuženi kao učesnik u saobraćaju na putevima nije se pridržavao saobraćajnih propisa i time tako ugrozio javni saobraćaj da je doveo u opasnost život ljudi. Uslijed toga kod drugog je nastupila teška tjelesna povreda, a prilikom izvršenja djela bio je pod uticajem alkohola preko 1,50 g/kg u krvi, čime bi, učinio krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja iz člana 402. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske – navodi se u optužnici.

(N. novine)

The post SLUČAJ IZ BIH: OPTUŽEN DA JE AUDIJEM UDARIO TRUDNICU NAKON ČEGA JE IZGUBILA BEBU first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima