back to top

Šok u Mostaru: Na popisu za uklanjanje ruševnih objekata nacionalni spomenici, kuća Mujage Komadine…

Grad Mostar je objavio javni poziv za uklanjanje ruševnih i devastiranih objekata. Iako se time, napokon, krenulo u realizaciju odluke koja je prije skoro godinu usvojena na Gradskom vijeću Mostara, šokantno je da se na popisu od 57 ruševnih i devastiranih objekata, koliko ih je obuhvaćeno javnim pozivom, nalaze i oni koji su u Historijskom gradskom području Mostara-nacionalnog spomenika BiH!

Prvi stepen zaštite

Tako se, naprimjer, na popisu nalazi objekat, kako je navedeno na adresi Bajatova br.5, a u zagradi je upisano Sahat-kula! Navodno, radi se o privatnom stambeno-poslovnom objektu uz samu Sahat-kulu. Međutim, Sahat-kula se nalazi u zoni područja koje obuhvata prvi stepen zaštite. Na popisu je i Viša djevojačka škola koja se nalazi na Privremenoj listi nacionalnih spomenika BiH. Na toj listi su i zgrada NAMA (ZEMA), Komiteta, Općine, koje se, također, nalaze na popisu za uklanjanje.

Isto tako, na popisu su objekti koji se nalaze u prostoru zaštitnog pojasa, a koji je prema odluci Komisije, obuhvaćen trećim stepenom zaštite.

– Svako, a posebno nadležni organi Federacije Bosne i Hercegovine, kantona, gradske i općinske službe suzdržat će se od poduzimanja bilo kakvih radnji koje mogu oštetiti nacionalni spomenik ili dovesti u pitanje njegovu zaštitu i rehabilitaciju -stoji u odluci Komisije.

U Agenciji „Stari grad“ Mostar su nam kazali da će Gradskoj upravi Mostara uputiti hitan dopis i zatražiti pojašnjenje u vezi objekata koji su u zoni nacionalnog spomenika BiH, a koji se nalaze na spisku za uklanjanje.

Na spisku i kuća Mujage Komadine

Zanimljivo je da je na popisu objekata, kako je to navedeno, i zgrada Sveučilišne knjižnice. Radi se, zapravo, o kući najpoznatijeg gradonačelnika Mostara, Mujage Komadine, koju je on poklonio Gradu.

Nakon što su u njoj svojevremeno bile ustanove kulture, osamdesetih godina prošlog stoljeća tu je bila smještena Univerzitetska bibliiteka. Porušena i devastirana decenijama gradskim vlastima nije predstavljala ništa.

Na popisu za uklanjanje je i zgrada Staklene banke koju je 2017. godine od Gospodarske banke u likvidaciji kupila Federalna vlada za smještaj svojih pet ministarstava.

– Pozivaju se vlasnici i suvlasnici građevina čije stanje usljed većih oštećenja, zapuštenosti i dotrajalosti narušava izgled i estetiku Grada, odnosno predstavljaju neposrednu opasnost zbog svoje stabilnosti za druge objekte, za živote i zdravlje ljudi i materijalna dobra.

Vlasnici i suvlasnici se trebaju obratiti Odjelu za urbanizam i građenje, Službi za građevinske propise Grada Mostara sa zahtjevom za izdavanje odobrenja za uklanjanje građevine – stoji u pozivu.

Rok za podnošenje zahtjeva je 30 dana od dana objave javnog poziva. U slučaju da se pozvane pravne i fizičke osobe ne odazovu, Grad Mostar će, kako piše, izdati rješenje o uklanjanju građevine te će o svom trošku izvršiti uklanjanje građevine uz zabilježbu tereta na nekretnini, a koji će se morati izmiriti u trenutku prometovanja predmetne nekretnine.

(Avaz)

24sata.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima