SREDNJOŠKOLKA (16) OTIŠLA NA PLIVANJE, 11 DANA KASNIJE JE PREMINULA: DOBILA STRAŠNU INFEKCIJU, NIJE JOJ BILO SPASA

SREDNJOŠKOLKA (16) OTIŠLA NA PLIVANJE, 11 DANA KASNIJE JE PREMINULA: DOBILA STRAŠNU INFEKCIJU, NIJE JOJ BILO SPASA

Srednjoškolka Megan Ebenrot (17) razboljela se nakon plivanja sa prijateljima u jezeru pored njene kuće u okrugu Mekdafi. Umrla je 11 dana kasnije, 22. jula, rekla je njena majka Krisi Ebenrot, prenio je “Indipendent”.

-I dalje sam u šoku. Ali ne mogu da šutim. Ona je bila izuzetna osoba – rekla je Meganina majka.

Ministarstvo javnog zdravlja Georgie potvrdilo je smrt stanovnika države zbog amebe koja jede mozak, odnosno infekcije bakterijom Naegleria fowleri, iako nisu imenovali tinejdžerku. “Indipendent” navodi da se ova bolest širi kad voda u kojoj se ameba nalazi uđe osobi u nos i mozak. Uništava moždano tkivo, uzrokuje oticanje mozga i, obično, smrt. U SAD se svake godine registruju oko tri slučaja, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Meganina majka je rekla da se stanje njene kćerke brzo pogoršalo, da je imala migrene, groznicu i gubitak ravnoteže. Odvezli su je u bolnicu gdje su je uveli u medicinski indukovanu komu, ali je već bilo prekasno.

– Imali smo najbolje ljekare i medicinske sestre. Nikoga ne krivim – rekla je majka.

Kao uzrok smrti ustanovljena je infekcija mozga, prema Ministarstvu javnog zdravlja Georgie. Stručnjaci navode da se simptomi infekcije baketrijom Naegleria fowleri obično razviju u roku od pet dana –glavobolja, groznica, mučnina i povraćanje, koji prerastu u ukočenost, napade i komu. Bolest napreduje brzo i obično uzrokuje smrt za pet dana. Iako je rizik, kako se navodi nizak, stanovnici treba da budu svjesni rizika kad ulaze u toplu, slatku vodu, prenio je “Indipendent”.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima