back to top

Šta će reći Vatikan: Križni put do mjesta sa kojeg su ubijani Mostarci

Križni put na brdo Hum iznad Mostara danas je okupio hiljade vjernika iz Hercegovine koji su hodočastili u procesiji pobožnosti koji se tradicionalno održava na Veliki petak, kad se katolici prisjećaju Isusove muke, kojom je prema biblijskoj predaji, otkupio grijehe svijeta.

Simbolični procesijski križ nosili u vjernici naizmjenično od prve postaje u podnožju Huma sve do 14 postaje na Humu, a molitvu uz koncelebraciju brojnih svećenika predvodio je mostarski biskup Petar Palić koji je ukazao na značaj ovog dana i pohoda na mostarsko brdo.

#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item1 {
background: url(/wp-content/uploads/2024/03/krizni-put-mostar_1-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item2 {
background: url(/wp-content/uploads/2024/03/krizni-put-mostar_1-80×60.webp) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item3 {
background: url(/wp-content/uploads/2024/03/krizni-put-mostar_2-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item4 {
background: url(/wp-content/uploads/2024/03/krizni-put-mostar_2-80×60.webp) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item5 {
background: url(/wp-content/uploads/2024/03/krizni-put-mostar_3-80×60.webp) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item6 {
background: url(/wp-content/uploads/2024/03/krizni-put-mostar_4-80×60.webp) 0 0 no-repeat;
}

“Redovito se već nekoliko decenija na Veliki petak okupljamo ovdje kako bismo obavili pobožnost Križnog puta. Dok razmišljamo o Isusovoj muci i smrti, naravno da želimo s njima i s tom njegovom mukom i smrću sjediniti svoje patnje i križeve osobne, ali i našeg naroda, te svijeta. Puno je nakana na koje bismo trebali moliti, puno je izazova u svijetu i vjerujem da će nam ova pobožnost pomoći da se dostojno pripremimo za svetkovanje Uskrsa”, rekao je mostarski biskup Palić, prenosi Klix.

Očekuje li se reakcija Vatikana? Podsjećamo, sa brda Hum su u proteklom ratu ubijani Mostarci.

Trideset godina nakon rušenja Starog mosta, Jedinstvena organizacija boraca grada Mostara i Centar za mir, došli su u posjed do sada neviđenog videosnimka, artiljerijskog gađanja Starog mosta 1993. godine.

Kako potvrđuju video snimci, granatiranje Starog mosta snimala je posada Hrvatske vojske sa utvrđenja na kulama brda Hum iznad grada. Njihova kamera u kontinuitetu prati putanje više od 50 projektila koje ispaljuje tenk HVO sa lokaliteta Stotina, tada lociranog na zapadnoj strani Bulevara iznad mostarskog naselja Kolonija. Videomaterijal prikazuje i trenutke kada članovi posade HV radiovezom navode posadu tenka da izvede što preciznija gađanja luka i temelja Starog mosta, dok svojoj znatiželjnoj komandi telefonom dojavljuju “kako se odvija i u kojoj fazi je dospjelo rušenje Starog mosta…”

 

(24sata.info)

24sata.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima