back to top

Šta je Google Imagen AI (2)?

Nije iznenađujuće da je Google razvio vlastiti generator slika koristeći umjetnu inteligenciju. Vrijedi pogledati sliku 2.

Google ima svoj model umjetne inteligencije za pretvaranje teksta u sliku (tekst u sliku) imenovan slika, a trenutna verzija je Slika 2. Vrijedi provjeriti, čak i ako niste programer ili poslovni korisnik, jer možete isprobati Imagen 2 besplatno putem Google Cloud.

Nažalost, korisnici u Hrvatskoj morat će još malo pričekati, jer Imagen 2 (još) nije dostupan u Hrvatskoj. Ali možete ostaviti svoju Google adresu e-pošte i dobiti obavijest kada će Imagen 2 biti dostupan u Hrvatskoj. Ili se možete poigrati s VPN-om i pokušati zaobići ograničenja.

Šta je Google Imagen 2?

Slika 2 je model umjetne inteligencije tekst u sliku koji je razvio i objavio Google 13. decembar 2023. Ova usluga dodaje rastuću listu generatora teksta u sliku sa AI-om, kao što su DALL-E 2, Midjourney i Stable Diffusion, sve to može odmah stvoriti iznenađujuće dobre slike iz tekstualnih opisa.

Imagen 2 napravio je ogroman korak naprijed u odnosu na svog prethodnika (Imagen) i pruža u potpunosti funkcionalni generator umjetničkog i fotorealistične slike kao i bilo koji od njegovih konkurenata. Nalazi se unutar grupe Google alata Vertex AI, kojima možete pristupiti putem svog Google Cloud računa.

Za poređenje, prva verzija slika, dostupan od maja 2022. godine, imao je ograničeno beta izdanje putem aplikacije pod nazivom AI test kuhinja. Korisnici su mogli samo eksperimentirati s generiranjem gradskih pejzaža ili likova čudovišta koji su izgledali kao nešto iz Pixarovog animiranog filma.

Imagen 2 ima karakteristike kao što su “slikanje” i “nadslikavanje”, koji vam omogućava da dodate sadržaj generiranoj slici ili proširite sliku izvan njenih granica. Ovo je karakteristika koju i ja imam DALL-E 2ali ono što izdvaja Imagen je mogućnost korištenja referentne slike prilikom kreiranja slike.

Definitivno vrijedi istražiti mogućnosti Imagen 2. Rezultati još uvijek nisu savršeni, ali je to područje na koje je Google posvetio posebnu pažnju tokom razvoja alata.

google slika

Kako isprobati Imagen 2 (kada bude dostupan u Hrvatskoj)

Slika 2 je napravljen za programere i kompanije, ali ako ste pojedinac, još uvijek ga možete isprobati tako što ćete se prijaviti za besplatni Google Cloud račun. Kliknite na dugme Počni besplatno (Započni besplatno) u gornjem desnom uglu stranice, a zatim pratite uputstva.

Morate dodatikreditna kartica za fakturisanje, ali ne biste trebali brinuti o budućim troškovima. Google jasno stavlja do znanja da vam neće biti automatski naplaćeno nakon što završi vaša besplatna probna verzija.

Nakon što ste kreirali nalog, kliknite na dugme Konzola na početnoj stranici Google Clouda, a zatim kliknite na meni (tri horizontalne linije) u gornjem lijevom kutu. U meniju kliknite na Vertex AI Vision. Kada ste na ovoj stranici, kliknite na Studio na lijevoj ploči ili kliknite na dugme Otvori Studio na desnoj strani.

šta je google imagen ai (2)?

Kako je Google trenirao Imagen AI model?

Iza kulisa, Imagen je obučen korištenjem javno dostupnog skupa podataka pod nazivom LAION-400M, u kombinaciji sa internih skupova podataka. Nisu sve kompanije sa veštačkom inteligencijom odlučile da ove informacije objave; jedan primjer je DALL-E 2.

Upotreba skupova podataka postala je i kontroverzna tema, dijelom zbog prakse prikupljanja miliona slika sa interneta. Pogotovo jesu umjetnici su kritikovali kompanije za umjetnu inteligenciju jer ne traže pristanak vlasnika slike ili umjetničkog djela prije nego što ih koriste za obuku svojih AI modela.

Imagen 2 je zabavan za eksperimentiranje

šta je google imagen ai (2)?

Tehnološkim gigantima nije trebalo dugo Google počnite eksperimentirati s modelima umjetne inteligencije. Slika 2 je još jedan generator teksta u sliku koji će sigurno biti vrlo zanimljiv za igranje (kada bude dostupan u Hrvatskoj).

Stvoriti besplatni Google Cloud račun i isprobajte ga i obavezno se registrirajte i preuzmite aplikaciju Google AI Test Kitchen vidjeti više projekata u razvoju prije drugih.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Objava Šta je Google Imagen AI (2)? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

sit.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima