back to top

ŠTA SE DEŠAVA ORGANIZMU AKO JE SEDMICU DANA BEZ ŠEĆERA

Šta se dešava u našem organizmu ako sedmicu dana ne unosimo šećer?

Srećom, nije sve izgubljeno: ukoliko ste odlučili da se posvetite sebi i počnete da se hranite zdravije, već nakon sedmicu dana primjetićete značajne promjene – i to samo zato što ne unosite šećer.

Šećer se, kao što znamo, ne nalazi samo u dezertima i slatkišima. Možemo ga pronaći i u kečapu, konzervisanom povrću, žitaricama, hljebu, pa čak i mesnim delikatesima i gotovim slanim obrocima. Sa jedne strane, šećer je izvor energije koji nam pomaže da lakše savladavamo stres, dok je sa druge on okidač za raznorazna oboljenja, manje ili više opasna, naročito ukoliko se unosi često i u velikim količinama. Šta se odigrava u našem organizmu ukoliko namirnice koje sadrže šćere izbjegavamo samo sedmicu dana? Odgovor na ovo pitanje dali su naučnici, a zaključci istraživanja objavio je portal Pronjuz.

Naša koža će nam reći “hvala”

Jedna od promjena koju su istakli naučnici vezana je za naš izgled. Naime, strukturne bjelančevine i kolagen su vrlo važni za kvalitet naše kože, a u procesu glikacije, kada se sa kolagenom i elastinom spoji glukoza, u njima dolazi do velikih promjena. Te promjene i jesu odgovorne za starenje.

  • Smanjenjem unosa šećera možemo usporiti hronične inflamantorne procese koji su povezani sa starenjem – naveli su naučnici.

Bićemo sretniji i energičniji

Iako se na samom početku može desiti da budemo nešto razdražljiviji, već nakon sedmicu dana naš organizam će se skoro potpuno navići na novi, zdraviji režim ishrane koji podrazumijeva odsustvo šećera. Osim toga, bićemo i manje tromi, a količina energije tokom dana biće stabilnija.

  • Zapravo je unos šećera okidač za depresiju – naveli su naučnici, povezujući to sa upalnim procesima koje izaziva suficit šećera u organizmu.

Uočićemo i prve promjene u tjelesnoj masi

Nakon samo sedmicu dana ishrane bez šećera biće primjetne i prve promjene u tjelesnoj masi, odnosno, doći će do prvog gubitka neželjenih kilograma. Pri izbalansiranoj ishrani i umjerenoj fizičkoj aktivnosti, za samo sedam dana može se “istopiti” 1 kilogram masti, što je sasvim zadovoljavajuće i svakako zdravije od naglog gubitka težine.

  • Realno je da su rezultati vidljivi nakon samo nedjelju dana ukoliko se šećeri potpuno izbace iz ishrane – uvjeravaju stručnjaci.

ŠTA SE DEŠAVA ORGANIZMU AKO JE SEDMICU DANA BEZ ŠEĆERA first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima