Stanari zgrada oštećenih prilikom požara na “Kvadrantu”: Niko nam nije pomogao

Stanari nagorjelih i teško oštećenih zgrada u požaru na pijaci Kvadrant, u ulici Radenka Abazovića, žele obavijestiti javnost o novom saopštenju. Navode da su prepušteni na milost i nemilost, samima sebi, te žele upoznati javnost s onim kroz šta prolaze.

– “Danas je tačno mjesec dana otkako se dogodio nemili događaj uzrokovan velikim požarom unutar pijace “Kvadrant”. Stanari zgrada u ulici Radenka Abazovića imaju potrebu da obavijeste javnost o problemima s kojima se suočavaju. Kao što je velika većina javnosti upoznata, stanari zgrada u ulici Radenka Abazovića pretrpjeli su ogromnu štetu u navedenom požaru koji je krenuo s navedene pijace. Još uvijek se nadležne insititucije nisu oglasile o stvarnom uzroku požara, a preduzeće Tržnice-Pijace, uprkos tome, nastavlja s dovlačenjem starih i nagorjelih boksova na istu lokaciju, pokušavajući ih dotjerati u „prihvatljivo“ stanje kako bi isti počeli s radom. S obzirom da je u BiH sigurnost na posljednjem mjestu, ne čude nas najave svih nivoa vlasti da će pijačna djelatnost uskoro početi s radom.  To što se stanari zgrada u navedenoj ulici opravdano boje za vlastitu sigurnost i svoju imovinu, ne interesuje nikoga, pogotovo izvršnu vlast u Kantonu Sarajevo jer su stanari za njih, očigledno, građani drugog reda” – navodi se u saopštenju.

Stanari navedenih zgrada, već mjesec dana svjedoče, kako kažu, raznim saopštenjima od strane nosilaca izvršne vlasti kako će ih saslušati, međutim, do današnjeg dana njima se niko od nosilacaca izvršne vlasti nije obratio.

12.11. stanari su na protokolu Općine Novi Grad podnijeli službeni zahtjev za prijem kod općinskog načelnika, Semira Efendića.

Smatrali smo da je to formalnost, s obzirom da nam je načelnik Efendić pun optimizma, dan nakon požara, rekao da nam stoji na raspolaganju, da će nam pomoći i da će razgovarati s nama. Do danas nismo dobili odgovor i termin za sastanak. Premijer UK je rekao da će sa stanarima održati sastanak kako bi se dogovorili o načinima saniranja štete na navedenim zgradama – ističu u saopštenju.

Navode da ni do ovog sastanka nije došlo, kao ni do uspostave dogovora s direktorom preduzeća Tržnice-pijace, Jasminom Terovićem.

Obzirom da su svi nivoi vlasti očigledno stali na stranu nezakonitosti, anarhije i uspostave pijačne djelatnosti, bez utvđenog uzroka požara i bez adekvatnih sigurnosnih mjera, stanari zgrada u ulici Radenka Abazovića im poručuju da od danas tu istu mantru koriste i na svim javnim istupima. Nemojte nas više spominjati, nemojte nam pružati lažnu nadu i nastavite sa vašim radom onako kako ste radili do sada. Građani su vaš poslodavac i oni su tu da cijene vaš rad. Mi smatramo da svi građani ovog Kantona zaslužuju jednak tretman. Nismo niti jednim postupkom zaslužili da nas ovako odbacite i tretirate i na sve to da nas i lažete. To ide vama na čast, a mi ćemo svoju borbu nastaviti pravnim putem. Mi vjerujemo da je ovo pravna država i borit ćemo se svim raspoloživim sredstvima da se poštuje slovo zakona i propisane protupožarne procedure. Mi smo bili za razgovor i dogovor, ali vi očigledno niste – zaključuju stanari u njihovom saopštenju.

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima