back to top

Što je Rimac nudila Uskoku? “Mogu vam dati tri ministra, Turudića…”

Kako je jučer objavio Nacional, Josipa Pleslić (bivša Rimac) poslala je dopis ministrima Davoru Božinoviću i Ivanu Malenici te ravnatelju Markiću u kojem tvrdi da je Uskok od nje tražio da lažno svjedoči protiv Turudića, piše index.hr.

Vanja Marušić, kao tadašnja ravnateljica Uskoka, planirala je u ljeto 2021. kazneno goniti i službeno optužiti Ivana Turudića, suca Visokog kaznenog suda i aktualnog vladinog kandidata za glavnog državnog odvjetnika, za zloupotrebu položaja i ovlasti zbog sumnje da se neprimjereno umiješao u kazneni postupak protiv Ivana Inje Bašića.

Uskok tvrdi da je htjela utopiti Turudića

Jučer poslijepodne se o tome oglasio i sam Uskok, čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

“U tjedniku Nacional od 6. veljače 2024., na stranicama 8. – 12., objavljen je tekst pod naslovom “Josipa Pleslić: Uskok mi je nudio nagodbu. Ključan uvjet bio je da optužim Turudića. Odbila sam, ne mogu protiv njega lažno svjedočiti” u kojem je citirana izjava Josipe Pleslić kako joj je USKOK u više navrata nudio nagodbu u kojoj bi, bez obzira da li je to istina ili ne, njezin iskaz protiv Ivana Turudića bio ključan uvjet za nagodbu”, priopćio je Uskok.

“Radi istinitog informiranja javnosti navodimo kako su u ovom Uredu u više navrata vođeni razgovori u pravcu mogućeg sklapanja sporazuma stranaka (državnog odvjetnika, okrivljenice i njezine braniteljice) koji u konačnici nije sklopljen. Napominjemo da se radi o institutu propisanom Zakonom o kaznenom postupku te da je postupak pregovaranja s imenovanom okrivljenicom u cijelosti vođen u skladu s odredbama navedenog zakona”, stoji u priopćenju.

“O tome raspolažemo odgovarajućim pismenima”

“Posebice naglašavamo kako su pregovori u Uredu započeti na inicijativu braniteljice okrivljenice te su vođeni u njezinoj prisutnosti, a Ured o navedenome raspolaže odgovarajućim pismenima. Opisano postupanje Ureda u skladu je i s Naputkom Glavnog državnog odvjetnika o sporazumijevanju koji je donesen upravo u cilju transparentnosti postupanja”, stoji u priopćenju Uskoka.

“Stoga odlučno odbacujemo tvrdnje o bilo kakvom neprimjerenom ili nezakonitom postupanju ovog Ureda. Također ističemo kako USKOK nije izvor poruka objavljenih u medijima”, zaključuje Uskok u priopćenju.

Rimac nudila USKOK-u: Mogu vam dati tri ministra i Turudića, ali hoću manje od 5 godina zatvora

Jutarnji je sada objavio da je Rimac Uskoku nudila odavanje informacija o ministrima, Turudiću i drugim lokalnim dužnosnicima u zamjenu za manju zatvorsku kaznu.

“Mogu vam dati tri ministra, suca Ivana Turudića te desetak nižih lokalnih dužnosnika, no želim da mi jedinstvena kazna za sve za što me optužujete bude manja od pet godina”, nudila je to Rimac Uskoku 2021, tvrdi Jutarnji. Pregovori su, kako piše Jutarnji, zapeli upravo na tome što je kazna koju je Rimac tražila bila preniska za kaznena djela za koja je osumnjičena.

O kojem slučaju se radi i zašto je to sad aktualno?

Kako podsjeća N1, iz ovih dana objavljenih poruka jasno je da su se Rimac i Turudić susreli baš u vrijeme kada je bio aktualan slučaj Inje Bašića. Inače, riječ je o bratu Milenka Bašića, investitora u vjetropark Krš-Pađene, koji je kasnije optužen zajedno s Josipom Rimac za korupciju pri realizaciji tog golemog projekta.

Inja Bašić uhićen je 5. prosinca 2019. te mu je odlukom suca istrage bio određen istražni zatvor dok je Uskok protiv njega i ostalih osumnjičenih za malverzacije prilikom uvoza i prodaje skupih automobila otvorio istragu. Prema porukama što ih je objavio Jutarnji list, 8. siječnja 2020. u 10.30 Rimac odlazi na sastanak s Milenkom Bašićem, da bi nakon toga sastanka kontaktirala Turudića.

Susret na Županijskom sudu

“Pa di si družeeeee. Trebam te”, na što Turudić odgovara u istoj minuti “Dođi do mene sutra”. Rimac pita: “Kada?” Turudić odgovara protupitanjem: “9?”, na što Rimac potvrđuje: “Možeeeeee” te dodatno pita: “Ti si tamo na županijskom? Nisi mijenjao ured.” Turudić odgovara potvrdno: “Da da.” Upravo u vrijeme kad razmjenjuje poruke s Turudićem, Rimac je u svoj mobitel unijela bilješku s imenima tužitelja i suca istrage koji su bili nadležni za predmet Inje Bašića.

Da je na sastanak išla po nalogu Milenka Bašića vidljivo je i iz poruke kojom Rimac Milenka Bašića obavještava o svakom svom koraku, pa tako i o odlasku na sud. Na sam dan sastanka 9. siječnja 2020. u 8:39, 20-ak minuta prije nego što će ući na Županijski sud, Rimac šalje poruku Milenku Bašiću: “Jutroooo. Ja idem sad na onu kavu…. u 10 se vidimo po dogovoru”, a Bašić joj odgovara “ok”.

Što Turudić kaže na to?

Turudić je pred saborskim Odborom za pravosuđe tvrdio kako je prekinuo razgovor s Rimac nakon što mu je rekla da se ne radi o njezinom predmetu. O kojem predmetu se radilo nije se mogao sjetiti.

Istražitelji su, prema informacijama do kojih je došao N1, doista provjeravali kontakte Rimac i Turudića. Dok je pokušavala sklopiti nagodbu i proći s čim blažom kaznom, Josipa Pleslić ex Rimac ponudila im se kao svjedok.

The post Što je Rimac nudila Uskoku? “Mogu vam dati tri ministra, Turudića…” appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima