STRUČNJACI OTKRILI KAKO HLADNO VRIJEME UTIČE NA ZDRAVLJE: POVEĆAVA RIZIK ČAK I OD OVE BOLESTI

Neočekivani načini na koje hladno vrijeme može da utiče na naša tijela:

Promrzline

Kada govorimo o promrzlinama, nižim temperaturama nisu žrtve samo intimni dijelovi. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, herpes najčešće pogađa nos, uši, obraze, bradu, prste na rukama ili nogama.

Promrzline se tretiraju kao povreda tijela uzrokovana smrzavanjem. Simptomi obično počinju tako što se u pogođenim dijelovima osjeća hladnoća zajedno sa probadanjem ili pulsirajućim bolom.

Ovo je faza poznata kao promrzline, gdje koža postaje utrnuta i bijela. Dugotrajno izlaganje hladnoći uzrokuje oštećenje tkiva. Zahvaćeno područje može biti tvrdo i smrznuto, ali će postati crveno i imati plikove kada se odmrzne.

STRUČNJACI OTKRILI KAKO HLADNO VRIJEME UTIČE NA ZDRAVLJE: POVEĆAVA RIZIK ČAK I OD OVE BOLESTI

Ovo se naziva površnim smrzavanjem, jer utiče na gornje slojeve kože i tkiva. Liječenje je potrebno, ali nije tako ozbiljno kao duboke promrzline, koje mogu da izazovu oštećenje tetiva, mišića, nerava i kostiju.

Ugrušci krvi

Nisu svi zdravstveni problemi u vezi sa prehladom uzrokovani izlaganjem niskim temperaturama, važna je i temperatura vašeg doma jer je napolju hladnije.

Britanska agencija za zdravstvenu bezbjednost saopštila je da „naša tijela vode stalnu bitku“ da bi održala temperaturu na oko 37,5 stepeni, a ćelije i organi su zaštićeni od oštećenja.

Dodaje se da kada počnemo da se hladimo, krv nam postaje gušća, što može dovesti do zgrušavanja krvi. Krvni ugrušci mogu biti ozbiljni ako se ne liječe, što dovodi do opasnih zdravstvenih događaja kao što su moždani udar i srčani udar.

Problema sa disanjem

Mnogi od nas drže svoje prozore dobro zatvorenim tokom dana kako bi spriječili hladan vazduh. Možda mislite da je noć pravo vrijeme da otvorite prozor i provjetrite sobu, jer ste ušuškani ispod pokrivača.

Ali „Met Office“ je upozorio da je važno da vaša kuća bude topla, a prozor spavaće sobe zatvoren u hladnim zimskim noćima.

-Udisanje hladnog vazduha može biti loše za vaše zdravlje jer povećava rizik od infekcija grudnog koša“, kaže se.

Hladan vazduh „može da izazove sužavanje vaših disajnih puteva, povećavajući količinu sluzi koju proizvodite i otežavajući disanje.

-Hladan, suh vazduh također može da iritira vaše disajne puteve i pogorša simptome kao što su kašalj i kratak dah“, dodaje se.

Oslabljen imunitet

STRUČNJACI OTKRILI KAKO HLADNO VRIJEME UTIČE NA ZDRAVLJE: POVEĆAVA RIZIK ČAK I OD OVE BOLESTI

Hladnoća također može uticati na sposobnost vašeg tijela da se bori protiv infekcija, kaže UKHSA.

-Zato vidimo više smrtnih slučajeva od infekcija kao što je upala pluća u sedmicama nakon hladnog vremena, a stanje pluća i kašalj mogu prerasti u ozbiljnije probleme“, objašnjava se.

Hladan vazduh može otežati borbu protiv respiratornih infekcija poput prehlade i gripa, a također je i način na koji se štitimo od hladnijeg vremena koje nas može izložiti riziku.

Provođenje više vremena u zatvorenom prostoru zapravo može pomoći u širenju respiratornih infekcija.

Bol u leđima

Ako osećate da vam se bol u donjem dijelu leđa pogoršava kada je napolju hladno, ne zamišljate to.

Iz „Johns Hopkins Medicine“ smatraju da „bol u leđima zapravo može biti povezan sa barometarskim pritiskom i spoljašnjom temperaturom. Promjene pritiska ponekad mogu izazvati bol u zglobovima koji boluju od artritisa, uključujući kičmu“.

Dodaje da vaši zglobovi reaguju na okolinu, a hladnoća ih čini ukočenijim i sklonijim povredama.

STRUČNJACI OTKRILI KAKO HLADNO VRIJEME UTIČE NA ZDRAVLJE: POVEĆAVA RIZIK ČAK I OD OVE BOLESTI first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima