Superbol LVIII 2024

Daleko najpopularniji sport preko bare, popularni američki nogomet NFL ima svoje finale koje prati cijeli planet, a ovo sljedeće održat će se 11. veljače 2024. godine na stadionu Allegiant u Nevadi, domu Las Vegasa Napadači.

NFL Super Bowl povijest i činjenice

Prvi Super Bowl datira iz 1902. godine kada je održan takozvani Rose Bowl, nazvan po istoimenom stadionu u Pasadeni na kojem se održavao.

Zdjela je dobila ime prvenstveno zbog oblika stadiona koji je bio u obliku zdjele, a naziv Rose (Ruža) jer je bila dio takozvanog Turnira ruža u Pasadeni. Prvi put u povijesti održan je kao susret najbolje momčadi Zapada i Istoka.

U vrijeme kad je Super Bowl službeno imenovan 1960. godine, termin bowl već je bio dobro prihvaćen za finale sveučilišnog nogometa, gdje su Orange Bowl, Sugar Bowl, Cotton Bowl i Sun Bowl bili popularni.

Od 1920-ih NFL se uspio održati protiv raznih novoformiranih nogometnih liga, sve do 1960-ih kada su dobili ozbiljnog konkurenta po popularnosti i kvaliteti, AFL (American Football League). Već 1961. godine sjedište AFL-a poslalo je NFL-u ponudu za takozvanu utakmicu za apsolutnog prvaka ove dvije lige.

Ova ideja je prvi put realizirana tek 1966. godine i nazvana je First World Championship Game NFL VS AFL i igrala se između Kansas City Chiefsa i Green Bay Packersa, a Packersi su pobijedili 35-10.

Nakon što su Green Bay Packersi osvojili prva dva finala, pojavila se mala zabrinutost oko spajanja dvaju natjecanja, budući da nisu bili sigurni da AFL timovi mogu parirati kvaliteti NFL timovima.

superbol lviii 2024
Super Bowl LVIII 2024

Ali kada su u trećem Super Bowlu AFL-a New York Giantsi pobijedili favorizirane Baltimore Coltse u Miamiju. U sljedećem i posljednjem Super Bowlu prije spajanja dviju liga, Kansas City Chiefsi pobijedili su NFL Minnesota Vikingse 23-7.

Od sezone 1970. momčadi su bile podijeljene u dvije konferencije u prvoj konferenciji, tzv. AFC (American Football Conference) bile su sve momčadi bivše AFL te Baltimore Colts, Pittsburgh Steelers i Cleveland Browns. U drugoj konferenciji, koja se zvala NFC (National Football Conference), bile su sve preostale NFL momčadi.

Tada je odlučeno da će se pobjednici ove dvije konferencije natjecati u finalnoj utakmici, takozvanom Super Bowlu. Trofej pobjednika nazvan je “Trofej Vince Lombardi” po pokojnom treneru Green Bay Packersa koji je osvojio prva 2 trofeja Super Bowla. Ovaj trofej i danas nosi njegovo ime.

Rekordi NFL Super Bowla

Najuspješnije momčadi u povijesti Super Bowla su New England Patriotsi sa 6 pobjeda i 5 poraza u borbi za trofej. Pittsburgh Steelersi također imaju 6 trofeja dok imaju samo 2 poraza u finalima.

Što se igrača tiče, svjetski poznati bek Tom Brady je vjerojatno bez konkurencije sa 7 osvojenih Super Bowla, više od bilo kojeg drugog igrača ili franšize. Evo još nekoliko zanimljivih rekorda vezanih uz Super Bowl:

  • Najviše MVP priznanja (5) – Tom Brady
  • Najviše gubitaka (5) – Glenn Parker, Cornelius Bennett i Gale Gilbert
  • Najviše uzastopnih trofeja (3) – Ken Norton Junior
  • Naslovi osvojeni u 3 različita desetljeća – Tom Brady (2000-e (3), 2010-e (3) I 2020.
  • Najstariji igrač 43 godine i 199 dana – Tom Brady 2020
  • Najviše Super Bowl bodova (48) – Jerry Rice
  • Najviše poena u jednoj utakmici (20) – James White i Jaylen Hurts
superbol lviii 2024
Super Bowl LVIII 2024

Gdje se igra Super Bowl?

Finale Super Bowla igra se u Nevadi na Allegiant stadionu Las Vegas Raidersa 11. veljače. Kao i svake godine, bit će ovo spektakl svjetskih razmjera.

Stadion Allegiant ima kapacitet od 65.000 ljudi i može se proširiti na 71.835 mjesta, što se očekuje za finale ovog 58. Super Bowla. Ako se želite kladiti na pobjednika ovog Super Bowla, otvorite račun kod provjerene tvrtke i odaberite svog favorita.

Ovo je najočekivanija sportska igra na američkom tlu, a mnogi kažu i jedna od najvećih na svijetu. Tko će biti pobjednik ostaje za vidjeti.

nodejs.rs

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima