Svećenik vandalskim činom rasplakao mališane: Uništio izrezbarene bundeve koje su djeca pripremala za Noć vještica


Jaromir Smejkal, svećenik iz češkog sela Kurdejova, uništio je izrezbarene bundeve koje su djeca pripremila za Noć vještica i rasplakao djecu. Fotografije uništenih bundeva osvanule su prošlog tjedna na Facebook stranici sela, ali tada nitko nije znao tko je to učinio.

“Naša povorka bundeva i lampiona protekla je u odličnoj atmosferi punoj dječjeg oduševljenja, a vjerujemo da su se i odrasli fantastično zabavili gledajući oduševljenje u očima mališana. Dotičnog vandala vjerojatno nećemo pronaći koji je djeci pokvario veselje, ali vjerujemo da čita ovaj post i da mu je muka od samog sebe”, napisali su mještani na Facebooku.

Mališani su bili jako tužni što su im tikve uništene, a neki su i plakali, a komentari su preplavili društvene mreže. Nakon toga netko je ponovno nasrnuo na bundeve, a nakon što je bijes mještana počeo rasti, doznaje se da je počinitelj svećenik.

Svećenik je uputio otvoreno pismo u kojem se brani kako bi drugačije postupio da je znao da su bundeve rezbarila djeca.

“Izlazeći u nedjelju navečer iz župnog dvora, vidio sam brojne simbole sotonske svetkovine Noći vještica postavljene ispred našeg svetišta. Postupio sam prema svojoj vjeri i dužnosti oca i zaštitnika djece koja su mi povjerena te sam te simbole uklonio”, napisao je.

Dodao je kako smatra da je tradicija Noći vještica začeta u “modernom poganskom svijetu” kao protuteža katoličkom blagdanu Dušnom danu, tvrdi Smejkal, koji je inače župnik rimokatoličke crkve sv. Krstitelj.

„Međutim, pokušajte zapamtiti da je moja dužnost kao autoriteta i svećenika zaštititi djecu i obitelji od skrivenog zla“, nastavio je.

Zanimljivo, ispriku djeci uputila je i biskupija Brno čiji su predstavnici osudili Smejkalov čin, navodi “Index”.


pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima