back to top

The Telegraph: Bosna i Hercegovina zemlja je neiskvarenih lokacija

Ova zemlja je domaćin neiskvarenim lokacijama, mirnim nacionalnim parkovima i neobičnoj kulturi – za frakciju cijene Dubrovnika ili Barcelone, tako počinje članak u britanskom Telegraphu o Bosni i Herecegovini.

Potražite gradski odmor bez gužvi u jednom od najpopularnijih evropskih destinacija – Dubrovniku, Barceloni ili Rimu – i teško ćete pronaći bilo kakvu naznaku “bijega iz sezone”. Sigurno, ti gradovi su tiši izvan školskih praznika, ali dok god sunce sija i kruzere iskrcavaju putnike, ove klasične destinacije privlače gomile tokom cijele godine. Njihove visoke cijene ostaju nepromijenjene.

Međutim, pogledate li prema istoku, često se zanemaruju lokacije u Bosni i Hercegovini. Iako su jeftini autobusi iz Hrvatske povećali broj posjetitelja u posljednjih nekoliko godina (18 funti u jednom smjeru), većina dolazi tokom ljetnih mjeseci i zadržava se samo dan ili dva. To je nepravda ne samo prema ovoj predivnoj zemlji već i prema vašem bankovnom računu – boravak ovdje košta manje od polovine cijene najbliže hrvatske alternative.

Inspirisan njegovom nedovoljno cijenjenom reputacijom i obećanjem za moj novčanik, nisam tražio dalje od ovog balkanskog autsajdera za bijeg izvan glavne sezone s razlikom.

Grad čuvara mostova

Od svoje izgradnje u 16. vijeku, most Stari Most, zbog kojeg povijesna prijestolnica Hercegovine, Mostar – što znači “čuvar mosta” – duguje svoje ime, uvijek je bio poseban lokalnom stanovništvu. Kada je bombardiran 1993. godine tokom rata, to je bilo kao “gubitak rođaka”, kako je rekla moja vodičica Amna – koja se pridružila hiljadama drugih koji su pobjegli iz sukoba, kako bi se vratili nakon ponovnog otvaranja mosta 2004. godine.

Ali, tek u proteklih deset godina Stari Most i grad koji on čuva privukli su interesovanje izvan lokalnih granica. U neposrednoj blizini nalaze se sinagoge, crkve, katedrale i džamije – najveličanstvenija je Džamija Koski Mehmed Paše iz 17. vijeka. Nakon penjanja uskim stepeništem minareta (ulaz 12 €/10 £), nagradila sam se neusporedivim pogledima na Mostar i okolne Dinarske Alpe. Pet puta dnevno, adhan (poziv na molitvu) počinje odatle i poplavi dolinu, budeći svoje bratstvo da se pridruže u salatu dok teče nizvodno.

Posjetitelji mogu dobiti prvu stolicu za gledanje ovog hipnotišućeg hora uz kafu u Terasa, krovnom baru u starom bazaru. Oivičen Stari Most i Koski Mehmedom, vidikovac Terase je često prisutan na Instagramu. Posjetite ga u jesen i ne samo da ćete izbjeći ljepljivu julske vrućinu koja izbija iz kamene gradske zidine (40℃ nije neobično), nego nećete morati natezati se za stolom pored prozora.

Na 20-minutnoj vožnji udaljen je Blagaj, gdje se lijepa Derviška kuća prijanja uz obalu izvora Bune. Dalje niz rijeku Neretvu je utvrđenje Počitelj iz 16. vijeka, a dva sata dalje na jugoistok je prirodni park Kravica (ulaz 10 €/8,70 £), domaćin odgovora zemlje na Niagaru. Velika atrakcija tokom ljeta, ove veličanstvene vodopade je znatno manje gužve u jesen – a možda čak i ljepši, okruženi crvenecim florom.

Recepti stari 500 godina

Bosanska hrana je jednako bogata kao što je jeftina – savršena jesenja hrana. Osmansko carstvo je ostavilo svoj trag ovde, kao i na grčkoj i turskoj kuhinji, a osnova svakog pravog bosanskog jela je jednostavnost. Obrok po izboru za svakog prvog posjetitelja je voljeni ćevapi, obilna pita punjena blago začinjenim ćevapima, kockicama sirove bijele luka i ajvarom (bosanski potpisni papričasti sos) za ukus. To je popularan ručak za poneti, kao i burek, kore sa povrćem, krompirom, sirom ili voćem. Pronašao sam ih svuda u buregdžinicama (lokalnim pekarama) u starom dijelu Sarajeva. Oprano sa Sarajevskim pivom ili bosanskom kafom, najveći račun koji sam platio za cijeli ručak bio je 5 funti – plakao sam po povratku u Dubrovnik, kada je sendvič BLT i Coca-Cola koštala četiri puta više.

Gdje se istok susreće sa zapadom

Osmanska prijestolnica Sarajevo nije tako slikovita kao Mostar, a njeni glavni lokaliteti su više razasuti, ali i dalje je lako povezati tačke koristeći jeftin javni prevoz grada (2,30 funti dnevno).

Krenuo sam istraživati u starom dijelu grada i pronašao spoj grandioznih osmanskih ostataka, sinagoga, crkava i austro-ugarskih kuća, živahni bazar i tradicionalne kafane duž kaldrmisanih ulica. Mnogi posjetitelji odluče prošetati stazom sjećanja prateći zvuk kucanja metala do Kazandžiluka, poznatog i kao “Ulica Bakrača”. Ovdje, majstori spretno oblikuju bakrene listove u setove za kafu, svjetiljke i razne sitnice, kao što to čine već stoljećima. Odatle, brza šetnja uzbrdo do Kalemegdana iz 18. vijeka nagradila me još jednom pristupačnom pauzom za kafu s pogledom na cijeli grad – hladne jesenske temperature su dobrodošla klima za tu šetnju (prosječno ispod 15℃, umjesto +24℃ u julu).

Ratne rane

Moguće je posjetiti razne muzeje u Sarajevu i Mostaru kako biste razumjeli šta se dogodilo ovdje sredinom 1990-ih, ali da biste zaista dobili uvid, razgovarajte s lokalnim stručnjakom.

Bivši časnik u Bosanskoj vojsci, Adnan Ljumić sada vodi ture ratnih područja (60 €/50 £), dijeleći priče o sukobu i vodeći turiste da se sretnu s onima koji su doživjeli strahote masakra u Srebrenici. Ručao sam s parom koji je izgubio više od 70 članova porodice u genocidu. Naš razgovor se kretao između oca koji je prisiljen kopati svoju vlastitu grobnicu i kako je Manchester City nastupao prošle sedmice. U tome leži snažna poruka turistima: priznajte rat, ali se ne zadržavajte na tome. Riječima Adnana: “Moramo podijeliti ono što se ovdje dogodilo, ali Bosna je mnogo više od toga.”

Divlji konji i prašume iz prahistorije

Oko 40 posto Bosne pokriveno je borovim, bukovim i hrastovim šumama – nedovoljno cijenjeni teren za planinarenje, vožnju bicikla i kampovanje u svežim jesenskim vremenima. Najpoznatiji je Nacionalni park Sutjeska (kampiranje od 9,50 €/8 £ po noći), blizu crnogorske granice, tri sata udaljen od oba grada. Dom je jedne od dvije preostale prašume u Evropi i najvišeg vrha zemlje, Vrana (2.074m).

Od oktobra, šume se oblače u svoje najljepše boje. Kada se ogledaju u planinskim jezerima, sličnost s kanadskom divljinom je zanimljiva. Možda još čudnije je procvat divlje populacije konja – vidite ih na foto safari turi na Kruzi visoravni iznad grada Livna (40 €/35 £ po osobi s Divljim konjima Livno) za trajno sjećanje na ovu neočekivanu evropsku skloništu.

 

 

(033.ba)

biznis.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima