back to top

Tradicionalni novogodišnji uspon na vrh Trebevića 1. januara

Stanica planinarskih vodiča Sarajevo najavila je za 1. januar naredne kalendarske godine novogodišnji uspon na najviši vrh Trebevića, a sudionici te tradicionalne aktivnosti tako postaju dio historije bh. planinarstva.

Za 70. novogodišnji uspon na vrh Sofe, 1.629 metara nadmorske visine, planiran je pravac Ravne – Dobra Voda – vrh Sofe – Ravne. Za potrebe tog uspona bit će angažirani certificirani planinarski vodiči, a na sudionike se apelira da se pridržavaju planinarskog kodeksa i uputa na terenu.

Preporučuje se oprema za zimske uslove (topla odjeća, kapa, rukavice, gležnjaci, hodački štapovi,…), a u slučaju loših vremenskih prilika, organizator zadržava pravo izmjene rute ili otkazivanja uspona.

Novogodišnji uspon na najviši vrh Trebevića prvi put je održan 1. januara 1950. godine, u organizaciji sarajevskih planinarskih društava. Uspon je tradicionalan i prekidan je samo u periodu od 1993-1996. godine, zbog rata u BiH. Obnovljen je od 1997. godine zahvaljujući entuzijazmu sarajevskih planinara Isaku Bešiću, Kemalu Ćustoviću, Braci Babiću i Kemaludinu Mutapčiću.

Ljubitelji prirode biraju planine, tačnije planinarske domove, kao omiljenu destinaciju i za doček nove kalendarske godine. Tamo u ugodnom ambijentu i uz dobro društvo mogu uživati po znatno povoljnijim cijenama nego u gradu. I u toj najluđoj noći u planinarskim domovima ponajviše borave planinari, zajedno sa porodicom i prijateljima. Osim hrane koju ponesu sa sobom mogu dogovoriti sa domarom da pripremi određene vrste jela, možda malo svečaniju trpezu nego je to uobičajeno u takvim objektima.

A kako planinari svaku priliku iskoriste za boravak u prirodi, pa i novogodišnje praznike, jutro poslije dočeka obično krenu planini u pohode. Tako postoji nekoliko tradicionalnih novogodišnjih uspona, poput npr. uspona na vrh Sofe (Trebević), Malu Ćabu (Treskavicu), Osječenicu, Golo Brdo, Igman, Vlašić, Konjuh…

Doček Nove godine u domovima Udruženja planinarsko društvo (UPD) Bjelašnica je i ovaj put u punom kapacitetu, a u kratkom roku je rezerviran raspoloživi smještaj. Mnogo planinarskih društava i planinara iz BiH, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore se javilo za njihove ponude.

– Ove godine potpisan je sporazum o saradnji između Udruženja planinarsko društvo Bjelašnica i Gorske službe spašavanja Novi Grad, te je svečana atmosfera već u planinarskom domu Javornik. Slavlje će biti nastavljeno i dočekom Nove godine – navode za Fenu iz UPD Bjelašnica.

Kako ističu, doček Nove godine u planinarskom domu Hrasnički Stan više nije samo proslava kalendara, već i duboko ukorijenjena tradicija koja njeguje ljubav prema prirodi, zajedništvu i dobrom provodu.

– Domar i pomoćno osoblje svake godine ulažu trud u pripremu tradicionalnih jela i raznih kolača što je i jedan od razloga popunjenih kapaciteta u ovom domu već u novembru – naglašavaju.  

Poseban šarm dočeka Nove godine, u planinarskom domu Stanari, je u tradiciji da se, već prvog januara, krene na planinarenje do vrha Hranisava. Ta planinarska tura obećava nezaboravan pogled na zimski pejzaž i druženje.

Ljubitelji prirode tradicionalno ukazuju na važnost zaštite planina u Bosni i Hercegovini, te apeliraju na odgovorno ponašanje prema prirodi. 

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima