TRAUMA KOJA SE DUGO NEĆE IZLIJEČITI: POLA GODINE NAKON MASAKRA U OSNOVNOJ ŠKOLI U BEOGRADU

TRAUMA KOJA SE DUGO NEĆE IZLIJEČITI: POLA GODINE NAKON MASAKRA U OSNOVNOJ ŠKOLI U BEOGRADU

Ovo je prema jednoglasnom mišljenju srbijanske javnosti bio najstrašniji zločin u mirnodopskim uslovima u zemlji.

Prema istrazi, dečko koji je počinio ove strašne činove pažljivo je planirao svoj zločin. Srbijansku javnost je dodatno šokiralo saznanje da je maloljetnog ubicu njegov otac godinu dana pre zločina učio pucanju u jednoj beogradskoj streljani, a ovo je bilo predstavljeno kao obična sportska aktivnost, a niko nije prijavio policiji niti bilo kojem nadležnom organu.

RODITELJI I ORUŽJE

Istraga je također otkrila da roditelji maloljetnika nisu adekvatno čuvali oružje i municiju, što je omogućilo K. K. da dođe do njih bez većih problema.

Prema pretpostavkama srbijanske policije, K. K. je 1. maja, samo dva dana prije zločina, napunio šest okvira municije sa ukupno 92 metka za pištolje “Češka zbrojevka” i “Ruger”. Onda je sakrio municiju u svojoj sobi i 3. maja, na dan masakra, stavio je u svoj ruksak i odnio je u školu sa sobom.

Kada je stigao u školu, dečko je pucao u hodniku, ubivši radnika obezbjeđenja, dvije učenice koje su bile za stolom za dežurstvo, i učenicu koja je stajala ispred klavira u holu. Nažalost, nijedna od njih nije preživjela.

Zatim je nastavio prema kabinetu istorije, gdje je bio nastavnik istorije, student na praksi i 23 učenika iz istog razreda. Pogodio je 45 puta.

U učionici je ubio petoro i ranio šestoro djece i nastavnicu historije, a jedno od ranjenih djece preminulo je u bolnici 12 dana kasnije.

Prema izjavama načelnika Policijske uprave za Beograd, Veselina Milića, dječak je nakon pucnjave izašao iz učionice, otišao do školskog dvorišta, izbacio okvir iz pištolja i pozvao policiju, nakon čega je uhapšen.

Milić je na konferenciji za novinare na dan masakra istakao da je dječak priznao da je sam planirao da ubije svoje školske drugove.

TRAUMA KOJA SE DUGO NEĆE IZLIJEČITI: POLA GODINE NAKON MASAKRA U OSNOVNOJ ŠKOLI U BEOGRADU

SPISAK U LADICI STOLA

Milić je također napomenuo da je u dečakovom stolu u porodičnom stanu pronađena skica koja izgleda kao da je iz video igre ili horor filma. Skica detaljno opisuje kako je dječak planirao kako da uđe, u koju učionicu i koje dijete da ubije.

Milić je čak, u prisustvu srbijanskog ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, pokazao spisak na kojem su bila ispisana imena učenika koje je dječak planirao ubiti. Ovo je izazvalo ogorčenje u dijelu javnosti, jer se smatralo da je takav potez dodatno ugrozio sigurnost djece koja su bila na spisku, a preživjela su masakr.

Tri mjeseca kasnije, Uroš B. (21) je izvršio masakr u selima Malo Orašje kod Smedereva i Dubona kod Mladenovca, koristeći automatsku pušku “kalašnjikov” i pištolj, ubivši devet osoba, od kojih su dvije bile maloljetne. Pokušao je ubiti još 20 ljudi, ranivši njih 12.

GRAĐANSKI PROTESTI

Potraga za Urošem trajala je čitavu noć, a uhapšen je narednog jutra kod Kragujevca gdje se skrivao kod rođaka. Taksista ga je odvezao do tamo, nakon što ga je oteo i prijetio mu smrću ukoliko ga ne odvede na željeno mjesto.

Ova dva masakra su pokrenula talas građanskih protesta pod nazivom “Srbija protiv nasilja”, koji se održavaju u Beogradu i drugim gradovima Srbije već 26 uzastopnih nedelja bez prestanka.

Jedan od zahtjeva protesta je utvrđivanje institucionalne odgovornosti i smjena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina zbog toga što je bezbjednosni sistem Srbije zakazao prije i tokom oba masakra.

Srbijanska vlast tvrdi da “sistem nije zakazao”, iako je policijska istraga otkrila da je Uroš B., izvršilac drugog masovnog ubistva, bio poznat po bahatom i agresivnom ponašanju, ali nikada nije odgovarao za svoje postupke jer ga je štitio njegov otac, potpukovnik Vojske Srbije.

Gašić i Vulin nisu smijenjeni niti su podnijeli ostavke, a ostavku je podnio samo ministar prosvjete Branko Ružić, četiri dana nakon masakra u školi.

Ova dva masakra su također pokrenula dvomjesečnu akciju predaje legalnog i ilegalnog oružja policiji, tokom koje su predati više od 82.000 komada oružja, više od 26.000 komada minsko-eksplozivnih sredstava i više od 4,2 miliona komada municije.

TRAUMA KOJA SE DUGO NEĆE IZLIJEČITI: POLA GODINE NAKON MASAKRA U OSNOVNOJ ŠKOLI U BEOGRADU
Cvijeće ispred škole Foto: Armin Durgut/PIXSELL

POSLJEDICE MASAKRA

Kao posljedica masakra, prema izjavi vlasti, sada je prisutno nekoliko uniformisanih policajaca u svakoj školi u Srbiji. Prva sedmica školske godine 2023/24. bila je posvećena razvijanju empatije među učenicima.

Optužnice su podignute protiv roditelja dječaka koji je počinio masakr u školi. Otac je optužen jer je sina obučavao za rukovanje vazdušnim i vatrenim oružjem, podučavao ga kako da stoji i diše prilikom pucanja, kako da puni okvir pištolja i gađa siluete ljudi, i nije stvorio sigurne uslove za smještaj oružja i municije u svom stanu. Majka je optužena jer je neovlašćeno držala municiju, s obzirom na to da je tokom istrage pronađen njen DNK trag na jednom od čahura pronađenih u školi.

Dječak se trenutno nalazi na Klinici za neuropsihijatriju u Beogradu, na odjeljenju za djecu i mlade, pod neprestanim nadzorom policije.

Tabloidni mediji u Srbiji svakodnevno i sa istim intenzitetom objavljuju fotografiju dječaka na svojim naslovnim stranicama, prateći to sa detaljima iz “ekskluzivnih izvora bliskih istrazi”, dok se žrtve rijetko i površno spominju.

(E.F. / Anadolija)

The post TRAUMA KOJA SE DUGO NEĆE IZLIJEČITI: POLA GODINE NAKON MASAKRA U OSNOVNOJ ŠKOLI U BEOGRADU first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima